Un documentar despre Holocaust, nominalizat la Oscar, va fi primul film lansat ca NFT

De: Loredana Toma / 15.03.2021, 16:15
Un documentar despre Holocaust, nominalizat la Oscar, va fi primul film lansat ca NFT

Documentarul din 2015 al cineastului francez Claude Lanzmann “Spectres of the Shoah”, nominalizat la premiile Oscar, este primul film lansat ca NFT ((Token Non-Fungible, care autentifică autorul folosind o semnătură digitală criptată), piesă 100% virtuală.

Token-urile nefungibile sunt instrumente digitale unice care pot reprezenta dreptul de proprietate, de acces sau pot confirma originalitatea, autenticitatea în domeniul artelor digitale. Tehnologia de autentificare, pe baza blockchain, o tehnică utilizată pentru criptomonede, este prezentată din ce în ce mai mult ca un remediu miraculos contra copiilor, care împiedicau dezvoltarea artei digitale.

“Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah”, care analizează viața și cariera regizorului, a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun documentar în 2016 și a fost difuzat de platforma HBO, însă nu a fost niciodată disponibil pentru vânzare, nici fizic și nici digital, potrivit Variety.

Record pentru o operă digitală tip NFT vândută pentru 69,3 milioane de dolari

Piața NFT-urilor a luat amploare în ultima perioadă, iar, săptămâna trecută, o operă de artă digitală semnată de Mike Winkelmann, cunoscut sub pseudonimul Beeple, a fost vândută pentru 69,3 milioane de dolari la o licitație organizată de casa Christie, un record în domeniu. De asemenea, primul tweet al fondatorului Twitter Jack Dorsey este de vânzare pentru 2,5 milioane de dolari, iar trupa Kings of Leon este prima care și-a scos la vânzare cel mai nou album și ca NFT.

Documentarul lui Claude Lanzmann va fi disponibil pentru licitație în 10 copii, timp de 72 de ore, începând de luni, pe site-ul Rarible. Fiecare copie va fi vândută pentru 375.000 de dolari și va veni la pachet cu o versiune nepublicată și un poster digital cu semnătură originală. Documentarul va avea lansarea digitală la nivel global pe 7 aprilie,  prin VOD.

CITEȘTE ȘI: Cum a câștigat iubita lui Elon Musk 6 milioane de dolari în 20 de minute cu NFT-uri  

Foto: Profimedia Images