Selecția națională Eurovision 2021 debutează luni

De: Ana Obretin / 01.02.2021, 09:46
Selecția națională Eurovision 2021 debutează luni

Etapa de selecție a piesei care va reprezenta România la ediția de anul acesta a Eurovision debutează pe 1 februarie, după ce, anul trecut, concursul muzical a fost anulat din cauza pandemiei.

Roxen, artista aleasă încă de anul trecut să reprezinte țara noastră la ediția cu numărul 65 a Eurovision Song Contest, va merge la Rotterdam cu o nouă piesă, care va fi decisă la sfârșitul etapei naționale, potrivit unui comunicat al TVR remis Apropo.

Ediția din 2021 a proiectului Eurovision România aduce o premieră în istoria participărilor țării noastre la concurs, juriul urmând să decidă, până la sfârșitul lunii februarie, piesa pe care Roxen o va interpreta pe scena de la Rotterdam. Această metodă a mai fost folosită de mai multe ţări, cu succes, pentru selecţia piesei, precum câştigătorul din 2014, Conchita Wurst – „Rise Like a Phoenix”, câştigătorul celei mai recente ediţii, din 2019, Duncan Laurence, cu piesa „Arcade”, Eleni Foureira – „Fuego” (locul al doilea, 2018), Cesár Sampson – „Nobody But You” (locul al treilea 2018) și Kristian Kostov – „Beautiful Mess” (locul al doilea 2017).

Roxen va înregistra, în perioada următoare, mai multe piese, iar variantele demo vor fi transmise juriului, care va alege melodia câștigătoare. Decizia organizatorilor de a nu realiza un show este una firească, în condițiile unui început de 2021 marcat de constrângeri bugetare, dar și de regulile de distanțare fizică, impuse de pandemie, televiziunea publică asigurând, astfel, mai multe resurse pentru realizarea show-ului României pe scena concursului internațional, se mai arată în comunicat.

„Concursul Eurovision va fi probabil primul eveniment muzical al planetei, dupa un an în care industria muzicală a suferit, iar muzica live pe scene a tăcut.  ​Muzicieni din 41 de țări vor fi la Rotterdam mai uniți ca niciodată și mai dornici decât oricând să demonstreze ce forță miraculoasă și vindecatoare poate avea muzica”, declară Liana Stanciu, șefa delegației României la Eurovision.

După ce organizatorii au reprogramat concursul care trebuia să aibă loc în luna mai 2020, TVR, organizatorul selecției naționale, în acord cu partenerul Global Records, a decis să o susțină pe Roxen ca reprezentantă a României la ediția din 2021, odată cu reluarea evenimentului.

În conformitate cu clarificările aduse de organizatori, țările participante la concurs au libertatea de a păstra reprezentantul desemnat pentru ediția de anul trecut sau pot alege un alt artist. Prevederile regulamentului cu privire la melodia interpretată rămân însă aceleași, astfel încât respectiva melodie trebuie să fie lansată public după data de 1 septembrie 2020. Așadar, Roxen va interpreta pe scena de la Rotterdam o piesă nouă, cea aleasă pentru ediția 2020 – „Alcohol You” neîntrunind acestă condiție.

Eurovision Song Contest 2021 va avea loc la Rotterdam, Olanda, sub sloganul „Open Up”, cu semifinalele pe 18 şi 20 mai şi finala pe 22 mai. La ediţia cu numărul 65 a concursului, participă – alături de România – alte 40 de țări. Atât semifinalele, cât şi finala vor fi transmise live pe TVR.

Precedenta ediţie a competiţiei muzicale a fost câştigată de Duncan Laurence, reprezentantul Olandei, cu piesa “Arcade”, în 2019.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Între timp, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, participă la competiţia europeană din anul 1993. Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem – Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi – Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu – Atena, 2006).

CITEȘTE ȘI: Producții mai puțin cunoscute din Arhiva TVR, disponibile online, din 31 ianuarie

Foto: TVR