TOP 10: Cele mai ciudate locuri din lume

Apropo.ro / 23.06.2014, 11:30
Există numeroase teorii conform cărora Pământul a fost invadat de extratereștri, cu mii de ani în urmă, sau a fost condus de giganți și dragoni.

Cu toate acestea, puțini specialiști sunt în stare să enunțe opinii în legătură cu formarea celor 10 locații ciudate prezentate mai jos, locații care chiar există.

10. Vulcanul Pu”u O”o, Hawaii

A devenit faimos din momentul în care a fost considerat vulcanul cu cea mai lungă erupție. De asemenea, a fost considerat vulcanul cel mai activ din ultimii 500 de ani. Din 1983 a erupt neîntrerupt, distrugând peste 200 de case. Din când în când, vulcanul arunca lava la 50 de metri înălțime, oferind un adevărat spectacol. La trei ani de la erupție, lava a ajuns în apele oceanului, la peste 15 kilometri de crater. O altă erupție distrugătoare a avut loc în 1990, când două asezări umane au fost distruse complet, peste 100 de case fiind puse la pământ. În ciuda faptului că este considerat un pericol constant, vulcanul atrage mii de turiști și oameni care sunt în căutare de aventuri.

9. Dealurile de Ciocolată, Filipine

Dealurile de Ciocolată, din Filipine, seamănă cu niște praline. Alții consideră că arată precum uriașe mușuroaie de cârtițe. Sunt printre cele mai ciudate și rare formațiuni geologice. Dealurile de Ciocolată sunt situate pe Insula Bohol, a zecea ca mărime din Filipine, pe o suprafață de aproape 50 de kilometri pătrați. Sunt 1.268 de dealuri, cu înălțimi cuprinse între 35 și 150 de metri. Dealurile au fost formate în urmă cu 2,5 miliarde de ani și există mai multe teorii. Unii pun formarea acestor dealuri pe seama activității tectonice. Conform unei legende populare, dealurile s-au format în urma unei bătălii date între doi giganți. Aceștia aruncau cu pietre și nisip unul în celălalt, iar dealurile rămase reprezintă „mizerie” rezultată de pe urma bătăliei respective.

8. Muntele Tianzi, China

Incredibil de înalte și subțiri, vârfurile Muntelui Tianzi, din China, reprezintă o mare curiozitate a lumii. Nimeni nu-și dă seama cum de acestea nu s-au prăbușit încă, în condițiile în care par să-și mențină echilibrul precum niște balerine pe vârfuri. Muntele Tianzi, din Provincia Hunan, s-a format sub apă, în urmă cu 380 de milioane de ani, și reprezintă sursa de inspirație pentru „Avatar”, celebra peliculă a lui James Cameron. Apa și-a făcut culoar prin nisip și au rămas doar vârfurile înalte, de piatră. Sunt circa 3.000 de astfel de „turnuri”, unele având înălțimi de până la 1.500 de metri.

7. Pădurea de piatră Naigu, China

Pădurea de piatră acoperă o suprafață de circa 500.000 de kilometri pătrați. Cea mai spectaculoasă parte este cea din provincia Yunnan. Aceste formațiuni uimitoare se ridică direct din pământ precum niște copaci calcificați, creând iluzia unei păduri de piatră. Legenda spune că în zona respectivă s-a născut Ashima, o fată frumoasă care s-a îndrăgostit de un bărbat cu care nu avea voie să se mărite. Din cauza suferinței, Ashima s-a transformat în piatră împreună cu întreaga zonă. În realitate, pădurea s-a format în urmă cu 270 de milioane de ani, prin dizolvarea calcarului.

6. Wadi Rum, Iordania

Wadi Rum, sau Valea Lunii, este un deșert din sudul Iordaniei, zona fiind făcută cunoscută cu ocazia lansării peliculei „Lawrence al Arabiei”. Zona este protejată de UNESCO, existând peste 150 de situri arheologice care oferă detalii despre evoluția vieții în Wadi Rum. Zona este ocupată de beduinii din tribul Zalabia și reprezintă o atracție pentru temerarii care vor să escaladeze vârfurile muntoase.

