Rețete bruschete: 14 rețete de bruschete

Redacția / 27.11.2012, 17:00
Bruschetele sunt de origine italiană, sunt delicioase și pot face parte și din alimentația vegetarienilor sau celor care sunt la dietă. Dacă ți s-a făcut deja poftă încearcă și tu una dintre cele 14 rețete de bruschete.

Bruschetele sunt un aperitiv de origine italiană, ce îmbină gusturi și miresme diverse de-ți face poftă numai când le privești. Ele fac parte dintr-un meniu sănătos, cu minime condiții ce țin de ce anume preferi să pui pe ele. Bruscheta este, de regulă, o baghetă de pâine tăiată, sau felii de pâine. Ingredientele de bază sunt simple: pâine, usturoi și ulei de măsline.

1. Rețetă bruschete cu roșii și busuioc

Ingrediente bruschete cu roșii, usturoi și busuioc

– felii de pâine sau baghetă

– roșii

– usturoi

– ulei de măsline

– busuioc proaspăt

– sare, piper

bruschete cu rosii si busuioc

Mod de preparare bruschete cu roșii, usturoi și busuioc

Pâinea sau bagheta se rumenește. Se decojesc roșiile și se taie cubulețe.

Cu un cățel de usturoi se unge pâinea rumenită, după cum se dorește chiar și pe ambele părți, sau usturoiul se poate mărunți și pune pe pâine.

Se picură ulei de măsline pe feliile de pâine date cu usturoi, se adaugă cubulețele de roșii și busuiocul. Sare și piper după gust. Ingredientele se pot pune în ce ordine doriți și ce cantitate vreți.

Bruschetele cu roșii se servesc imediat, altfel se înmoaie prea tare pâinea.

2. Rețetă bruschete cu prosciuto și parmezan

Ingrediente bruschete cu prosciuto și parmezan

1 bagheta de pâine

2 căței usturoi

2 roșii mari

busuioc

prosciutto

parmezan feliat subțire

bruschete cu sunca si parmezan

Mod de preparare bruschete cu prosciuto și parmezan

Feliem bagheta de pâine și o prăjim pe o tavă în cuptor până devine aurie.

Între timp tăiem cuburi roșiile și tocam busuiocul și le lăsăm la macerat cu puțin ulei de măsline. Nu au nevoie de sare deoarece prosciutto-ul e sărat, la fel și parmezanul.

Scoatem feliile și le dăm cu usturoi, iar deasupra punem amestecul de roșii, busuioc și ulei. Garnisim cu câte o felie de prosciutto și parmezan.

3. Rețetă bruschete cu măsline, busuioc și pătrunjel

Ingrediente bruschete cu măsline, busuioc și oregano

1 ciabatta cu roșii și măsline ( sau orice pâine vă place)

2 căței de usturoi

1 roșie mare

Ulei de măsline

oregano

busuioc

sare, piper

bruschete cu masline, busuioc

Mod de preparare bruschete cu măsline, busuioc și oregano

Pâinea se taie felii și se picură puțin ulei de măsline pe ea. Se pune la prăjit în cuptorul încins la 150 grade

Roșiile se taie cubulețe, măslinele se desâmburesc și se taie feliuțe sau cubulețe ( se pot cumpăra deja fără sâmbure). Roșia și măslinele se amestecă într-un bol cu oreganoul, busuiocul , sare și piper după gust.

După ce pâinea s-a prăjit, se scoate din cuptor și se freacă pe o parte cu usturoiul decojit în prealabil. Se pune pe fiecare felie de pâine din amestecul obținut anterior și se servește ca atare. Se mai poate adăuga deasupra puțin ulei de măsline.

4. Rețetă bruschete cu roșii și pătrunjel

Ingrediente bruschete cu roșii și pătrunjel

-paine

-usturoi

-rosii

-patrunjel

-sare

-ulei de măsline

bruschete rosii si patrunjel

Mod de preparare bruschete cu roșii și pătrunjel

Prajim pâinea, apoi o frecam pe o parte cu usturoi, mai mult sau mai puțin după cum vă place.

Tăiem roșiile cubulețe mici, cât de mici se poate și le amestecăm bine de tot cu pătrunjelul tăiat mărunt.

Pe fiecare bucată de pâine, punem roșii astfel pregătite, presaram sare și stropim cu ulei de măsline.

5. Rețetă bruschete cu somon afumat

Ingrediente bruschete cu somon afumat

1 pâine tip baghetă

50 gr de unt

2oo gr de somon afumat

câteva fire de mărar

2 fire de ceapă verde

zeamă de la 1 lămâie

bruschete somon afumat

Mod de preparare bruschete cu somon afumat

Pâinea se taie feliuțe și se pune la cuptor pentru 5 minute. Între timp punem untul într-un castron și amestecăm cu jumătate din cantitatea de mărar și ceapă verde tocate mărunt până când devine cremă.

Când pâinea este gata se scoate și se unge cu crema de unt. Somonul se pune pe o farfurie și se stropește din belșug cu zeamă de lămâie.

Pe un platou se pune pâinea și se decorează cu bucățele de somon. Presărăm restul de mărar și ceapa verde tocate mărunt și le servim.

