Rețete pește: 12 rețete de pește la cuptor

De: Alex Manole / 01.03.2021, 18:40
Rețete cu pește la cuptor cu legume, rețetă crap la cuptor, rețetă dorada la cuptor, păstrav la cuptor cu legume și multe altele le găsiți în cele 12 rețete de pește la cuptor ce urmează...

Pește la cuptor. Un preparat din pește este bun la orice masă, mai ales că ai posibilitatea să îl prepari fie ca salată, ciorbă sau plachie etc. Ar trebui să mănânci măcar o dată pe săptămână pește pentru că este o carne sănătoasă.

Alături de legume, rețete de salate diverse, fructe și brânezturi slabe, peștele face parte din dieta mediteraneană, foarte sănătoasă.

Iată ce ai putea prepara – 12 rețete de pește la cuptor

1. Rețetă de macrou la cuptor cu sos de roșii

Ingrediente macrou la cuptor cu sos de roșii

2 kg de macrou

500 ml suc de rosii

2 ardei kapia rosii

1 capatana de usturoi

3 linguri de ulei de masline

sare si piper

patrunjel

lamaie

retete peste la cuptor

Mod de preparare macrou la cuptor cu sos de roșii

Pestele se curata foarte bine de intestine si resturi .Indepartam capatanile pe care le dam la pisicute.:)

Se spala in exterior cat si in interior cu apa rece.

Pestele uscat se sareaza,se pipereaza si se pune la prajit in ulei incins.

Scoatem macroul, prajit pe ambele parti ,pe servetele de hartie sa absoarba surplusul de ulei.

Ungem cu putin ulei de masline o tava si asezam pestii in ea.

Turnam peste ei sosul format din suc de rosii,sare,piper,o ceasca de apa,ardei kapia taiat foarte mic,usturoil curatat si zdrobit + 2 linguri de ulei de masline.

Dam tava la cuptor incins pentru 20-25 de minute,la foc mediu.

Presaram verdeata si servim cu felii de lamaie.

2. Rețetă pește umplut la cuptor – crap umplut

Ingrediente pește umplut la cuptor – crap umplut

1,5 kg crap

10 linguri suc de rosii

100 ml ulei

1 kg cartofi

200 g ciuperci tocate din conserva

cateva buchetele de brocolli

1 tulpina de telina

2 cepe de marime medie

150 ml vin

1 ardei kapia sau ardei gras verde

sare

piper

cimbru

2 lamaii

retete peste la cuptor

Mod de preparare pește umplut la cuptor – crap umplut

Curatam pestele si il saram, il crestam, apoi il calim putin in ulei.

Il scoatem din tigaie si prajim in acelasi ulei pe rand ciupercile, brocolli, cartofii, ardeii feliati subtire, tulpina de telina si la sfarsit ceapa tocata marunt.

Intr-o tava punem stratul de cartofi, il acoperim cu ceapa calita, apoi punem pestele pe care il umplem cu ciuperci, ardei, telina, cateva felii de lamaie si 2 linguri din ceapa calita. Condimentam cu sare, cimbru si piper dupa gust, stropim totul cu 150 ml vin alb si suc de rosii. In fiecare crestatura facuta pestelui punem felii de lamaie.

Dam totul la cuptor, acoperit cu o folie de aluminiu pentru 20 de minute, apoi inca 10-15 minute fara folie.

3. Rețetă pește cod la cuptor, cu cartofi

Ingrediente pește cod la cuptor, cu cartofi

2 file de cod

1 ceapa medie

ulei de masline

3 catei usturoi pisat

4-5 cartofi

1 rosie taiata rondele (optional)

sare si piper

patrunjel tocat

retete peste la cuptor

Mod de preparare pește cod la cuptor, cu cartofi

Peste cu cartofi la cuptor este o mancare de peste preferata pe mesele noastre, mai ales cu ocazia Bunei-vestiri.

Se unge tava cu ulei de masline, se adauga ceapa taiata rondele. Se aseaza fileul de cod.

Se prepara un mujdei din cateii de usturoi pisati, o lingura ulei de masline, apa si sare. Se toarna mujdeiul peste peste.

Peste compozitia din tava se aseaza cartofii taiati rondele si patrunjelul tocat. Se asezoneala cu sare si piper. Optional se aseaza peste cartofi rondelele de rosii.

Tava acoperita se da la cuptor, la foc mediu. Dupa un sfert de ora se descopera tava si se lasa la cuptor pana se rumenesc cartofii.

4. Rețetă merluciu cu legume la cuptor

Ingrediente merluciu cu legume la cuptor

1 kg merluciu

3 morcovi

3 cartofi

500 gr ciuperci

100 gr unt

patrunjel

sare, piper

200 ml iaurt

3 catei de usturoi

lamaie

retete peste la cuptor

Mod de preparare merluciu cu legume la cuptor

Legumele se curata si se taie felii, se aseaza intr-o tava unsa cu unt, se condimenteaza cu sare, piper, un pahar de apa si se dau la cuptor pentru 20 de minute.

