Victor Rebengiuc: ”Sunt mulţi români care au nevoie de psihoterapie”

De: Mioara Tronaru / 06.06.2012, 07:00
Victor Rebengiuc: ”Sunt mulţi români care au nevoie de psihoterapie”
Al doilea sezon al serialului ”În derivă”, producţie HBO România, va avea premiera în a doua jumătate a anului. Printre personajele noi care vor ocupa canapeaua psihoterapeutului Andrei Poenaru se numără şi directorul de teatru Dinu Damian, interpretat de Victor Rebengiuc.

În ultimele zile de filmare a sezonului 2, actorul ne-a făcut câteva mărturisiri despre experienţa noului rol.

– Aţi văzut primul sezon „În derivă”? Cum vi s-a părut?
Nu în totalitate. Nu l-am văzut. Dar am văzut câte ceva din el. Mi-a plăcut că erau actori mari şi pentru că erau bine îndrumaţi, jucau bine, era interesant. Dar nu am putut să-l văd pentru că eu am spectacole seara. De obicei joc.

– Credeţi că e un serial de succes având în vedere faptul că românilor nu le e prea familiară canapeaua psihoterapeutului?
Eu cred că vor putea deveni familiari vizionând acest serial. E o posibilitate de a-i apropia de metoda asta de terapie. Şi, slavă Domnului, e nevoie! Sunt mulţi români care au nevoie de asemenea terapie. Vremurile ne-au adus aici.


– Ce v-a determinat să acceptaţi rolul?
Păi, sunt interesat să particip şi eu. Faptul că erau implicaţi actori buni, faptul că HBO-ul e o companie foarte serioasă. Şi am acceptat treaba asta. Rolul era interesant. Mi s-a părut şi îmi pare în continuare foarte interesant. Am acceptat cu un uşor entuziasm.

– Interpretaţi un director de teatru. Faptul că aţi avut această funcţie la Bulandra v-a ajutat?
Nu! Numai aşa că este vorba despre lumea teatrului. Păstrez aceeaşi neplăcută amintire a faptului că am fost director la Bulandra.

– Având în vedere această experienţă, aţi avut observaţii pe marginea scenariului?
Nu, n-am avut. Am avut observaţii să cizelăm un pic textul, „să ne intre în gură” cum zicem noi actorii şi să-l facem mai uşor inteligibil. Erau mici lucruri care au trebuit să fie atenuate. Nu mi-am permis… Nici nu ştiu bine cine a scris scenariu. Dacă aş fi cunoscut persoana sau persoanele care l-au scris poate mi-ar fi venit vreo idee, dar nu. Nu a fost cazul.

– Aţi interpretat o galerie impresionantă de personaje. Cum se încadrează Dinu Damian în acest context?
E… îşi găseşte şi el un loc acolo. Este un om normal, care are nişte încercări serioase de viaţă, prin care am trecut mulţi dintre noi, cu activitate serioasă, cu caracter. Şi dintr-o dată ţi se taie orice posibilitate de a mai profesa. Ceea ce nu este un lucru plăcut pentru el, cum nu e un lucru plăcut pentru nimeni. Evident că ajunge la psihoterapeut şi asta este. Să sperăm că se face bine. Sunt semne.

– Cum colaboraţi cu ceilalţi actori şi cu echipa de producţie?
Ceilalţi actori au fost numai doi cu care am colaborat: cu Marcel Iureş, în fiecare episod, pentru că el e popa la care mă spovedesc. Şi cu Crina Semciuc, care joacă rolul fiicei mele, Beatrice, cu care m-am înţeles foarte bine. Echipa este extrem de bună, este o echipă de profesionişti.

– Cum decurge o zi de filmări?
Nici nu ştiu când trece. Uitaţi, am o groază de replici de învăţat. E foarte mult text, partea proastă a acestui serial e că presupune un efort mai mare din partea noastră, a celor de pe canapea: e foarte mult text de învăţat. Aşa e când te duci la popă la spovedit: tu spui şi el te ascultă. Dar asta e. Aşa decurge o zi de filmare şi se sfârşeşte foarte bine!

Mioara Tronaru
Foto: @ HBO Romania 2012. Photo credits: Adi Marineci.