Top 10: Cele mai bune filme din ultimii 10 ani (Video si poze)

De: Gabriela Voicu / 21.12.2011, 11:00
Apropo.ro, de 10 ani, iti ofera o selectie diversificata de stiri, entertainment, concursuri interactive si exclusivitati. La ceas aniversar, ti-am pregatit o serie de surprize, in semn de multumire pentru ca esti alaturi de noi. In continuare, te invitam sa alegi filmul care te-a impresionat cel mai mult in ultima decada.

Din 3 decembrie 2001, echipa portalului Apropo.ro savureaza alaturi de tine cafeaua de dimineata si te binedispune cu o selectie diversificata de stiri, dar si cu o gama larga de servicii menite sa iti ofere o experienta virtuala inedita. Iti multumim pentru ca esti alaturi de noi, si, la ceas aniversar, te invitam sa sarbatorim impreuna implinirea a 10 ani, timp in care Apropo.ro a devenit un portal cu traditie in internetul romanesc. In continuare, vei gasi o selectie de 10 filme pe care noi le consideram printre cele mai bune din ultimii 10 ani, dar si un sondaj pe care ti-l propunem pentru ca tu sa alegi „castigatorul”, respectiv filmul care ti-a placut cel mai mult.

1. A Beautiful Mind (2001)

Regie: Ron Howard

Distributie: Russell Crowe, Ed Harris, Christopher Plummer, Paul Bettany, Jennifer Connelly

Premii: 4 Oscar, 4 Golden Globes

Afisul filmului „A Beautiful Mind”

Filmul reda povestea lui John Nash, laureat al premiului Nobel pentru Economie, si a fost inspirat din cartea autoarei Sylvia Nasar, numita „A Beautiful Mind”, nominalizata la premiul Pulitzer, in 1998. Adevaratul John Nash a vizitat platoul de filmare al peliculei „A Beautiful Mind”, iar Russell Crowe a spus ca a fost fascinat de felul in care acesta isi misca mainile si ca a incercat sa redea acest lucru in film. Povestea lui John Nash, ale carui teorii privind geometria si ecuatiile diferentiale sunt considerate uimitoare, incepe in anul 1950, cand primele semne ale shizofreniei au aparut in viata sa. Supranumit ‘Phantom of the fine hall’ de studentii sai de la Universitatea Princeton, unde preda matematica, John Nash a luptat continuu cu necrutatoarea boala, urmand timp de noua ani terapie de soc foarte stricta. John Nash este cunoscut mai ales pentru lucrarea sa de 30 de pagini, scrisa la doar 21 de ani, in care expunea, pentru prima oare in istoria economiei, o solutie viabila in cazul jocurilor strategice necooperative, solutie care de atunci a purtat denumirea „echilibrul lui Nash”.

2. The Pianist (2002)

Regie: Roman Polanski

Distributie: Adrien Brody, Emilia Fox, Michal Zebrowski, Ed Stoppard

Premii: 3 Oscar

The Pianist – Trailer de pe tare.ro

Bazat pe memoriile pianistului Wladyslaw Szpilman, filmul prezinta povestea cutremuratoare a unui pianist polonez care, din cauza originii sale evreiesti, in timpul ocupatiei naziste a Poloniei duce o viata de fugar, pentru a nu fi deportat. Szpilman reuseste sa fuga din ghetoul din Varsovia si ajunge sa se ascunda mult timp printre ruinele orasului. Salvarea vine de la un ofiter german care, impresionat de talentul lui, in loc sa il aresteze (sau chiar sa il omoare) nu destainuie nimanui locul in care pianistul isi gasise ascunzatoare.

3. The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Regie: Peter Jackson

Distributie: Viggo Mortensen, Orlando Bloo, Sean Astin, Elijah Wood, Cate Blanchett, Sean Bean

Premii: 11 Oscar, 4 Golden Globes

Afisul filmului „The Lord of the Rings: The Return of the King”

A treia parte a seriei „The Lord of the Rings” ii aduce in prim plan pe Sam si Frodo, care se apropie de „Muntele Blestemat”, cu scopul de a distruge Inelul, in timp ce Gandalf si Pippin incearca sa apere Gondorul. Merry ramane cu Eowyn si cu ceilalti luptatori ai regatului Rohan, iar Aragorn, Legolas si Gimli cauta ajutorul celor care traiesc in Muntii Blestemati. Desigur, scopul bataliilor este distragerea Ochiului lui Sauron si castigarea de timp pentru ca Frodo sa poata distruge Inelul. Inainte de a fi ales, Viggo Mortensen pentru rolul lui Aragorn, optiunile pentru acest rol erau Stewart Townsend, Russell Crowe si Daniel Day-Lewis. A treia parte a trilogiei a adus companiei New Line un profit de 1408%. Scena de deschidere, in care Smeagol descopera Inelul, trebuia sa apara initial in a doua parte a filmului. Toate cele trei parti ale seriei au fost filmate concomitent.