Merluciu se curata si se spala, se pune peste legume, se stropeste cu suc de lamaie si se da la cuptor pentru 20 de minute la foc potrivit

Se pregateste sosul: se piseaza usturoiul, se amesteca cu iaurtul si se sareaza dupa gust.

5. Rețetă șalău la cuptor

Ingrediente șalău la cuptor

2 șalăi

ulei de masline

3-4 catei de usturoi

1 ceasca de vin alb sec

1 ceasca sos de rosii

1 mana de rosii cherry

patrunjel proaspat

sare

piper proaspat macinat

1 lamaie

retete peste la cuptor

Mod de preparare șalău la cuptor

Se curata cei doi pesti, dupa care se cresteaza. In crestaturi se pun felii de lamaie. Presarati cu sare si piper si puneti apoi intr-un vas termorezistent, dupa care ii stropim cu ulei de masline.

Usturoiul tocat marunt se presara peste pesti, dupa care se da la cuptor pentru 10 minute.

Dupa 10 minute ii scoatem si adaugam peste rosiile cherry taiate in doua.

Ii bagam din nou la cuptor, iar cand s-au rumenit rosiile turnam peste ei o ceasca de vin si una de sos de rosii. II dam din nou la cuptor pentru 15-20 de minute.

6. Rețetă pește la cuptor a la grec

Ingrediente pește la cuptor a la grec

1 kg. peste (eu am folosit macrou)

200 ml. vin alb

200 ml. suc de rosii

50 ml. ulei

1 lamaie

6 catei de usturoi

1-2 foi dafin

sare piper,

cimbru-eu am folosit condimente pentru peste care contin (busuioc, usturoi, hrisca, cimbru, enibahar, patrunjel).

peste la cuptor

Mod de preparare pește la cuptor a la grec

Se pune pestele intr-un vas ,(care merge la cuptor), se stopeste cu zeama de lamiae , se condimenteaza, apoi se da la frigider acoperit cu folie alimentara, pentru 30min.

Amestecam sucul de rosii, vinul, uleiul, cimbrul si acest sos se toarna peste peste (dupa ce este scos de la frigider).

Potrivim de sare si piper si dam la cuptor pentru 40-50min.

In vas ,se va forma un sos mai gros, ca cel dintr-o conserva de peste( de tomate, bineinteles).

Se serveste cu lamie si garnituri de orez, cartofi, legume fierte .

7. Rețetă pește în aluat cu semnințe la cuptor

Ingrediente pește în aluat cu semnințe la cuptor

2 pesti

doua lamai

un ou

rozmarin, sare, piper alte condimente pentru peste

Pentru aluat:

400 g faina

100 g unt sau margarina

1 ou

o lingurita de sare

1 praf de copt

100g seminte de floarea soarelui, susan, mac

peste la cuptor

Mod de preparare pește în aluat cu semnințe la cuptor

Pentru peste in aluat cu seminte amestecam faina cu lingurita de sare, praful de copt, oul, untul si putina apa si framantati un aluat tare. Aluatul se inveleste in folie alimentara si se lasa la frigider o jumatate de ora.

Intre timp se curata pestele de intestine, se spala bine si se usuca pe prosoape absorbante.Se condimenteaza si se umple cu felii de lamaie si se stropeste cu zeama de lamaie.Aluatul scos de la frigider se se intinde in doua foi, se infasoara fiecare pesteavand grija sa se lipeasca bine aluatul si se preseaza bine cu mana pentru a lua forma pestelui. Se ung cu un ou batut si se presara seminte in loc de solzi. Se coace in cuptorul preincalzit 30-40 minute la foc mic.

8. Rețetă păstrăv la cuptor

Ingrediente păstrăv la cuptor

4 pastravi

1 catel de usturoi

ulei de masline

1 pahar vin alb

sare, piper, boia

1 lamaie

rozmarin proaspat/uscat

patrunjel proaspat

peste la cuptor

Mod de preparare păstrăv la cuptor

Curatam si spalam pestii, ii lasam sa se usuce un pic si ii condimentam cu sare, piper si boia. Punem pestii intr-o tava unsa cu ulei de masline. Adaugam ace de rozmarin in interiorul pestilor si cate o bucata de ustuoi zobit. Turnam un pahar cu vin, presaram de data aceasta peste pesti cateva ace de rozmarin si mai adaugam cateva bucati de usturoi zobit.

Dam la cuptor pentru aproximativ 30-40 de minute.

Servim alaturi de bucatele de lamaie si decoram cu patrunjel proaspat.

9. Rețetă pește la cuptor cu avocado, brânză feta și busuioc

Ingrediente pește la cuptor cu avocado, brânză feta și busuioc

1kg file peste alb (pangasius am luat eu);

1 avocado;

250 g branza feta;

200 g smantana;

250 g rosii cherry;

busuioc proaspat;

sare si piper;

putin ulei de masline pentru uns tava.

peste la cuptor

Mod de preparare pește la cuptor cu avocado, brânză feta și busuioc

Pentru peste copt cu avocado, branza feta si busuioc se unge tava cu putin ulei, se aseaza pestele si i se da sare si piper. Avocado se taie bucati si se aseaza peste peste, dupa care se taie si rosiile pe jumatate sau se lasa intregi si se aseaza si ele peste peste.

