„Wonder Woman 1984”: De ce a vrut regizoarea Patty Jenkins să părăsească franciza

De: Loredana Toma / 22.12.2020, 18:19

Patty Jenkins a fost pe punctul de a renunța la „Wonder Woman 1984” din cauza marilor diferențe salariale dintre femeile și bărbații care lucrează în industrie.

Aflată la cârma celor două filme „Wonder Woman” și cu proiecte mari, precum „Cleopatra” și „Star Wars: Rogue Squadron” pe semnătura ei, Patty Jenkins a ajuns să se numere în prezent printre cele mai influente regizoare din lume. Dar chiar și așa, aproape că a trebuit să amenințe că va părăsi franciza pe care a transformat-o într-un fenomen global ca să se asigure că nu se va mai face nicio diferență din punct de vedere salarial între ea și colegii ei regizori.

În podcastul lui Josh Horowitz, „Happy Sad Confused”, de pe MTV, regizoarea a vorbit puțin despre disputa salarială de care a avut parte la filmările pentru „Wonder Woman 1984”, potrivit Indie Wire.

Jenkins: Chiar m-am ridicat să plec și să renunț la „Wonder Woman”

„Am fost extrem de aproape să plec, pur și simplu. Am început, efectiv, să merg și chiar aveam de gând să plec. Chiar am spus că aș fi bucuroasă să merg la alt studio și să câștig pe sfert; este o chestie de principiu”, a povestit Jenkins. Ea a mai precizat că s-a simțit foarte incomod atunci când s-au scurs pe internet informații despre tensiunile dintre ea și Warner Bros. cu privire la salariul oferit pentru filmul „Wonder Woman 1984”. Nu a vrut niciodată ca astfel de detalii financiare să fie făcute publice.

Oricum, Jenkins a știut că trebuie să lupte ca să fie plătită potrivit meritelor. În plus, a vrut să creeze un precedent pentru toți regizorii, indiferent de gen. „Este interesant pentru cineva ca mine, care nu a făcut niciodată profit în carieră (până la „Wonder Woman”), că am fost mereu ok cu situația. Mereu am zis: ‘Hei, este în regulă, înțeleg’, atunci când am fost plătită mai puțin decât colegii mei bărbați. Însă, de data aceasta, am mers pe principiul: ‘Ascultă, n-am făcut niciodată bani în cariera mea pentru că tu ai avut un avantaj și eu nu. Dar acum a sosit vremea schimbării”, a mai spus ea.

Dacă nu Jenkins, atunci cine?

„Mi-a fost ușor, apoi, să înțeleg că bărbații care au făcut filme independente și apoi s-au mutat către primul lor lungmetraj cu supereroi au fost plătiți de șapte ori mai mult decât mine. Și tot așa și pentru următorul film și am zis că așa ceva nu este posibil. Chiar nu este posibil și, mai ales, în cazul filmului ‘Wonder Woman’. A fost relativ ușor să fac asta, pentru că am fost extrem de hotărâtă. Îmi tot spuneam în timpul disputei că, dacă nu reușesc să ies victorioasă, voi dezamăgi pe toată lumea. Și, dacă nu fac eu asta, atunci cine o va face?” a încheiat Jenkins.

„Wonder Woman 1984” va fi lansat în cinematografe pe 25 decembrie, iar pe HBO Max va fi disponibil, tot de la acea dată, timp de 31 de zile.

Lansat în 2017, „Wonder Woman”, cu Gal Gadot în rolul principal, a avut încasări la nivel mondial de 820 de milioane de dolari.

CITEȘTE ȘI: Black List 2020: Scenarii de filme dorite pe ecrane, dar care nu au intrat în producție

FOTO: Profimedia

Tags: