Ada Solomon în competiţie cu Jafar Panahi şi fraţii Dardenne

De: Nicoleta Nicolae / 09.02.2015, 09:00
Ada Solomon în competiţie cu Jafar Panahi şi fraţii Dardenne
Ada Solomon, producătorul “AFERIM!”, intră în cursa pentru Ursul de Aur – marele premiu al Festivalului Internaţional de film de la Berlin - alături de Jafar Panahi, fraţii Dardenne sau Juan de Dios Larrain. “AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, este o coproducţie România (Hi Film şi Mulberry Development), Bulgaria (Klas Film) şi Cehia (Endorfilm). Premiera mondială a filmului este programată miercuri, 11 februarie, la ora locală 16:00.

Producţiile realizate de Jahar Panahi (“Taxi”), fraţii Dardenne (“Journal d’une femme de chambre” semnat de Benoit Jacquot), Nicolas Gonda (producătorul filmelor lui Terrence Malick şi al “Knight of Cups”), sau Juan de Dios Larrain (producătorul lungmetrajelor “El Club” şi “No” semnate de Pablo Larrain şi “Gloria” al lui Sebastian Lelio) intră în cursa pentru Ursul de Aur acordat producătorului filmului.

Ada Solomon revine în Competiţia Oficială a Berlinalei la doi ani după câştigarea primului Urs de Aur, pentru lungmetraj, din istoria filmului românesc pentru pelicula “Poziţia Copilului” (regia Călin Peter Netzer). 

Ada Solomon este producătorul celor mai importante filme semnate de Radu Jude: “Lampa cu căciulă” (2006), cel mai premiat scurtmetraj din istoria cinematografiei româneşti, (câştigător a peste 50 de distincţii la festivaluri internaţionale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala), “Alexandra” (2007) (selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen). Lungmetrajul de debut al lui Jude – “Cea mai fericită fată din lume” (2009) (câştigător al premiului NHK la Sundance şi a grantului Hubert Bals) a fost recompensat cu premiul CICAE la Berlinale 2009. A fost selecţionat în peste 50 de festivaluri printre care Toronto, New Directors/New Films – New York, Salonic, Sarajevo şi Londra. Filmul a fost lansat în cinematografele din Franţa, Marea Britanie, Austria şi Spania. “Toată lumea din familia noastră” (2012), cel de-al doilea lungmetraj a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secţiunii Forum de la Berlinale.  A obţinut Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or şi Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat în peste 30 de festivaluri şi a fost lansat în Franţa, Olanda şi Ungaria. Cele mai recente scurtmetraje “O umbră de nor” (2013) şi “Trece şi prin perete” (2014) au fost prezentate la Cannes în secţiunea Quinzaine des Realisateurs. Cel din urmă a fost recompensat cu Menţiunea Specială a juriului.

În prezent, Ada Solomon se află în procesul de dezvoltare a noului lungmetraj semnat de Radu Jude, “Inimi cicatrizate”, adaptarea romanului lui Max Blecher.

Ada Solomon a mai produs scurtmetraje multi-premiate realizate de Cristian Nemescu (“Marilena de la P7”), lungmetrajele de debut ale lui  Răzvan Rădulescu (“Felicia, înainte de toate”), Paul Negoescu (“O lună în Thailanda”), Vali Hotea (“Roxanne”) şi documentare realizate de Alexandru Solomon (“Kapitalism, reţeta noastră secretă”, “Cold Waves – Război pe calea undelor”).

În 2013, Ada Solomon a fost laureata Premiului Eurimages pentru coproducţie, o distincţie oferită de Academia Europeană de Film care recunoaşte rolul decisiv al coproducţiilor în industria cinematografică din Europa.

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, “AFERIM !” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).

“AFERIM!” este o producţie Hi Film, în coproducţie cu Klas Film Bulgaria, Endorfilm Cehia, Mulberry Development România, cu participarea Nu Boyana Film Studios, U-Films, Production XMG Media, Abis Studio, Division Camera, în asociere cu EZ Films si cu participarea HBO România. Un film realizat cu sprijinul Cinema City, tocmai.ro, Timişoreana, MEDA, Dr Oetker, Aqua Carpatica, Libra Internet Bank şi Fundaţia pentru o Societate Deschisă. Finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Czech Cinematography Fund, Programul MEDIA al Uniunii Europene. Un proiect susţinut de Eurimages.

           

Parteneri de comunicare: Europa FM & Mediafax Group

Partener de monitorizare : mediaTrust Romania

Parteneri media : Zile şi Nopţi, Cinemap, FILM, Cinemagia, Mediafax.ro, ApropoTV.ro, Gandul.info, One.ro, Liternet, Cinefan.ro, CinemaRX , filmreporter.ro, All About Romanian Cinema (aarc.ro),

Facebook: https://www.facebook.com/aferimfilm

Instagram: instagram.com/aferimfilm

Trailerul filmului poate fi văzut aici: https://www.youtube.com/watch?v=mmTYOY_jQWc