Cannes 2021: ”Întregalde”, de Radu Muntean, selecționat în Quinzaine des Réalisateurs

De: Ana Obretin / 08.06.2021, 17:25
Cannes 2021: ”Întregalde”, de Radu Muntean, selecționat în Quinzaine des Réalisateurs

Lungmetrajul ”Întregalde”, de Radu Muntean, a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Festivalul de Film de la Cannes, ce va avea loc între 6 – 17 iulie.

Cu un scenariu semnat de Radu Muntean, Alexandru Baciu şi Răzvan Rădulescu, filmul spune povestea a trei prieteni care se află într-o excursie umanitară de sfârșit de an. Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează. Când mașina lor rămâne blocată într-un șanț în pădure, gaterul se dovedește a fi abandonat și sunt nevoiți să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie și generozitate încep să fie puse la îndoială.

Regizorul a declarat: ”Este filmul meu cu cea mai multă acțiune, în sensul clasic și fizic al cuvântului. Decorul, cu pădurea întunecată, noroiul, casele strâmbe, gaterul abandonat, văile către nimic, va fi aproape un personaj în film.”

„Întregalde” este cel de-al şaptelea film al regizorului Radu Muntean, care se află la a doua participare în Quinzaine des Réalisateurs, după ”Boogie”, în 2008.

Din distribuția filmului fac parte Maria Popistaşu, Ilona Brezoianu şi Alex Bogdan. Filmul este produs de Multi Media Est cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Vânzările internaţionale și distribuția din România sunt gestionate de către Voodoo Films.

Quinzaine des Réalisateurs, secțiune paralelă a Festivalului de Film de la Cannes, a fost înființată în 1969 și este dedicată filmelor de artă. George Lucas, Martin Scorsese, Jim Jarmusch, Michael Haneke, Spike Lee, Naomi Kawase, Jean-Pierre and Luc Dardenne, Sofia Coppola se numără printre cei selectați de-a lungul timpului în această secțiune. 

Radu Muntean a debutat în lungmetraj cu „Furia” (2002), recompensat cu premiul Uniunii Cineaştilor din România. În 2006, „Hîrtia va fi albastră” a avut premiera mondială la Festivalul de la Locarno, unde regizorul s-a întors în 2018 cu ”Alice T.”. „Marți, după Crăciun” (2010) şi „Un etaj mai jos” (2015) au fost incluse în selecția Un Certain Regard a Festivalului de Film de la Cannes.

CITEȘTE ȘI: Teodora Ana Mihai, despre „La Civil”, filmul selectat la Cannes: „Este o poveste universală”

Cannes 2021: Sean Penn, Sean Baker și multe regizoare, în selecția oficială

Cannes 2021: Un scurtmetraj regizat de Andrei Epure, în secțiunea Semaine de la Critique

Foto: Profimedia Images