Top 10 limbi straine vorbite in lume

Apropo.ro / 24.05.2008, 13:00
Top 10 limbi straine vorbite in lume
Astazi nu deschizi calculatorul daca nu cunosti engleza, nu te simti parizian cand esti in Turnul Eiffel daca nu vorbesti franceza...

Astazi nu deschizi calculatorul daca nu cunosti engleza, nu te simti parizian cand esti in Turnul Eiffel daca nu vorbesti franceza si nu intelegi sensibilitatea actorilor din telenovele daca nu cunosti spaniola. In concluzie, fara limbi straine nu se poate, domnule!

Iata care sunt cele mai folosite:

10. Franceza – 129 de milioane de persoane o vorbesc. Numita deseori o limba romantica, franceza este folosita in multe tari precum Belgia, Canada, Rwanda, Camerun, Haiti si Franta, desigur. Suntem norocosi ca este asa de populara, mai ales daca vorbim de denumiri. Cum ar fi sunat Dutch Fries in loc de French Fries sau Dutch Kiss in loc de French Kiss? Sau in loc de bonjour sa spui bon-Joor?

9. Malay (Indonezia) – este vorbita de 159 milioane de persoane. Malay – Indoneziana este vorbita in Malaysia si Indonezia. Sunt foarte multe dialecte in Malay, dar cea mai populara ramane indoneziana. Indonezia este un loc fascinant, cu 13.000 de insule si este a sasea tara cu cei mai multi locuitori din lume. Malaysia este cunoscuta si datorita capitalei Kuala Lampur. "Buna ziua" in indoneziana se spune "Selamat pagi".

8. Portugheza – este vorbita de 191 milioane de persoane. In secolul 12, Portugalia si-a castigat independenta fata de Spania si s-a facut cunoscuta si datorita exploratorilor Vasco da Gama sau Printului Henry Navigatorul. Limba portugheza se vorbeste si in Brazilia, Macau, Angola, Venezuela si Mozambic. "Buna ziua" in portugheza se spune "Bom dia" (se pronunta bohn diiah).

7. Bengali – este vorbita de 211 milioane de oameni. In Banghadesh, o tara de 120 si ceva de milioane de oameni, toata lumea vorbeste bengali. Deoarece Bangladesh este virtual vorbind inconjurata de India (o natiune care se inmulteste rapid) numarul persoanelor care vorbesc bengaleza este mult mai mare decat s-ar parea. "Buna ziua" in bengaleza se spune "Ei Je".

6. Araba – este vorbita de 246 de milioane de oameni. Araba este una din cele mai vechi limbi, este vorbita in Orientul Mijlociu si folosita in Arabia Saudita, Kuwait, Iraq, Syria, Iordania, Liban si Egipt. Mai mult, deoarece Coranul este scris in araba, milioane de musulmani din alte tari o vorbesc. In anul 1974 era considerata oficial a sasea limba a SUA. "Buna ziua" in limba araba se spune "Al salaam a’alaykum" (se pronunta ahl sah-lahm ah ah-lay-koom).

5. Rusa – este vorbita de 277 milioane de persoane. Limba rusa este una din cele sase limbi existente in Natiunile Unite, si folosita in Belarus, Kazakhstan, etc. "Buna ziua" in rusa se spune "Zdravstvuite" (zdrast-vet-ia).

4. Spaniola – este folosita de 392 milioane de persoane. Spaniola este vorbita aproape in fiecare tara din America de Sud, America Centrala, Spania, Cuba si SUA. Multe din cuvintele din engleza sunt imprumutate din spaniola (tornado, bonanza, quesadilla, taco). "Buna ziua" se spune "Hola" (se pronunta fara H).

3. Hindustani – este vorbita de 497 de milioane de oameni. Hindustani este limba primara a populatiei Indiei. Cuprinde multe dialecte printre care si cea mai comuna, Hindi. Nu peste mult timp, populatia Indiei o va intrece pe cea a Chinei. Folosirea limbii engleze in India face ca Hindustani sa nu fie cea mai vorbita limba din lume. Vrei sa inveti limba Hindi? Urmareste un film indian. Industria de filme din India este cea mai prolifica din lume, se fac anual mii de filme de actiune, romantice, muzicale. "Buna ziua" in Hindi se spune "Namaste" (nah-mah-stai).

2. Engleza – este folosita de 508 milioane de oameni de pe glob. Chiar daca engleza nu are cei mai multi vorbitori este totusi limba oficiala in mai multe tari decat majoritatea celolalte limbi vorbite. Este vorbita in SUA, Australia, Anglia, Zimbabwe, Caraibe, Hong Kong, Africa de Sud, Canada. Stii deja destule despre ea, asa ca mai multe ar fi de prisos. "Buna ziua" in engleza se spune…."What’s up, freak?" (sau parca….)

1. Mandarina – numarul vorbitorilor de mandarina intrece imaginatia: peste 1 bilion de persoane. Cea mai vorbita limba de pe planeta apartine si a tarii cu cei mai multi locuitori, China. Surclasand limba engleza, nu iti spunem ca mandarina este o limba usor de invatat. Este destul de dificil avand in vedere ca poate fi pronuntata in patru moduri (sau tonuri), iar un incepator va avea intotdeauna probleme de pronuntie si tonalitate fata de un avansat (vorbitor fluent). Dar daca peste un bilion de persoane au putut sa o invete, de ce nu ai putea si tu? "Buna ziua" in mandarina "Ni Haow" (haow se spronunta ca o singura silaba, iar tonul trebuie sa fie jos la inceput pentru ca la sfarsit sa in ridici).

Cunosti vreo alta limba straina mai putin folosita sau una foarte grea de invatat? Crezi ca este necesar sa cunosti vreo limba straina?