Tehnici esenţiale de supravieţuire

Apropo.ro / 28.07.2008, 00:00
Tehnici esenţiale de supravieţuire
Bear Grylls înfruntă forţele naturii în cîteva dintre cele mai dure şi mai neprimitoare locuri de pe planetă.

Bear luptă cu frigul extrem în tundra îngheţată a Siberiei. El îşi face o sanie din pielea unei căprioare îngheţate şi îşi testează corpul înotînd în apele unui lac îngheţat. Căutînd mai departe aventura, Bear ajunge în deşerturile Africii, unde eviscerează o cămilă moartă ca să îşi găsească hrană şi adăpost şi învaţă abilităţile de supravieţuire ale localnicilor din triburile San. Mai mult, îndură chinuri fizice şi psihice cînd trebuie să se caţere pe o cascadă, suferind de deshidratare şi insolaţie. În Sumatra, locul cu cea mai intensă activitate vulcanică de pe glob, îşi confecţionează o plută şi se luptă cu şerpi veninoşi şi şopîrle. Pe parcurs, mănîncă tot soiul de chestii care întorc stomacul pe dos: un scorpion, un şarpe, viermi, diverse insecte, rădăcini şi lăstari.

Supus unor temperaturi extrem de scăzute, organismul uman începe să îşi întrerupă funcţiile cînd ajunge la 32 grade Celsius. Şansele de supravieţuire cresc dacă victima reuşeşte să evite două lucruri: să se ude şi să adoarmă.
 

Cîteva sfaturi pentru supravieţuire


Organismul uman poate să reziste în condiţii de căderi periculoase, temperaturi extreme şi chiar atacuri de rechin – cu condiţia să cunoaşteţi secretele supravieţuirii. Iată mai jos cîteva informaţii care vă vor menţine în viaţă şi în formă, chiar şi în condiţii extreme.
– Şansele de a supravieţui unui atac al rechinilor cresc dacă înotătorul ripostează, lovind cu pumnii ochii şi branhiile rechinului. Nu ajută la nimic să vă prefaceţi că aţi murit.
– În caz de avalanşă, victima are şanse de supravieţuire de 90% dacă reuşeşte să nu se lase îngropată în zăpadă şi primeşte ajutor în decurs de 15 minute. După 30 de minute, rata de supravieţuire se reduce cu 50%.
– Nu încercaţi niciodată să alergaţi mai rapid decît un urs. Acest animal poate atinge viteze de pînă la 50-55 km/h, într-o fracţiune de secundă.
– O persoană de talie medie, care poartă îmbrăcăminte uşoară şi are un dispozitiv gonflabil personal, de tipul unei veste de salvare, poate să supravieţuiască între 2,5 şi 3 ore în apă rece ca gheaţa, dacă rămîne nemişcată şi îşi îndoaie genunchii, aducîndu-i la piept.
– Şansele de supravieţuire în cazul unui accident rutier în care maşina cade în apă sînt mult mai bune dacă victima aşteaptă înăuntru pînă cînd maşina se umple cu apă – şi abia după aceea încearcă să deschidă o portieră sau un geam. În acest fel, presiunea apei care năvăleşte din exterior nu riscă să doboare victima sau să o ţintuiască sub bord.
– Dacă paraşuta nu se deschide, victima are şanse de supravieţuire mai mari dacă aterizează cu picioarele lipite şi genunchii uşor îndoiţi, decît dacă încearcă să se îndrepte spre o zonă împădurită sau să se rostogolească în momentul contactului cu solul.
– Dacă sînteţi înţepaţi de o meduză veninoasă din clasa Cubozoa, şansele de supravieţuire sau măcar de întoarcere la ţărm sînt aproape zero, căci moartea se poate produce în decurs de numai 2 sau 3 minute.

Organismul uman poate să supravieţuiască fără apă timp de 2,5 zile chiar şi în arşiţă cumplită (49 grade Celsius), dacă victima îşi petrece tot timpul odihnindu-se, la umbră. Organismul rezistă două săptămîni sau chiar mai mult fără hrană solidă.

Documentar
luni, 21.00, Discovery