Teodora Ana Mihai, despre „La Civil”, filmul selectat la Cannes: „Este o poveste universală”

De: Ana Obretin / 04.06.2021, 10:33
Teodora Ana Mihai, despre

România este reprezentată anul acesta în selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes de „La Civil”, un lungmetraj de Teodora Ana Mihai, inclus în secțiunea competițională Un Certain Regard.

Selecția oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2021 a fost anunțată joi. Anul acesta, ediția, care se va desfășura între 6 și 17 iulie, va avea loc fizic, după ce festivalul din 2020 a fost anulat din cauza pandemiei. În secțiunea Un Certain Regard, dedicată regizorilor aflați la primul sau al doilea lungmetraj, „La Civil” a fost selectat alături de alte 17 filme

„La Civil” spune povestea lui Cielo, o mamă din Mexic care își caută fiica răpită de membrii unui cartel de droguri. Cum autoritățile nu reușesc să o ajute, Cielo ia lucrurile în propriile mâini și se transformă treptat dintr-o gospodină în activistă răzbunătoare. Filmările au avut loc în noiembrie-decembrie 2020 în Durango, Mexic. „La Civil” se bazează pe evenimente reale și este rezultatul mai multor ani de cercetări ample întreprinse de regizoare în colaborare cu scriitorul mexican Habacuc Antonio de Rosario, potrivit unui comunicat remis Apropo.

„Sunt cu adevărat fericită de această selecție la Cannes. Sunt incredibil de recunoscătoare că a fost posibil să spun această poveste sfâșietoare a unor familii care și-au pierdut copiii din cauza cartelurilor (care persistă și în prezent)”, spune Teodora Mihai. „‘La Civil’ este un film despre o mamă puternică, care refuză să fie o victimă și se apără. Este motivată de o forță primordială pentru a-și găsi fiica cu orice preț. Este o poveste universală care va atinge pe toată lumea”, spune Teodora Ana Mihai.

Director de imagine este românul Marius Panduru, cunoscut pentru munca la “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” și “Eu când vreau să fluier, fluier”.

Filmul regizat de Teodora Ana Mihai selectat la Cannes este o coproducție Belgia (Menuetto Film) România și Mexic, cu sprijinul Eurimages, având girul unor cineaști consacrați precum frații Jean-Pierre și Luc Dardenne (Les films du Fleuve, Belgia), Cristian Mungiu (Mobra Films, România) și Michel Franco (Teorema, Mexic).

Cineastă a unei noi generații de realizatori români, Teodora Ana Mihai a primit deja mai multe premii

Teodora Ana Mihai s-a născut la București în 1981, iar la 8 ani, s-a mutat cu părinții în Belgia. Și-a descoperit pasiunea pentru cinematografie în liceu, la San Francisco, California, și a urmat cursurile Facultății de Film din New York. A început să lucreze în Belgia ca scenaristă și apoi ca asistentă de regie, în special pentru Frank Van Passel. Documentarul său „Waiting for August”, despre o familie de fete din Bacău care cresc singure în așteptarea părinților plecați la muncă în străinătate a câștigat premii în peste zece țări și a fost nominalizat la gala Academiei de Film Europene.

„La Civil” ar putea avea premiera în toamna acestui an

„La Civil” a fost inspirat de poveștile terifiante ale victimelor cartelurilor de droguri și ale familiilor acestora, printre care viața fascinantă și tragică a lui Miriam Rodríguez, despre care s-a scris recent în The New York Times. Atmosfera din „La Civil” amintește de serialul polițist „Narcos”, narată însă din punctul de vedere al victimei.

Filmul va fi distribuit în România de Voodoo Films, iar premiera este preconizată pentru toamnă, în cadrul festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc între 22-31 octombrie.

CITEȘTE ȘI: Filmul „Annette”, cu Marion Cotillard, deschide Festivalul de la Cannes 2021

Cannes 2021: Cristian Mungiu este președintele juriului Semaine de la Critique

Jodie Foster va fi onorată cu Palme d’Or pentru întreaga carieră la Festivalul de la Cannes

Spike Lee va fi primul președinte de culoare al juriului de la Cannes, anul acesta

Foto: Profimedia Images