Un celebru portret al actriţei Marilyn Monroe realizat de Andy Warhol a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record

De: Nicoleta Lepădatu / 10.05.2022, 15:06
Un celebru portret al actriţei Marilyn Monroe realizat de Andy Warhol a fost vândut la licitaţie pentru o sumă record

Un celebru portret al lui Marilyn Monroe realizat de  Andy Warhol a fost vândut la licitaţie de casa Christie’s, la New York, pentru suma de 195 de milioane de dolari, devenind astfel cea mai scumpă operă de artă din secolul al XX-lea vândută vreodată la licitaţie, conform Reuters.

Tabloul „Shot Sage Blue Marilyn”, pictat în 1964 de Andy Warhol la doi ani după moartea tragică a actriței, s-a vândut în doar patru minute cu preţul de 195,04 milioane de dolari, într-o sală plină la sediul casei de licitaţii Christie’s, în centrul Manhattan-ului.

Zeci de intermediari ai Christie’s au fost la licitaţie, primind comenzi prin telefon de la cumpărători. Casa de licitaţii, deţinută de omul de afaceri francez François Pinault, a precizat în timpul unei scurte conferinţe de presă că oferta câştigătoare a fost făcută din sală.

Valoarea acestui tablou, realizat pe baza unei fotografii a actriţei, fusese estimată înainte de licitaţie la 200 de milioane de dolari.

Celebra imagine cu Marilyn Monroe a aparţinut fundaţiei lui Thomas şi Doris Ammann (frate şi soră) din Zurich, care va dedica toate veniturile obţinute din vânzare în scopuri caritabile pentru îmbunătăţirea vieţii copiilor din întreaga lume, prin programe de sănătate şi educaţie.

Recordul absolut pentru vânzarea unei opere de artă la licitaţie este deţinut în prezent de „Salvator Mundi”, al lui Leonardo da Vinci, cumpărat în 2017 de către un colecționar cu 450,3 milioane de dolari.

Foto: Profimedia Images

CITEȘTE ȘI: Portret al lui Marilyn Monroe de Andy Warhol, cu o valoare estimată la 200 de milioane de dolari, scos la licitație