4. Million Dollar Baby (2004)

Regie: Clint Eastwood

Distributie: Clint Eastwood, Hillary Swank, Morgan Freeman, Jay Baruchel

Premii: 4 Oscar, 2 Golden Globes

Afisul filmului „Million Dollars Baby”

Dupa cum a precizat Clint Eastwood, chiar daca actiunea filmului se petrece in prezent, el a incercat sa creeze senzatia ca povestea are loc in alta perioada. Ar fi putut fi anii ’40, ’50, ’60, ’70 – a vrut sa aiba o infatisare atemporala. „Million Dollar Baby – O fata de milioane” s-a filmat in diverse locatii in si imprejurul orasului Los Angeles, incluzand Venice Boardwalk, Eagle Rock si Bulevardul Hollywood. Scenele cu lupte au fost regizate la Grand Olympic Auditorium, locul numeroaselor meciuri de box profesionist, precum si in cateva alte locatii din jurul orasului. Maggie Fitzgerald (Hillary Swank) are 31 de ani, este chelnerita si isi propune sa faca ceva cu viata sa. Ii place boxul si incearca sa-l convinga pe antrenorul Frankie Dunn sa o invete sa boxeze. Maggie va fi antrenata de acesta, dupa ce initial fusese refuzata, iar de-a lungul filmului Frankie se ataseaza din ce in ce mai mult de eleva sa si o adopta, in conditiile in care el nu are o relatie grozava cu fiica lui.

5. Brokeback Mountain (2005)

Regie: Ang Lee

Distributie: Anne Hathaway, Heath Ledger, Jake Gyllenhaal, Michelle Williams

Premii: 3 Oscar, 4 Golden Globes

Afisul filmului „Brokeback Mountain”

„Brokeback Mountain” este povestea de dragoste a doi tineri americani – Ennis Del Mar (Heath Ledger) si Jack Twist (Jake Gyllenhaal) – care se intalnesc in vara anului 1963 si care vor avea o legatura pe viata, ale carei complicatii, bucurii si tragedii sunt dovada rezistentei si puterii dragostei. Subiectul original al filmului a fost inspirat din povestea scrisa de E. Annie Proulx si publicata pe data de 13 octombrie 1997, intr-un numar al ziarului The New Yorker. „Brokeback Mountain” este un film care trebuie vazut macar din curiozitate: este un film care a castigat foarte multe premii si este o productie pe care pot fi testate reactiile publicului vizavi de tematica sa care, de ce sa nu recunoastem, inca pentru multi spectatori ramane un tabu.

6. The Departed (2006)

Regie: Martin Scorsese

Distributie: Leonardo diCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg, Alec Baldwin, Martin Sheen, Vera Farmiga

Premii: 4 Oscar

The Departed trailer de pe tare.ro

„Cartita” este plasat in sudul Bostonului, acolo unde Departamentul de Politie al statului Massachusetts a declarat un razboi total, menit sa distruga varfurile crimei organizate. Scopul este sa se puna capat domniei puternicului cap al mafiei, Frank Costello, actionandu-se din interiorul structurii mafiote. Un tanar novice, Billy Costigan, care a crescut in sudul Bostonului, este cel desemnat sa se infiltreze in cercurile mafiei conduse de Costello. In timp ce Billy isi da silinta sa castige increderea lui Costello, un alt tanar politist venit de pe strazile din „sud”, Colin Sullivan, se afirma cu repeziciune in departamentul de politie al statului. Subiectul filmului „Cartita” are la baza un film politist de groaza, produs in Hong Kong si numit „Afaceri infernale”, care a inregistrat un succes enorm in Asia, inainte de a ajunge in Statele Unite, in 2004. Nu mult dupa aceea au inceput filmarile la versiunea americana, avandu-l drept scenarist pe William Monahan.

