Sfaturi și ghid pentru cumpărarea unui cuptor electric încorporabil pentru bucătărie

Apropo.ro / 17.12.2021, 11:04
Sfaturi și ghid pentru cumpărarea unui cuptor electric încorporabil pentru bucătărie

Dacă vrei să cumperi un cuptor electric dar nu știi ce caracteristici să cauți, ți-am pregătit un ghid de cumpărare în care adunăm toate informațiile necesare înainte de a face pasul: modele, caracteristici și trucuri pentru a nu greși în alegerea ta.

Astăzi coexistă cuptoare convenționale, cuptoare cu microunde, cuptoare cu piroliză și chiar cuptoare cu abur, deși cei mai norocoși se vor lăuda întotdeauna cu cuptorul cu lemne pe care îl au în grădină.

Dacă vrei să achiziționezi un cuptor nou, primul sfat, ca întotdeauna, este sa fii foarte clar cu privire la spațiul pe care îl ai în bucătărie pentru a se potrivi când îl montezi, mai ales dacă este un cuptor încorporabil.

Tipuri de cuptor

Există câte un cuptor pentru fiecare casă, așa că înainte de a te ameți cu posibilele funcții, consumul de energie și altele, cel mai bun lucru pe care îl poți face înainte de a cumpăra un cuptor este să alegi tipul care ți se potrivește cel mai bine.

Pentru început, trebuie să știi că se vând cuptoare compacte sau foarte mici – mai puțin de 60 cm lățime – ideale pentru căsuțe mici, cuptoare extra-mari de 90 de centimetri și, în sfârșit, cele mai răspândite, cele de aproximativ 60 de centimetri lățime, din care există o varietate imensă din care sa alegi.

În plus, tipurile de cuptor sunt împărțite în următoarele categorii:

  • Cuptoare conventionale. Cea mai largă gamă de pe piață, cuptoarele tradiționale care încălzesc aerul prin rezistențe instalate sus și jos.
  • Cuptoare cu microunde. Gătesc puțin mai repede decât cele convenționale și au un consum mai mic de energie electrică. În general sunt folosite exclusiv pentru încălzire, nu gătire.
  • Cuptoare multifuncționale.  Vin cu grătar și cu convecție, ceea ce face ușoară prepararea a două mese în același timp.
  • Cuptoare cu abur. Ele au cucerit mai întâi bucătăriile profesionale și acum amenință să se răspândească datorită gătitului lor sănătos, fără elemente grase.

Cuptor încorporabil. Un cuptor încorporabil poate fi oricare dintre cele de mai sus, doar că acesta va putea fi încastrat în mobilă. Un astfel de cuptor încorporabil are avantajul că se poate integra perfect în mobilă și aspectul bucătăriei va fi unitar și frumos.

Funcții minime ale cuptorului

Daca habar nu ai la ce lucruri ar trebui să te uiți când îți cumperi un cuptor, îți recomandăm să fii atent la aceste funcții:

  • Încălzire în sus și în jos. Funcția cea mai elementară dintre toate.
  • Preîncălzire rapidă. O opțiune bună pentru a economisi timp. Te va scoate din mai multe probleme.
  • Funcție de grătar. Perfect pentru alimente gratinate. Unele cuptoare încorporează diferite moduri de grătar pe care le poți folosi după cum este necesar.
  • Ventilare. O caracteristică utilă pentru ca friptura de carne să nu dureze la nesfârșit.
  • Controlul temperaturii. Fie cu comenzi electronice, fie cu rotative tradiționale. Aici ar trebui să te uiți la intervalul care oscilează de obicei între 50 și 250 de grade Celsius, deși gătitul la temperaturi mai scăzute (30 de grade) și mai mari (270 de grade) poate fi uneori un avantaj.

Eficiența energetică

Cuptorul este unul dintre aparatele electrice care consumă mai multă energie și mai ales cele care funcționează cu energie electrică, din cauza pierderilor de transformare a energiei electrice în energie termică. Cu toate acestea, un cuptor electric de clasa A consumă cu 60% mai puțină energie decât unul de clasa G. Cuptoarele pe gaz sunt mult mai eficiente, dar un cuptor electric este mai frecvent întâlnit.

Și o notă despre consumul de energie al cuptoarelor. Deschiderea ușii înseamnă pierderea a 20% din energia stocată în interiorul cuptorului, așa că cel mai bun sfat este să nu deschizi ușa cuptorului decât dacă este absolut necesar și să gătești toate alimentele necesare într-un singur lot dacă este posibil.

Siguranța cuptorului

Cuptoarele sunt responsabile pentru un număr mare de accidente casnice, așa că este indicat să optezi pentru un model care încorporează funcții de siguranță.

Un sfat bun atunci când alegi un cuptor nou este să optezi pentru unul cu ușă rece, adică unul care are două, trei sau chiar patru geamuri între interiorul și exteriorul cuptorului pentru a menține temperatura ușii rece, mai ales dacă ai copii acasă.

Citește și: Rețete pește: 12 rețete delicioase de pește la cuptor (apropotv.ro)