10 lucruri pe care nu le știai despre Festivalul de Film de la Cannes

De: Nicoleta Lepădatu / 14.06.2021, 07:11
10 lucruri pe care nu le știai despre Festivalul de Film de la Cannes

În mai puțin de o lună, pe covorul roșu de la Cannes își vor face apariția vedetele tale preferate, la ce-a de-a 74 ediție a celebrului festival de film. Proiecții în premieră, pelicule îndelung așteptate, after parties exclusiviste și alte lucruri obișnuite la un eveniment de asemenea amploare vor ține prima pagină în presa din toată lumea. Dar iată și câteva lucruri pe care, cel mai probabil, nu le știai despre Festivalul de Film de la Cannes.

  1. Festivalul de Film de la Cannes s-a născut dintr-o agendă antifascistă. În 1939, ministrul Franței pentru Educație și Arte Plastice, Jean Zay dorea să înceapă o alternativă la Festivalul de Film de la Veneția, care devenise un loc de expunere pentru filmele de propagandă fascistă. Primul festival de la Cannes a fost anunțat în iunie, pentru luna septembrie a aceluiași an.

 

  1. Prima ediție oficială a Festivalului de Film de la Cannes a debutat pe 20 septembrie 1946, după ce evenimentul anterior, programat în 1939 nu mai avusese loc din cauza izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial. Festivalul s-a mutat definitiv în luna mai abia în anul 1952.

 

  1. Bugetul anual al festivalului este de aproximativ 20 de milioane de euro și generează în jur de  80 de milioane de euro pentru oraș și regiune. Pe tot parcursul anului, festivalul are o echipă permanentă de 30 de angajați cu normă întreagă, dar pe timpul desfășurării evenimentului, aceasta crește cu 850 de persoane.

 

  1. Celebrul covor roșu este schimbat de trei ori pe zi sub presiunea tocurilor de la încălțămintea de designer purtată de vedete. La fiecare ediție a festivalului sunt folosiți câte 2 km de material pentru covorul roșu.

 

  1. Pentru fiecare proiecție a unei producții, se face o repetiție care are loc în primele ore ale nopții anterioare.

 

  1. Palme d’Or, trofeul pentru cel mai bun film, a fost acordat pentru prima dată în 1955, înlocuind celebrul de până atunci Grand Prix. Primul câștigător a fost comedia romantică a lui Delbert Mann, „Marty“.

 

  1. Premiul Palme d’Or este realizat din aur de 24 de karate și este în forma emblemei Cannes-ului, frunza de palmier.

 

  1. Înainte de proiecția unui film, probabil că veți auzi pe cineva strigând „Raoul!” Această glumă se referă la un jurnalist care, cu ani în urmă, a încercat să păstreze un loc pentru prietenul său. Când filmul era pe punctul de a începe și acesta încă nu apăruse în sală, a strigat numele prietenului său, pornind astfel o tradiție de festival.

 

  1. Festivalul a fost anulat în 1968. La acea vreme, au existat revolte studențești și ale muncitorilor în toată Franța și câțiva regizori au decis să închidă festivalul la jumătatea desfășurării lui, în semn de solidaritate cu protestatarii.

 

  1. Se pare că numărul populației din Cannes crește la aproximativ 210.000 de persoane pe durata evenimentului; de aproape trei ori dimensiunea sa de 73.603.

CITEȘTE ȘI: Top 10 festivaluri de film celebre

Foto: Profimedia Images