Spionii ruși din anii ’40 erau „alcoolici” și „incompetenți”

De: Marian Andrei / 08.07.2014, 15:30
Spionii ruși din anii '40 erau
Spionii ruși care operau în Marea Britanie la sfârșitul anilor '40 erau "alcoolici" și "incompetenți", dezvăluie documente date publicității pentru prima dată luni, la Cambridge.

La Churchill Archive Center din Cambridge, vizitatorii pot consulta, de luni, mai multe mape cu documente colectate de Vasili Mitrohin, arhivist al serviciilor secrete ruse între 1972 și 1984.

Printre cele 200 de nume ale spionilor racolați de KGB menționate în „cea mai completă arhivă din istoria spionajului de după FBI-ul american” se numără un grup de cinci agenți recrutați în anii 1930 la Universitatea Cambridge și care ocupau diverse posturi în serviciile de informații interne (MI5) și externe (MI6) britanice.

Documentele realizează un protret deloc flatant al celor cinci membri ai „Cambridge Five”. Unul dintre ei, Donald Duart Maclean, este descris ca o persoană „constant alcoolizată” și „nu prea dotată pentru a păstra secrete”. Un altul, Guy Burgess, și el aflat „în mod constant sub influența alcoolului”, a scăpat pe jos dosarele furate de la Ministerul Afacerilor Externe, în momentul în care ieșea dintr-un bar.

Dar arhivele oferă și rezultatele activității spionilor: Guy Burgess a reușit, spre exemplu, să le transmită rușilor nu mai puțin de 389 de documente secrete în primele șase luni ale lui 1945, precum și alte 168 în decembrie 1949.

Dezamăgit de partidul comunist al Uniunii Sovietice, Mitrohin a profitat de accesul său nelimitat la arhive pentru a lua notițe și a face copii ale acestora, pe care le-a transmis ambasadei britanice în 1992.