TOP 10: Cele mai șocante evenimente istorice

Apropo.ro / 12.06.2014, 12:30
De-a lungul istoriei, oamenii au fost martori la o multitudine de catastrofe, chit că vorbim de războaie, comerț cu sclavi sau atentatul de la 11 septembrie 2001.

Multe dintre aceste catastrofe și-au pus amprenta asupra omenirii, iar noi ne propunem să vedem, în rândurile următoare, care au fost cele mai șocante evenimente istorice.

10. Dezastrul de la Cernobâl

Un reactor de la centrala nucleară de la Cernobâl, Ucraina, a explodat pe 26 aprilie în 1986. Conform unor informații date publicității de BBC, explozia a produs de cel puțin 100 de ori mai multă radiație decât bombele atomice detonate la Hiroshima și Nagasaki, în 1945. Seriozitatea evenimentului nu a fost recunoscută imediat. Două persoane au murit în ziua exploziei, iar alte 29 de persoane au murit în săptămânile următoare, din cauza radiațiilor. Nu se cunosc rezultatele pe termen îndelungat. Totuși, s-au înregistrat nenumărate cazuri de cancer și malformații apărute din cauza expunerii la radiații.

9. Atacul de la Pearl Harbour

Pe 7 decembrie 1941, forțele militare japoneze au lansat un atac asupra Pearl Harbour, o bază navală americană. Peste 2.000 de soldați și civili americani au fost uciși, iar 1.178 de persoane au fost rănite. A doua zi, pe 8 decembrie 1941, SUA au declarat război Japoniei și și-au făcut, astfel, intrarea în Cel de-al Doilea Război Mondial.

8. Primul Război Mondial

Conflagrația a acaparat aproape întreaga Europă și a durat mai bine de patru ani, 28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918. Au murit peste 16 milioane de soldați și civili. Războiul a fost pus pe baza mai multor cauze precum imperialism, militarism sau naționalism. Războiul a izbucnit după asasinarea lui Franz Ferdinand, arhiducele Austro-Ungariei. Perioada de după sfârșitul Primului Război Mondial a fost considerată „liniștea de dinaintea furtunii”, Al Doilea Război Mondial începând la doar câțiva ani după.

7. Al Doilea Război Mondial

A acaparat întreaga lume și a durat șase ani, 1939 – 1945. Este considerat cel mai mortal război din istorie, între 50 și 85 de milioane de persoane pierzându-și viața. A fost inițiat de acțiunea lui Hitler de a invada Polonia, în 1939 și a implicat mai mult de 30 de țări. S-au dus bătălii în Europa, Africa și Asia. Multe țări au ajuns sub diferite stăpâniri, iar milioane de oameni au fost obligați să-și caute noi locuințe.

6. Războiul din Vietnam

S-a purtat în trei țări diferite, Vietnam, Laos și Cambodgia, din 1 noiembrie 1955 până în 30 aprilie 1975. Regimul comunist din Vietnamul de Nord lupta împotriva Vietnamului de Sud și a SUA. Războiul s-a terminat după ce armatele americane s-au retras din Vietnam, în 1973, iar întreaga confederație a trecut sub stăpânire comunistă, din 1975. Peste trei milioane de oameni au murit, printre care 58.148 de cetățeni americani, iar circa 75.000 de persoane au fost mutilate pe viață.

5. Genocidul Rwandez

A avut loc în 1994. Conflictul dintre etnicii Tutsi și cei Hutu s-a încheiat cu masacrarea primilor. Informațiile arată că războiul civil a pornit de la o încercare a Frontului Patriotic Rwandez de înlăturare a regimului Hutu. Au fost ucise între 500.000 și 1.500.000 de persoane. Ca în fiecare război, ambele părți ar trebui considerate vinovate.

4. Holocaust

Această perioadă barbară din istorie s-a încheiat cu uciderea a peste șase milioane de evrei. Naziștii, care au ajuns la putere în Germania în 1933, îi vedeau pe evrei ca fiind o rasă inferioară. Naziștii au ucis două treimi dintre evrei, obiectivul acestora fiind să-i împiedice pe evrei să se mai înmulțească. Toți cei considerați nepotriviți treceau prin sterilizare, segregare și instituționalizare. A fost o perioadă devastatoare din secolul al XX-lea.

3. Comerțul cu sclavi

Comerțul cu sclavi peste Atlantic a fost inițiat în secolul XV și a continuat până în secolul XIX. În încercarea lor de a cuceri Lumea Nouă, europenii transportau cetățeni din Vestul Africii în America. Sclavii munceau în special pe plantații, erau abuzați și neglijați. Se estimează că peste 60 de milioane de africani au murit din cauza comerțului cu sclavi.

2. Atacurile de la 11 septembrie 2001

Întreaga lume a urmărit cum două avioane de pasageri, deturnate, s-au izbit de turnurile gemene World Trade Center de la New York, în 11 septembrie 2001. Primul avion a lovit turnul din nord, omorând instant sute de persoane și blocând alte câteva sute de persoane deasupra etajului 80. După 18 minute, un alt avion a lovit turnul din sud. Al treilea avion implicat a lovit aripa de vest a Pentagonului. Atacatorii erau militanți ai grupului islamic extremist Al Qaeda. Aceștia vroiau să se răzbune pe SUA din cauza susținerii pe care americanii o acordau Israelului, a rolului jucat de americani în Războiul din Golf și a prezenței lor militare din Orientul Mijlociu. Peste 3.000 de persoane au fost ucise, printre care peste 400 de pompieri și polițiști.

1.    Hiroshima

Detonarea unei bombe atomice în Hiroshima, Japonia, pe 6 august 1945, a reprezentat una dintre cele mai oribile acțiuni din istorie. Bomba, al cărei conținut echivala cu 20.000 de kilotone de TNT, a fost lansată din bombardierul B-29 Enola Gay. Bomba a distrus două treimi din Hiroshima. 70.000 de persoane au murit pe loc, iar alte 70.000 de persoane au murit, din cauza radiațiilor, în următorii cinci ani.