„România: patru patrii”, de Alexandru Solomon, pe canalul YouTube al Arhivei TVR

De: Ana Obretin / 28.10.2021, 14:50

Filmul „România: patru patrii”, în regia lui Alexandru Solomon, va fi disponibil exclusiv online timp de 24 de ore, începând de duminică, 31 octombrie, ora 11:00, pe canalul de YouTube al Arhivei TVR.

Documentarul prezintă România, aşa cum este ea văzută de Norman Manea, Gabriela Adameșteanu, Mircea Cărtărescu și Florin Lăzărescu. Protagoniștii sunt patru scriitori din patru generații diferite, care descriu o singură ţară. Filmul relatează experiențele lor de viață și desenează astfel un cvadruplu portret al României: tânără în raport cu altele, dezamăgită de imaginea sa de peste hotare, deprimată sau exaltată de istoria sa recentă, mereu iritată de poziţia ei periferică în Europa. Şi totuşi plină de umor, potrivit unui comunicat remis Apropo de TVR.

Pentru Norman Manea, România înseamnă şi experiența exilului: deportat în Transnistria la 5 ani, s-a strămutat la New York la vârsta de 50 de ani. Și-a luat însă cu el limba română – „cum îşi duce melcul cochilia”.

După 13 ani de gazetărie politică și acțiune civică, Gabriela Adameșteanu s-a întors la literatură și continuă să descrie „diminețile pierdute” ale României.

Pentru Mircea Cărtărescu „să fii român înseamnă să fii păstor al ruinelor”.

Cel mai tânăr dintre cei patru, Florin Lăzărescu, se împarte între organizarea unui festival literar, fotografie şi scris. În urmă cu douăzeci de ani, un prieten i-a prezis că „România va fi o țară civilizată când vei vedea pe stradă mașini decapotabile. Cu toate acestea – observă Lăzărescu – decapotabilele au apărut, dar civilizația se lasă aşteptată˝.

În acest fel, patru geografii subiective se suprapun și alcătuiesc o hartă complexă și surprinzătoare a unei ţări care încă își mai caută locul în lume.

„România: patru patrii“ face parte din colecţia de filme „Europa scriitorilor” produsă de prestigiosul canal Arte. Cele 16 documentare interoghează scriitori din tot atâtea ţări și vorbesc astfel despre criza europeană, despre literatură şi despre identități naționale. Țările portretizate sunt Belgia, Portugalia, Islanda, Austria, Marea Britanie, Suedia, Irlanda, Turcia, Germania, Grecia, Italia, Danemarca, Ungaria, Spania, Franţa și România.

Iniţiativă a Televiziunii Române, difuzată pe canalul YouTube al Arhivei TVR, aduce publicului, pe parcursul anului 2021, coproducţii dedicate marilor personalităţi culturale şi ale sportului românesc, documentare despre momente importante din punct de vedere istoric şi social. Televiziunea Publică, în calitatea sa de coproducător, este singura instituţie media din România care sprijină sectorul independent din industria autohtonă de film şi teatru, se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI: Ada Solomon în competiţie cu Jafar Panahi şi fraţii Dardenne

Foto: TVR