Trei filme românești au fost premiate la Festivalul de Film de la Sarajevo

De: Nicoleta Lepădatu / 20.08.2021, 16:35
Trei filme românești au fost premiate la Festivalul de Film de la Sarajevo

Planuri de vacanţă’ (”Summer Planning”), în regia lui Alexandru Mironescu, a fost desemnat cel mai bun film din competiția studențească, la ediția din acest an a Festivalului de Film de la Sarajevo. Juriul secțiunii a fost prezidat de regizorul Ivan Bakrac, din Muntenegru.

Documentarul Acelaşi vis (”The Same Dream”), în regia lui Vlad Petri,  a obţinut Menţiunea Specială a Juriului în cadrul celei de-a 27-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo.

Producţia românească Pescuit sportiv (”Hooked”), în regia lui Adrian Sitaru, a fost premiată la categoria CineLink Drama.

În competiţia oficială pentru lungmetraj, al cărei juriu a fost prezidat de actriţa Jasna Duricic (Serbia), premiul Inima Sarajevo pentru cel mai bun film a revenit coproducţiei Great Freedom (Germania, Austria), în regia lui Sebastian Meise.
Inima Sarajevo pentru cel mai bun regizor i-a revenit lui Milica Tomović (”Celts”) din Serbia.

Flaka Latifi, Era Balaj şi Urate Shabani (The Hill Where Lionesses Roar – Kosovo, Franţa) au primit distincţia Inima Sarajevo pentru cea mai bună actriţă.

Premiul Inima Sarajevo pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Georg Friedrich (”Great Freedom”).

În competiţia dedicată documentarelor, prezidată de Cecilia Lidin (Denemarca), premiul Inima Sarajevo a fost acordat producţiei ”Landscapes of Resistance” (Serbia, Germania, Franţa) a cărei regie este semnată de Marta Popivoda.  Premiul special al juriului la această categorie a fost decernat documentarului ”Looking for Horses” (Olanda, Franţa, Bosnia şi Herţegovina), în regia lui Stefan Pavlovic.

Premiul pentru Drepturile Omului a revenit producţiei ”Les Enfants Terribles” (Turcia, Germania, Franţa), în regia lui Ahmet Necdet Cupur.

Distincţia Inima Sarajevo pentru scurtmetraj a fost acordată producţiei ”Everything Ahead” (Franţa, Croaţia), în regia lui Mate Ugrin.

România a fost reprezentată şi în juriile festivalului.

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului de Film de la Sarajevo s-a desfăşurat în perioada 13-20 august. Ceremonia de decernare a premiilor a avut loc joi seara la Teatrul Naţional din Sarajevo.

Foto: sff.ba

CITEȘTE ȘI: Bono, apariție surpriză la Festivalul de Film de la Sarajevo