Twitter suspendă definitiv contul lui Donald Trump

De: Ana Obretin / 09.01.2021, 08:51
Twitter suspendă definitiv contul lui Donald Trump

Rețeaua de socializare online Twitter i-a suspendat definitiv contul președintelui american Donald Trump, vineri, la două zile după protestele violente de la Capitoliul din Washington.

Cu peste 88 de milioane de abonați la contul său, Trump considera această platformă intrumentul său principal de comunicare în online. Aici făcea anunțuri politice, critica presa sau își insulta adversarii zilnic. 

„După o analiză atentă a tweet-urilor recente @realDonaldTrump și a contextului actual – inclusiv a modului în care sunt interpretate (…) – am suspendat definitiv contul, din cauza riscului de incitare la violență în continuare” din partea președintelui american , a anunțat compania într-un comunicat. Joi, Facebook și alte servicii similare, precum Snapchat și Twitch, au suspendat, de asemenea, conturile lui Trump pe termen nedeterminat.

„Nu vom fi reduși la tăcere”, a protestat Trump prin intermediul contului oficial de Twitter POTUS (al președintelui Statelor Unite), adresându-se celor „75 de milioane de patrioți” care l-au votat. El a vorbit despre represalii la adresa rețelei care „interzice libertatea de exprimare” și despre o posibila lansare a propriei platforme în viitorul apropiat, printr-o serie de mesaje imediat eliminate de Twitter.

De asemenea, și mesajul inițial a fost șters aproape imediat de pe platformă.

„Folosirea unui alt cont pentru a evita suspendarea este împotriva regulilor noastre”, a spus un purtător de cuvânt al companiei, care va lua măsuri și „pentru a limita utilizarea” conturilor guvernamentale precum @POTUS și @WhiteHouse.

Țintă perfectă

„Regulile noastre privind interesul public există pentru a permite oamenilor să audă direct ce au de spus oficialii aleși și liderii politici”, a detaliat vineri compania din California. „Cu toate acestea, am precizat de ani că aceste conturi nu sunt cu totul peste regulile noastre și nu pot folosi Twitter pentru a incita la violență, printre altele”, se mai arată în mesajul companiei.

Înainte de închiderea contului său, Donald Trump a recunoscut în cele din urmă înfrângerea sa în alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020, într-un mesaj video. Apoi a spus că nu va participa, contrar tradiției, la ceremonia de învestitură a succesorului său, democratul Joe Biden. Acesta din urmă consideră că este „un lucru bun”, subliniind în același timp că vicepreședintele Mike Pence ar fi, pe de altă parte, binevenit la ceremonia de inaugurare.

Potrivit Twitter, acest anunț de boicot este interpretat de unii dintre susținătorii săi ca o dovadă a fraudării rezultatelor alegerilor și face din eveniment o țintă perfectă pentru alte revolte. „Planurile pentru viitoarele demonstrații armate proliferează pe Twitter și în alte părți, inclusiv pentru un al doilea atac asupra Capitoliului, pe 17 ianuarie 2021”, notează platforma.

CITEȘTE ȘI: Zuckerberg anunță că i-a interzis accesul lui Trump pe Facebook și Instagram pe termen nedefinit

FOTO: Profimedia Images