6. Rețetă bruschete cu somon și cremă de brânză

Ingrediente bruschete cu somon și cremă de brânză

8-10 felii de pâine tip bagheta

200 g somon afumat

150 gr crema de brânză

2-3 linguri smântână (sau iaurt gras)

sare, piper alb

ulei de măsline

mărar

bruschete somon si crema de branza

Mod de preparare bruschete cu somon și cremă de brânză

Se aleg baghete subțiri, care se taie în felii pe oblic de 1 cm grosime, se stropesc cu ulei de măsline ambele părți, se așează într-o tavă și se dau la cuptor să devină crocante.

Pregătim crema de brânză. Într-un bol amestecăm crema de brânză, smântână, câteva fire de mărar proaspăt tocat, sare și piper alb. Pe feliile de pâine crocante punem un strat gros de brânză. Somonul afumat se taie în fâșii care se rulează ușor și se așază în formă de floare peste brânză.

Se poate orna cu felii fine de lămâie și frunze de mărar.

7. Rețetă bruschete cu pastramă și cremă de avocado

Ingrediente bruschete cu pastramă și cremă de avocado

8-10 felii de pâine, tip bagheta

8-10 felii de pastramă de vită

1 avocado

2 linguri maioneză

coriandru

sare, piper alb

zeamă de lămâie

ulei de măsline

bruschete cu pastrama si avocado

Mod de preparare bruschete cu pastramă și cremă de avocado

Se aleg baghete subțiri, care se taie în felii pe oblic de 1 cm grosime, se stropesc cu ulei de măsline ambele părți, se așează într-o tavă și se dau la cuptor să devină crocante.

Pregătim crema de avocado. Se taie pe din două avocado, se scoate pulpa de pe coajă. imediat se stropește cu lămâie să nu se inegreasca. Eu am folosit mai mult partea verde de lângă coajă. Se bate cu robotul, cu 2-3 linguri de ulei, maioneza, sare, piper alb și coriamdru. Rezultă o cremă spumoasă și foarte buma.

Coriandru i-a dat o aromă minunată. Feliile de baghetă de la cuptor se freacă cu un cățel de usturoi, se așează câte o felie de pastramă pliată, iar deasupra se pune cu o linguriță sau cu pochul crema de avocado. Se ornează cu ceva verde.

8. Rețetă bruschete cu roșii și ardei

Ingrediente bruschete cu roșii și ardei

1 franzela tip bagheta

– 4 roșii

– 1 ardei gras galben

– 1 ardei gras roșu

– 4-5 căței usturoi proaspăt

– 6 lingurițe ulei de măsline

– 1 mâna de mărar proaspăt

– piper, sare.

bruschete rosii ardei

Mod de preparare bruschete cu roșii și ardei

Se taie bagheta în felii potrivite care se prăjesc într-o tavă băgată în cuptor la temperatură mare

până când se rumenesc. Se curăța cățeii de usturoi și se taie în lungime. Când feliile de pâine sunt gata, se scot pe o farfurie și apoi se freacă pe o parte cu usturoi ungându-se și cu puțin ulei de măsline. Roșiile se decojesc apoi se taie în cubulețe (de aproximativ 1 cm). Ardeii se taie cubulețe și se amestecă cu roșiile, apoi totul cu ulei de măsline, piper și sare după gust. Mărarul se toacă mărunt și se amestecă cu legumele. Umplutura obținută de așează pe feliile de pâine. Bruschetele se servesc calde, ca aperitiv sau la micul dejun.

9. Rețetă bruschete cu legume

Ingrediente bruschete cu legume

o baghetă

50 g unt

4 gogoșari

2 ardei

2 roșii

2 cepe roșii

sare

măsline fără sâmburi

cimbru

ulei de măsline

rozmarin

piper negru

usturoi

1 lingurița miere

bruschete legume

Mod de preparare bruschete cu legume

Se taie bagheta felii potrivite, se ung feliile cu unt, se presară usturoi pișat pe deasupra și se bagă în cuptorul încins.

Se spală gogoșarii și ardeii, se taie felii potrivite și se pun să se călească în uleiul de măsline. Ceapă se taie bucăți cât mai mari și se pune într-o tavă alături de gogoșari și ardeii căliți, împreună cu măslinele și roșiile. Se condimentează cu sare, piper, boia, cimbru și rozmarin și se lasă să scadă la cuptor. Se mai adaugă usturoi, după preferință și, pentru un gust mai special, și o linguriță de miere.

După ce s-au rumenit feliuțele de baghetă, se garnisesc cu legumele coapte, se stropesc cu sosul din tavă și se ornează cu rozmarin. Se servesc calde, împreună cu alte aperitive.

10. Rețetă bruschete cu ciuperci și brânză

Ingrediente bruschete cu ciuperci și brânză

6 ciuperci champignon, mici

1 roșie mică

puțin ulei de măsline

sare, piper negru proaspăt măcinat

bagheta de pâine din faina neagră sau integrală

cimbru uscat

brânză cu puține grăsimi

usturoi(cam 3-4 căței tocați mărunt)

bruschete ciuperci si branza

Mod de preparare bruschete cu ciuperci și brânză

Bruschetele cu ciuperci și brânză constituie un aperitiv delicios, ușor de pregătit și sănătos. În plus, nici cei mofturoși din fire nu ar spune nu unui astfel de aperitiv.

Se preparare dressingul din: ulei, sare, piper, cimbru și usturoi tocat mărunt. Bagheta se taie în 12 felii subțiri. Se ung feliile de pâine cu dressingul obținut. Peste acestea se adăugă brânză (circa 20-30 de grame de brânză degresată).

Legumele se spală, se taie mărunt (am tăiat ciupercile în felii mici, pentru ca ciupercile erau destul de mici). Legumele se amesteca și se pun peste feliile de pâine. Se dau deoparte și se încălzește cuptorul. Se bag bruschetele în cuptor, temperatura nu trebuie să fie ridicată, focul va fi mediu. Vor sta cam 30 de minute în cuptor. Și se servesc reci.

11. Rețetă bruschete cu anșoa și roșii

Ingrediente bruschete cu anșoa și roșii

6 felii de franzelă;

4 bucăți de anșoa;

3 roșii;

3 căței de usturoi;

3 frunze de busuioc;

6 frunze ceapă verde;

o lingură zeamă de limetă;

3 linguri de ulei de măsline extravirgin;

sare;

piper.

bruschete cu anchoa

Mod de preparare bruschete cu anșoa și roșii

Roșiile și ceapa verde spălate se taie mărunt, se pun într-un bol și se condimentează cu sare și piper. Frunzele de busuioc spălate se toacă mărunt și se adaugă peste roșii împreună cu zeama de limetă. Bucățile de anșoa se taie mărunt și se amestecă în compoziție.

Feliile de franzelă se pune pe o tavă, se introduc în cuptorul încins și se ține 5-7 minute. Când se scot, se freacă cu usturoi și se stropesc cu ulei de măsline extravirgin.

Compoziția de roșii și anșoa se aranjează pe feliile de franzelă.

12. Rețetă bruschete cu ton, roșii și măsline

Ingrediente bruschete cu ton, roșii și măsline

1 conservă de ton în suc propiu

1-2 roșii taiete cubulețe

2 linguri de măsline verzi fără sâmburi și tăiate rondele

1 lingură de ulei de măsline extravirgin

sare-optional

1 cățel de usturoi pentru frecat pâinea prajită-optional

oregano

bruschete ton, rosii, masline

Mod de preparare bruschete cu ton, roșii și măsline

Pâinea se taie felii și se pune la prăjit în cuptor, sau puteți cumpăra deja prăjită.

Se scoate tonul, se scurge bine apoi se pune într-un castron, adăugând și restul ingredientelor (mai puțin pâine, evident:))

Pe un platou aranjăm feliile de pâine, frecate în prealabil cu un cățel de usturoi, iar apoi punem câte 1 lingură de ton, amestecat cu roșii și măsline. Se decorează cu oregano.

13. Rețetă bruschete cu ciuperci și usturoi

Ingrediente bruschete cu ciuperci și usturoi

pâine felii

4 linguri ulei de măsline

300 g ciuperci

1-2 căței de usturoi

1 lingura frunze de busuioc tăiate mărunt

sare de mare

piper proaspăt măcinat

1 lingura zeamă de lămâie

bruschete cu ciuperci si usturoi

Mod de preparare bruschete cu ciuperci și usturoi

Ciupercile se spală și se usucă bine, se taie felii, se stropesc cu zeamă de lămâie și se pun în tigaie la prăjit în 3 linguri de ulei timp de 4-5 minute. Se condimentează cu sare și piper și se adăugă busuiocul.

Feliile de pâine se prăjesc fie în prăjitorul de pâine, fie în tigaie-gratar pe aragaz.Se freacă cu usturoi pe ambele părți cât sunt încă calde și se picura pe ele ulei de măsline.

Se împart ciupercile pe pâine în mod egal și se servesc calde.

14. Rețetă bruschete cu chorizo, prosciutto crudo și mozarella

Ingrediente bruschete cu chorizo, prosciutto crudo și mozarella

felii de pâine (de preferat pîine pe vatră, eu n-am avut)

o căpățână de usturoi

sos de roșii

mozarella

salam chorizo

prosciutto crudo

busuioc (de preferat verde, eu n-am avut)

ulei extravirgin de măsline

sare și piper

bruschete chorizo si sunca

Mod de preparare bruschete cu chorizo, prosciutto crudo și mozarella

Mai întâi, prăjim feliile de pâine, le frecăm cu un cățel de usturoi tăiat pe lungime și apoi le ungem cu câțiva stropi de ulei de măsline.

Ungem, într-un strat foarte subțire, sosul de roșii, peste care presărăm câteva frunze de busuioc, tocate mărunt. Adăugăm mozarella tăiată foarte subțire.

Punem salamul Chorizo sau prosciutto crudo și le băgăm la cuptorul încins (încălzit bine dinainte) maxim 2-3 minute, până se topește mozarella.