Ucraina a câştigat finala Eurovision 2022; România s-a clasat pe locul al 18-lea

De: Ana Obretin / 15.05.2022, 07:27
Ucraina a câştigat finala Eurovision 2022; România s-a clasat pe locul al 18-lea

Ucraina a câştigat, sâmbătă seară, finala concursului Eurovision 2022, iar România a obținut locul al 18-lea, pe ritmurile „Llamame”, interpretate de wrs.

Finala Eurovision Song Contest a fost difuzată în direct la TVR 1 și TVR Internațional.

wrs, reprezentantul nostru în concurs, a obținut 65 de puncte pentru piesa „Llamame”.

„Sunt recunoscător şi mândru pentru acest moment. Recunoscător celor care au fost alături de mine, în echipa României, şi mândru pentru că am muncit extrem de mult şi am reuşit să-mi reprezint ţara la nivel înalt! La fel ca orice sfârşit, este un nou început. Am numeroase proiecte în lucru, dar aventura Eurovision va rămâne mereu un moment special în inima mea. Vă mulţumesc pentru că aţi fost alături de noi!”, a declarat wrs la finalul evenimentului, potrivit unui comunicat remis Apropo de TVR.

Energia și vocea lui wrs, piesa și coregrafia impecabile, culoarea show-ului României au ridicat sala în picioare, publicul cântând și dansând pe ritmurile „Llamame”.

„Fanii Eurovision au fost alături de noi. Am simţit asta încă de la primele repetiţii, iar în ultimele zile, mai mult decât oricând . Bucuria noastră a fost enormă în momentul în care am auzit un vuiet puternic iar arena a explodat încărcată de energia și determinarea lui wrs și a dansatorilor!”, a declarat Iuliana Marciuc, şefa delegaţiei României la Eurovision 2022. „Mulţumesc echipei alături de care am reuşit performanţa propusă: calificarea în finală!”, a adăugat Iuliana Marciuc.

Ucraina a câștigat Eurovision 2022 cu piesa „Stefania”

Ediția cu numărul 66 a concursului Eurovision Song Contest s-a încheiat cu victoria Ucrainei, reprezentată de Kalush Orchestra, cu piesa „Stefania” (631 de puncte).

„Vă rugăm, ajutați Ucraina, Mariupol. Ajutați Azovstal acum”, a spus liderul formației, Oleh Psiuk, de pe scena din Torino, la finalul interpretării piesei „Stefania”.

Kalush Orchestra era cotată cu șanse mari de câștigare a concursului, care a avut o audiență de peste 200 de milioane de persoane, având în vedere situația dezastruoasă în care se află Ucraina, după ce a fost invadată de Rusia, în februarie.

După victoria de la Eurovision, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat pe rețeaua de socializare Telegram, transmițând că țara sa devastată de război va face tot posibilul pentru a găzdui concursul anul viitor: “Curajul nostru impresionează lumea, muzica noastră cucerește Europa! Anul viitor, Ucraina va găzdui Eurovision!”

“Vom face tot posibilul ca, într-o zi, să găzduim participanții și oaspeții Eurovision în orașul ucrainean Mariupol. Liber, în pace, reconstruit”, a mai scris acesta, potrivit The Guardian.

Podiumul a fost completat de Marea Britanie, cu „Space Man”, interpretată de Sam Ryder (466 de puncte), şi de Spania, cu „SloMo”, interpretată de Chanel (459 de puncte).

Clasamentul final Eurovision 2022

1.    Ucraina: Kalush Orchestra – Stefania
2.    Marea Britanie: Sam Ryder – Space man
3.    Spania: Chanel – SloMo
4.    Suedia: Cornelia Jakobs – Hold Me Closer
5.    Serbia: Konstrakta – In Corpore Sano
6.    Italia: Mahmood & Blanco – Brividi
7.    Republica Moldova: Zdob şi Zdub & Frații Advahov – Trenulețul
8.    Grecia: Amanda Georgiadi Tenfjord – Die Together
9.    Portugalia: MARO – Saudade, Saudade
10.    Norvegia: Subwoolfer – Give That Wolf A Banana
11.    Regatul Țărilor de Jos: S10 – De Diepte
12.    Polonia: Ochman – River
13.    Estonia: Stefan – Hope
14.    Lituania: Monika Liu – Sentimentai
15.    Australia: Sheldon Riley – Not The Same
16.    Azerbaidjan: Nadir Rustamli – Fade To Black
17.    Elveția: Marius Bear – Boys Do Cry
18.    România: WRS – Llámame
19.    Belgia: Jérémie Makiese – Miss You
20.    Armenia: Rosa Linn – Snap
21.    Finlanda: The Rasmus – Jezebel
22.    Cehia: We Are Domi – Lights Off
23.    Islanda: Systur – Með Hækkandi Sól
24.    Franța: Alvan & Ahez – Fulenn
25.    Germania: Malik Harris – Rockstars

Concursul Eurovision a avut loc la Torino, în Italia, după ce ediția de anul trecut, de la Rotterdam, a fost câștigată de trupa rock Måneskin, cu piesa piesa „Zitti e Buoni”.

CITEȘTE ȘI: 10 filme biografice cu muzicieni (Video)

Foto: TVR