Toboșarul Graeme Edge, fondatorul trupei Moody Blues, a murit

De: Ana Obretin / 12.11.2021, 10:19
Toboșarul Graeme Edge, fondatorul trupei Moody Blues, a murit

Graeme Edge, cunoscut cel mai bine ca toboșar, poet și membru fondator al grupului progressive rock britanic Moody Blues, a murit la vârsta de 80 de ani. Nicio cauză a morții nu a fost confirmată la momentul publicării acestei știri.

Moartea lui Edge a fost anunțată într-o declarație de presă publicată pe contul de facebook al trupei Moody Blues, joi. „Este o zi foarte tristă. Sunetul și personalitatea lui Graeme sunt prezente în tot ceea ce am făcut împreună și, din fericire, asta va dăinui”, a scris liderul trupei, Justin Hayward. „Atunci când Graeme mi-a spus că se retrage, am știut că fără el nu ar mai putea fi Moody Blues. Și asta s-a întâmplat. Este adevărat să spunem că a ținut grupul împreună de-a lungul tuturor anilor, pentru că i-a plăcut”, a mai scris acesta, potrivit NME.

Graeme Edge a înființat  grupul Moody Blues în 1964, alături de chitaristul Denny Laine, basistul Clint Warwick, clăparul Mike Pinder și flautistul Ray Thomas. Edge a rămas membru al trupei până la moartea sa, fiind ultimul membru fondator asociat acesteia. Edge a apărut pe toate cele 16 albume de studio ale Moody Blues, fiind singurul membru care a făcut acest lucru, precum și pe zece materiale discografice live, trei casete video și o suită de lansări independente.

Printre hiturile trupei s-au numărat „Go Now” – care a ajuns în fruntea topurilor din Marea Britanie în 1964 – „Question” și „Nights In White Satin”. Pe lângă rolul de toboșar, Edge a contribuit la creațiile Moody Blues ca poet, scriind versurile pentru „Morning Glory” și „Late Lament”, care au apărut pe albumul din 1967 „Days Of Future Passed”. Când trupa a intrat în pauză, în 1974, Edge și-a format propriul proiect, The Graeme Edge Band. Alături de solistul/chitaristul Adrian Gurvitz și basistul Paul Gurvitz, noul grup a lansat două albume de studio: „Kick Off Your Muddy Boots”, din 1975, și „Paradise Ballroom”, din 1977. The Moody Blues s-a reunit în anul următor, cu Edge ca baterist și poet.

În 2018, Edge a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame ca membru al Moody Blues. În afara trupei și a propriului său proiect, Graeme a fost cunoscut ca fiind creatorul primei tobe electronice.

CITEȘTE ȘI: Jerry Douglas, cunoscut pentru rolul din ”The Young and the Restless”, a murit la 88 de ani

Jerry Douglas, cunoscut pentru rolul din ”The Young and the Restless”, a murit la 88 de ani

Foto: Profimedia Images