Bono, apariție surpriză la Festivalul de Film de la Sarajevo

De: Nicoleta Lepădatu / 16.08.2021, 19:53
Bono, apariție surpriză la Festivalul de Film de la Sarajevo

Bono, solistul trupei U2, şi-a făcut apariţia în mod neaşteptat duminică la Festivalul de Film de la Sarajevo, unde a prezentat o versiune restaurată digital a filmului The Million Dollar Hotel”, în regia lui Wim Wenders, peliculă pe care vedeta rock a prezentat-o în cadrul festivalului bosniac cu mai bine de 20 de ani în urmă, conform publicației Variety.

Mă bucur să mă aflu aici. Pare că a trecut mult timp, dar în acelaşi timp, parcă ar fi fost ieri”, le-a spus Bono spectatorilor de la Teatrul Naţional din Sarajevo, clădire în faţa căreia fanii l-au aşteptat mai bine de o oră înfruntând arşiţa, ţinând fotografii şi cântând hituri U2.

Relaţia muzicianului cu acest oraş datează din urmă cu trei decenii, când a fost abordat de un voluntar american pentru a ajuta la conştientizarea dramei din Bosnia, devastată de războiul izbucnit în 1992. Un an mai târziu, în timpul concertelor europene din cadrul turneului Zoo TV Tour, U2 a transmis live imagini prin satelit din Sarajevo, care a fost în stare de asediu timp de aproape patru ani. În septembrie 1997, trupa a susţinut un concert în acest oraş devastat de război.

Bono a participat în 2000 la Festivalul de Film de la Sarajevo pentru a prezenta The Million Dollar Hotel”, peliculă care i-a adus lui Wenders Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin, şi care a fost proiectată în cadrul celei de-a şasea ediţii a festivalului bosniac.

E ca şi cum ar exista două Sarajevo – unul real şi unul imaginar. Cel în care se trăieşte şi se munceşte şi se vizitează şi celălalt, pe care îl iei cu tine oriunde mergi în lume”, a spus artistul. Miticul Sarajevo. Locul acesta neastămpărat, distractiv şi magic. Care este în continuare pentru mine capitala convieţuirii paşnice. Acest oraş măreţ şi acest festival minunat… care este aproape ca o punte de legătură între cele două Sarajevo”.

Aţi avut invitaţi cineaşti importanţi, dar nu cred că pe cineva mai mare decât Wim Wenders”, pe care artistul l-a descris ca fiind un gigant al cinemaului”, a spus Bono.

Nu doar că ai fost menţionat pe generic, eşti chiar creatorul poveştii”, a spus el. Regizorul a lăudat totodată coloana sonoră a peliculei, coprodusă de Bono, care include muzică de la U2, precum şi de la alţi artişti, spunând că este poate cea mai frumoasă coloană sonoră” care i-a căzut în mână.

Foto: Profimedia images

CITEȘTE ȘI: Bono, Penelope Cruz își împrumută vocile pentru seria animată pro-vaccinare “Pandemica”

Tags: