Trupa rock Måneskin i-a adus Italiei victoria la Eurovision 2021

De: Ana Obretin / 23.05.2021, 10:06
Trupa rock Måneskin i-a adus Italiei victoria la Eurovision 2021

Italia, reprezentată de trupa rock Måneskin , a câștigat ediția de anul acesta a concursului muzical Eurovision, care a avut loc la Rotterdam. În clasamentul juriului, pe primul loc a fost Elveția, însă publicul a schimbat situația. Italia a fost desemnată în cele din urmă câștigătoare, cu 529 de puncte, trimițând Elveția pe locul al treilea, în timp ce Franța s-a situat pe locul al doilea.

Finala concursului a avut loc sâmbătă seară, iar în România a fost difuzată de TVR.

Trupa rock Måneskin este apreciată de critici și îi include pe solistul Damiano, basistul Victoria, chitaristul Thomas și toboșarul Ethan. Numele trupei înființate în 2016 este un tribut adus Danemarcei, țara de unde provine Victoria, în limba daneză cuvântul „måneskin” însemnând „lumina lunii”. După anunțul câștigătorului, trupa, care a interpretat în concurs piesa „Zitti e Buoni” – cu care au obținut și victoria la Festivalul San Remo 2021 -, a spus publicului că „rock and roll-ul nu moare niciodată”.

Aceasta este a treia oară când Italia câștigă concursul Eurovision, după edițiile din 1964 (Gigliola Cinquetti, cu „Non ho l’età”) și 1990 (Toto Cutugno, „Insieme: 1992”). Cât despre genul rock abordat de câștigători, cel mai recent, competiția europeană a fost adjudecată de o astfel de trupă în 2006. Ediția organizată atunci la Atena a fost câștigată de trupa finlandeză Lordi.

20 de piese au fost selectate în finală, alături de cele ale țările calificate direct: gazda, Olanda, și statele „Big Five” – Marea Britanie, Franța, Italia, Germania, Spania. Invitații speciali ai show-ului din acest an au fost Afrojack, Glennis Grace și Wulf.

Câștigătorul ediției precedente, Duncan Laurence, ar fi trebuit să interpreteze două piese sâmbătă seară, însă, pentru că a fost diagnosticat cu COVID-19, nu a fost prezent fizic pe scenă.

România, care a fost reprezentată de Roxen, cu piesa „Amnesia”, a ratat calificarea în finala Eurovision 2021. Aceasta a fost a treia oară consecutiv când România nu s-a calificat. În 2018, pentru prima dată după 14 ani, România, reprezentată de trupa The Humans, nu intra în finală, iar, în 2019, nici Ester Peony nu s-a calificat.

Cea de-a 65-a ediție a Eurovision Song Contest a avut loc la Rotterdam, sub sloganul „Open Up”, după ce Duncan Laurence, reprezentantul Olandei, a câștigat competiția, cu piesa “Arcade”, în 2019. Ediția din 2020 a Eurovision Song Contest a fost reprogramată de organizatori, în contextul pandemiei.

CITEȘTE ȘI: Luminiţa Anghel, Liviu Teodorescu, printre membrii juriului României la Eurovision 2021

Cătălina Ponor va prezenta punctajul acordat de juriul României la Eurovision 2021

„Destinația Eurovision”: Imagini cu parcursul României, în fiecare seară, la TVR 1

Foto: Profimedia Images