5. Istmul Eaglehawk Neck, Tasmania

În sudul Tasmaniei există Istmul Eaglehawk Neck, care leagă Peninsula Tasmania de zona continentală ce poartă același nume. Istmul reprezintă o formațiune geologică rară, arătând precum un paviment alcătuit din sute de formațiuni perfect egale, asemănătoare pietrelor folosite la paviment. Eaglehawk Neck este cunoscut și pentru că aici a fost prima închisoare din lume păzită de câini. Prizonierii de la Port Arthur, care vroiau să evadeze, trebuiau să parcurgă o distanță de 450 de metri lungime și 35 de metri lățime. Nouă câini de pază asigurau zona respectivă. Câinii erau situați la distanțe egale unul de celălalt și erau înfometați pentru a înhăța pe oricine vrea să treacă de ei. Conform legendei, doar trei deținuți au reușit să scape.

4. Lacul Hillier, Australia

Lacul Hillier are în jur de 700 de metri lungime și arată precum un milkshake de căpșuni sau o gumă uriașă de mestecat. Nu în ultimul rând, se spune că arată precum o apă în care s-au scurs numeroase substanțe dubioase. Lacul este înconjurat de nisip alb și o pădure deasă care este în contrast total cu apa de culoare roz. Lacul Hillier nu este singurul lac roz din lume, dar este singurul pentru care încă nu s-a descoperit o explicație plauzibilă. La început s-a spus că de vină ar fi lumina soarelui, dar această variantă a fost infirmată când s-a stabilit că apa rămâne roz în orice condiții. Cel mai probabil, apa devine roz din cauza microorganismelor, a algelor și a bacteriilor. Cert este că apa nu este periculoasă pentru om.

3. Deșertul Alb, Sahara

Cu milioane de ani în urmă, când Sahara se afla sub ape, s-au format depozite mari de calcar. Odată cu retragerea apelor, vântul a dat forme ciudate depozitelor de calcar. Acum, acestea arată precum niște ciuperci uriașe. Deșertul Alb, aflat în apropiere de Farafra, reprezintă o formațiune geologică unică. Figurine albe uriașe își schimbă constant formele din cauza vântului. Farafra este una dintre cele mai mici și izolate așezări umane din Egipt. Are 4.000 de locuitori și este la circa 200 de kilometri de cea mai apropiată așezare umană. Legenda spune că figurinele uriașe reprezintă soldații lui Cambise al II-lea, rege al perșilor, care au dispărut în deșert, după ce au cucerit Egiptul.

2. Valea Morții, Namibia

Cândva, prin Valea Morții din Namibia curgea un râu, de-a lungul căruia se afla o pădure deasă. Treptat, însă, râul a secat, lăsând în urmă o zonă aridă și fără viață. Valea Morții a devenit cea mai înaltă dună de nisip din lume și o zonă în care se mai găsesc doar urme ale strălucitoarei păduri care exista cândva. Zona a fost denumită Valea Morții în momentul în care specialiștii și-au dat seama că au de a face cu un adevărat cimitir de copaci. Copacii practic s-au mumificat, condițiile nepermițându-le să se descompună. În schimb, copacii s-au pietrificat.

1.    Ochiul Saharei

Situat în Mauritania, Ochiul Saharei seamănă cu un crater de pe Lună. Formațiunea respectivă continuă să atragă oameni de știință. Considerat unul dintre marile mistere ale lumii, Ochiul Saharei a fost descoperit din greșeală de astronauți care pozau deșertul de pe o navetă spațială. La început s-a crezut că Ochiul Saharei reprezintă locul unde a căzut un meteorit, mai ales din cauza dimensiunilor enorme, 50 de kilometri în diametru. Alți specialiști susțin că Ochiul Saharei este rezultatul activității unui vulcan. În cele din urmă s-a stabilit că este rezultatul eroziunii, dar încă nu se știe ce a dat forma circulară.