7. No Country for Old Men (2007)

Regie: Joel Coen, Ethan Coen

Distributie: Tommy Lee Jones, Javier Bardem, Josh Brolin, Woody Harrelson, Kelly Macdonald

Premii: 4 Oscar, 2 Golden Globes

Afisul filmului „No Country for Old Men”

Filmul este o adaptare a romanului omonim scris de Cormac McCarthy. Fratii Joel si Ethan Coen, care au semnat regia, sunt si co-autori ai scenariului. Povestea incepe cand Llewelyn Moss descopera, intamplator, scena finala a unui macel intre bande rivalizante cu masini si cadavre ciuruite de gloante, o camioneta plina cu saci de heroina si 2 milioane de dolari intr-o geanta neagra, aproape diplomatica. Cand Moss ia banii, declanseaza o reactie in lant de o violenta catastrofica pe care doar intamplarea, dar nicidecum legea, parodiata in persoana batranului serif Bell, o mai poate stapani. In timp ce Moss incearca sa scape de urmaritorii sai, filmul diseca drama politista americana si exploateaza teme vechi ca Biblia, dar la fel de contemporane pe cat sunt titlurile de pe prima pagina a ziarelor de azi. Acesta este al doilea film cu doi regizori, care castiga premiul Oscar pentru „Cel mai bun regizor”. Primul film a fost West Side Story, in 1961, regizat de Jerome Robbins si Robert Wise .

8. The Curious Case of Benjamin Button (2008)

Regie: David Fincher

Distributie: Cate Blanchett, Brad Pitt, Julia Ormond

Premii: 3 Oscar

Te curious case of Benjamin Button -Trailer de pe tare.ro

Adaptat dupa nuvela omonima a autorului american Francis Scott Fitzgerald, filmul este o fantezie cu elemente de science-fiction si drama, care urmareste cazul iesit din comun al lui Benjamin Button, un barbat care reuseste sa inverseze procesul firesc de scurgere a timpului, nascandu-se batran si intinerind pe masura ce anii trec. Povestea este plasata in New Orleans, debutand spre sfarsitul primului Razboi Mondial si derulandu-se pana la inceputul secolului XXI, timp in care Benjamin experimenteaza deopotriva sentimentul iubirii si al pierderii, bucuria vietii si amaraciunea mortii. Brad Pitt a declarat ca era nevoit sa petreaca cinci ore in fiecare zi in cabina de machiaj, pentru a arata potrivit cerintelor pentru rol. Fiica lui Brad Pitt si a Angelinei Jolie, Shiloh, apare in film in rolul fiicei lui Brad si a lui Daisy. Ea avea 10 luni, cand au fost filmate scenele respective. Pelicula a fost interzisa in Bhutan.

9. Avatar (2009)

Regie: James Cameron

Distributie: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Michele Rodriguez, Giovanni Ribisi

Premii: 3 Oscar, 2 Golden Globes

Avatar – Trailer de pe tare.ro

„Avatar” spune povestea unui veteran de razboi, pe nume Jake, care este trimis intr-o colonie umana pe o planeta indepartata numita Pandora. Scopul este de a extrage si a folosi cat mai multe dintre resursele minerale foarte numeroase ale Planetei. Dupa o serie de evenimente care ii arata cu adevarat cine e de partea dreptatii, Jake ajunge sa lupte alaturi de rasa bastinasilor Na’vi, chiar impotriva oamenilor. Oamenii au creat o tehnologie cu care ei pot sa posede corpurile bastinasilor, preluand astfel controlul acestora si folosindu-le drept avatare. „Avatar” este primul film, dupa Titanic, la care lucreaza James Cameron. Cameron a dorit sa inceapa munca la acest proiect inca din 1999, dar din cauza costurilor de productie, care depaseau bugetul de 400 milioane dolari, l-a amanat pana in prezent cand a reusit sa-l reia si sa-l adapteze cu efectele speciale pe care si le-a dorit. In 1999, toate casele de productie au refuzat acest proiect, deoarece a fost considerat extrem de costisitor.

10. Inception (2010)

Regie: Christopher Nolan

Distributie: Leonardo DiCaprio, Joseph-Gordon Levitt, Tom Hardy

Premii: 4 Oscar

Inception – Trailer de pe tare.ro

Dom Cobb este un hot experimentat, cel mai bun in arta periculoasa de extractie – furtul secretelor valoroase stocate adanc in subconstient in timpul starii de vis, atunci cand mintea este cea mai vulnerabila. Capacitatea lui Cobb a facut din el un jucator ravnit in aceasta noua lume inselatoare de spionaj corporativ, dar de asemenea a devenit fugar international si a pierdut tot ce a iubit. Acum, lui Cobb ii este oferita o sansa de rascumparare. Un ultim loc de munca ar putea sa-i redea viata, insa doar daca el ar putea realiza ceva aparent imposibil, numit Inception (Inceput). Leonardo DiCaprio a fost unica alegere a Emmei Thomas si Christopher Nolan pentru rolul lui Cobb. Una dintre gafele din film apare in scena in care taxiul este lovit prima data, iar grilajul din fata cu logo-ul Hyundai este de asemenea distrus si dispare. In scena a doua, grilajul reapare si masina are mai putine distrugeri decat inainte. In scena din depozit, grilajul dispare din nou.