Roger Michell, regizorul unor comedii ca „Notting Hill”, a murit

De: Ana Obretin / 24.09.2021, 10:36
Roger Michell, regizorul unor comedii ca

Roger Michell, regizorul unor filme precum „Notting Hill”, „Venus” și „My cousin Rachel”, a murit miercuri, la vârsta de 65 de ani, a declarat purtătorul său de cuvânt pentru presa din Marea Britanie.

Născut în Africa de Sud, Michell a avut o carieră de succes în teatru, cu spectacole puse în scenă la Royal Court Theatre din Marea Britanie, Royal Shakespeare Company, unde a fost regizor rezident, și National Theatre, printre altele.

Pentru TV, a realizat miniseria „Downtown Lagos” (1992), urmată de adaptarea foarte aclamată a „The Buddha of Suburbia” (1993), a lui Hanif Kureishi. A debutat ca regizor de lungmetraj cu „My Night with Reg” (1997), în care un grup de bărbați homosexuali englezi petrec o noapte cu amintiri după ce unul dintre prietenii lor a murit de SIDA.

Comedia romantică „Notting Hill” (1999), scrisă de Richard Curtis și cu Julia Roberts și Hugh Grant în rolurile principale, a fost un succes global și a făcut din Michell un regizor solicitat la Hollywood. A urmat thrillerul „Changing Lanes” (2002), cu Ben Affleck și Samuel L. Jackson, și „The Mother” (2003), pentru care Michell s-a reunit cu Kureishi. Michell mai este cunoscut pentru „Venus” (2006), film scris tot de Kureishi, cu Peter O’Toole în rolul care i-a adus ultima nominalizare Oscar, „Morning Glory” (2010), cu Harrison Ford, Diane Keaton și Rachel McAdams în rolurile principale, „Hyde Park on Hudson” (2012), cu Bill Murray, Laura Linney și Olivia Williams.

Ultimele lungmetraje de ficțiune ale cineastului au fost „Blackbird” (2019), în care Susan Sarandon a condus o distribuție de staruri care îi includea și pe Kate Winslet și Sam Neill, și „The Duke” (2020), cu Jim Broadbent și Helen Mirren.

Michell a câștigat premiul BAFTA pentru cea mai bună miniserie, pentru „The Lost Honour of Christopher Jefferies” (2014), și pentru cea mai bună dramă, „Persuasion” (1995), scrie Variety.

Nume mari din industria cinematografiei și-au exprimat regretul privind decesul său. Kate Winslet l-a numit pe regizor „un om superb, care a făcut lumea un loc mai bun”. Michael Barker, Tom Bernard și echipa Sony Pictures Classics i-au adus un omagiu lui Michell, descriindu-l drept „cineast de talie mondială”, la fel și actrița Samantha Morton și Institutul de Film Britanic printre alții. 

CITEȘTE ȘI: Ei sunt actorii cu titluri universitare!

Foto: Profimedia Images