Branza feta se taie cubulete si se pune in tava, apoi se toarna smantana si se presara si putin busuioc proaspat maruntit (daca nu aveti proaspat e bun si cel uscat).

Pestele copt cu avocado, branza feta si busuioc se da la cuptor pentru 15-20 minute.

10. Rețetă păstrăv la cuptor cu sos cremos

Ingrediente păstrăv la cuptor cu sos cremos

1 păstrăv (aproximativ 1kg),

sare,

1 praz mic,

2 morcovi mici,

1 ceapă mică,

1/4 țelină potrivită (sau 1 tulpină de țelină verde),

1 legătură de pătrunjel,

400 ml vin alb sec,

ulei,

Sosul:

100 g unt,

1 lingură rasă de făină,

100 ml smântână,

câteva frunze de pătrunjel,

sare și piper.

peste la cuptor

Mod de preparare păstrăv la cuptor cu sos cremos

Peștele curățați-l, spălați-l scurt și uscați-l. Frecați-l bine cu sare (pe dinăuntru și pe dinafară) și lăsați-l în pace vreo oră.

Curățați legumele, spălați-le și tăiați-le bucăți măricele. Ungeți cu ulei un vas lung și îngust, care merge la cuptor. Puneți legumele, adăugați pătrunjelul spălat, curățat și tocat. Așezați deasupra păstrăvul, uns și el cu puți ulei. Puneți un „capac” făcut din pergament, uns și el cu puțin ulei. Băgați vasul în cuptorul încins dinainte, la 150ºC.

După vreo zece minute, scoateți, eliminați pergamentul, turnați vinul peste legume, întoarceți cu multă grijă peștele. Puneți un capac nou din pergament, tot uns, și băgați din nou la cuptor. Măriți un pic temperatura (160º-170ºC) și lăsați păstrăvul să se coacă până-i gata. Cam vreo 20-30 de minute, adică.

Scoateți peștele cu grijă și așezați-l pe un platou încălzit. Strecurați lichidul rămas în tavă, eventual mai fierbeți-l puțin, să scadă (aveți nevoie de aproximativ 200 ml.). Adăugați făina, bătând bine cu un tel, să nu facă niciun fel de cocoloș. Puneți, puțin cât puțin, și smântâna, bătând în continuare. Când e gata, procedați la fel și cu untul (pe care e bine să-l scoateți din frigider cu ceva timp înainte). Tocați, în fine, cam jumătate dintre legumele de la copt și adăugați-le și pe ele în compoziție.

Reglați sosul de sare și piper. Turnați-l peste păstrăv, presărați ceva pătrunjel și serviți imediat.

11. Rețetă somon la cuptor cu piure de cartofi și hrean

Ingrediente somon la cuptor cu piure de cartofi și hrean

4 fileuri de somon,

4 cartofi, fierți în coajă, curățați și zdrobiți,

4 linguri de ulei de măsline (sau 80 g unt),

4 linguri hrean conservat (sau după gust),

sare și piper,

50 g unt, plus încă puțin, pentru uns tava

spanac pentru garnitură (bine spălat și uscat).

Mod de preparare somon la cuptor cu piure de cartofi și hrean

Încălziți cuptorul la 200ºC. Faceți un piure din cartofi, ulei/unt, hrean, sare și piper. Împărțiți echitabil compoziția peste fileurile de somon și puneți-le în tava unsă cu unt. Coaceți timp de 15-20 de minute (verificați dacă peștele e gata).

Încingeți o tigaie destul de mare, topiți în ea 50 g de unt și sotați un pic spanacul (cât să se înmoaie). Repartizați-l în 4 farfurii, puneți câte o felie de somon și serviți imediat (eventual cu puțină lămâie sau oțet balsamic, că vor unii musai ceva acru pe lângă pește).

peste la cuptor

12. Rețetă dorada la cuptor

Ingrediente dorada la cuptor

900 gr dorada,

1 usturoi,

2 fire rozmarin,

ulei de masline,

2 cartofi,

sare, piper

Mod de preparare dorada la cuptor

Pestele se curata, apoi se spala si se asezoneaza cu sare si piper. Se umple cavitatea cu usturoiul curatat si zdorbit si firele de rozmarin. Cartofii se curata si se taie in felii rotunde, subtiri, precum chipsurile. Se incinge ulei intr-o tigaie, apoi se aranjeaza chipsurile de cartofi unul cate unul, ca un asternut. Se presara cu sare si piper si se asaza dorada, apoi se inveleste cu cartofii din tigaie. Se introduce in cuptor si se lasa la 200 de grade cca 18-20 de minute.

Citește și: Rețete bruschete: 14 rețete de bruschete