„Tango. Radio & Juliet”, spectacol dedicat Zilei Mondiale a Artei, transmis online de Opera Națională București

De: Ana Obretin / 14.04.2021, 18:20
„Tango. Radio & Juliet”, spectacol dedicat Zilei Mondiale a Artei, transmis online de Opera Națională București

Opera Națională București transmite online spectacolul coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet”, de Edward Clug, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei. Înregistrarea spectacolului va fi transmisă în regim gratuit joi, 15 aprilie, începând cu ora 19.00, pe canalul de Youtube al Operei Naționale București.

Reprezentația unește două creații coregrafice ale celebrului dansator și coregraf Edward Clug, artist de origine română. Fragmentele muzicale alese sunt extrem de diverse ca gen, de la compozitori ca Astor Piazzolla și Goran Bregović până la sonoritățile trupei britanice de rock alternativ Radiohead, potrivit unui comunicat remis Apropo de ONB.

Ambele lucrări reprezintă un poem coregrafic, fiecare în parte fiind structurate ca poezie de stare. Mișcările dansatorilor, atent elaborate, spectaculoase, sunt încărcate de forță, atât în „Tango”, cât și în „Radio and Juliet”. În „Tango”, Clug împrumută pași de tango argentinian, iar în „Romeo and Juliet” mișcări contemporane, rapide, uneori asemănătoare cu figuri breakdance. Tangoul, unul dintre cele mai pasionale dansuri din lume și opusul poveștii eternilor îndrăgostiți (Romeo și Julieta) se întâlnesc astfel, într-un mod inedit,  în spectacolul „Tango. Radio and Juliet” pentru a da viață celor mai puternice și contradictorii stări: pasiune, iubire, deziluzie, singurătate.

Edward Clug a montat spectacole în cele mai importante companii de balet de pe mapamond și a creat partituri coregrafice special pentru staruri internaţionale ale dansului. Sub conducerea sa, Compania de Balet a Teatrului Naţional Maribor din Slovenia a devenit în ultimul deceniu una dintre cele mai respectate instituţii de gen din lume.

Ziua Mondială a Artei este celebrată în fiecare an pe 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea spațiului cultural şi a valorilor universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci, născut pe 15 aprilie 1452 și considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor.

CITEȘTE ȘI: Balet facut dupa viata lui Britney Spears

Joburi surprinzătoare ale actorilor de la Hollywood înainte de celebritate

Foto: Opera Națională București