Cannes 2021: Cristian Mungiu este președintele juriului Semaine de la Critique

De: Ana Obretin / 02.06.2021, 18:11
Cannes 2021: Cristian Mungiu este președintele juriului Semaine de la Critique

Regizorul Cristian Mungiu va fi președintele secțiunii Semaine de la Critique la ediția de anul acesta a Festivalului de Film de la Cannes.

Organizatorii celei de-a 60-a ediții a secțiunii paralele festivalului de pe Croazetă s-au declarat încântați să încredințeze președinția juriului cineastului Cristian Mungiu, a cărui carieră excepțională este strâns legată de prestigioasa manifestare. 

„În cinci lungmetraje, aproape toate prezentate pe Croazetă, Cristian Mungiu a construit o operă foarte marcată de istoria țării sale. Cristian Mungiu a studiat mai întâi literatura, apoi s-a alăturat Școlii de Film din București și a lucrat în paralel ca asistent de regie la ‘Capitaine Conan’, de Bertrand Tavernier, și ‘Train de vie’, de Radu Mihăileanu. După un prim film, ‘Occident’, prezentat în Quinzaine des Realisateurs 2002, el a devenit primul regizor român care a câștigat Palme d’Or, pentru cel de-al doilea lungmetraj, ‘4 luni, 3 săptămâni, 2 zile'”, potrivit site-ului secțiunii.

În 2012, „După dealuri” a primit premiul pentru scenariu și un trofeu dublu pentru interpretare, pentru actrițele Cosmina Stratan și Cristina Flutur.

Din nou selectat în competiția oficială, în 2016, cu „Bacalaureat”, Mungiu a primit premiul pentru cel mai bun regizor.

Regizorul va acorda premiile secțiunii Semaine de la Critique împreună cu producătorul Didar Domehri, actrița Camélia Jordana, producătorul Michel Merkt și cu Karel Och, director artistic al Festivalului de Film de la Karlovy Vary și membru al FIPRESCI.

Semaine de la Critique – o secțiune dedicată regizorilor aflați la început de carieră – va avea loc în perioada 7 – 15 iulie, iar selecția va fi anunțată online, pe 7 iunie.

Cea de-a 74-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes 2021 va avea loc în perioada 6 – 17 iulie.

CITEȘTE ȘI: Jodie Foster va fi onorată cu Palme d’Or pentru întreaga carieră la Festivalul de la Cannes

Filmul „Annette”, cu Marion Cotillard, deschide Festivalul de la Cannes 2021

Spike Lee va fi primul președinte de culoare al juriului de la Cannes, anul acesta

Foto: Profimedia Images