10 motive să te uiți la Turul Franței

Apropo.ro / 27.06.2014, 11:00
10 motive să te uiți la Turul Franței
Pe 5 iulie se dă startul în a 101-a ediție a Turului Franței la ciclism, iar aici găsiți 10 motive extrem de interesante pentru a urmări celebra competiție.

Interesant este că primele trei etape ale ediției din acest an au loc pe tărâm britanic, sportivii urmând să plece din Leeds și să treacă prin Sheffield, Cambridge sau Londra înainte de a intra în Franța.

10. Competiția este un adevărat tur al Franței

Pe lângă dramatismul competiției sportive, Turul Franței oferă posibilitatea de a cunoaște una dintre cele mai fascinante țări din lume. Cicliștii trec prin orașe istorice, ajung în stațiuni însorite și urcă în Mont Ventoux înainte de a lua cu asalt linia dreaptă din centrul Parisului, unul dintre cele mai spectaculoase orașe din lume.

9. Tricouri viu colorate

Pe lângă clasamentul general, cicliștii se bat și pentru alte două sub-competiții, respectiv cel mai bun sprinter și cel mai bun cățărător. Iar luptă e dură în condițiile în care orice sportiv care nu-și face mari speranțe în legătură cu câștigarea Turului vrea să dea lovitura într-una dintre cele două categorii. Iar liderii au posibilitatea să poarte tricouri viu colorate. Cel mai bun ciclist de la general poartă tricoul galben, cel mai bun sprinter este îmbrăcat în verde, iar cel mai bun cățărător preia tricoul alb cu buline roșii.

8. Alegeți un favorit

Turul Franței îți oferă și posibilitatea să-ți faci un idol, în funcție de calitățile pe care vrei să le aibă un ciclist. Ultimele două ediții au fost câștigate de britanicii Chris Froome și Bradley Wiggins, dar Joaquim Rodriguez, Alberto Contador sau Alejandro Valverde și-au pus și ei amprenta pe cursă în ultimii ani și au câștigat enorm la capitolul popularitate.

7. Tactică

De obicei se folosește o singură tactică, indiferent de echipă. Este mult mai simplu să ataci în haită decât solo, pentru a combate vântul care poate să bată din față. Cicliștii profită de atacul în haită și își impun liderul de echipă. Există inclusiv posibilitatea ca o echipă să-și trimită cicliștii, unul câte unul, să pună presiune pe liderul cursei până în momentul în care acesta cedează fizic și poate fi depășit lejer. După patru sau cinci atacuri individuale, echipa din urmă își aruncă în luptă liderul în speranța că acesta va putea să-l depășească pe ciclistul care conducea până atunci ostilitățile.

6. Ritmul etapelor

Spre deosebire de competițiile sportive care au loc într-o sală sau pe un stadion, Turul Franței are peisaje incredibile. Iar etapele au specifice diferite. Unele se desfășoară pe suprafețe plate și permit cicliștilor să-și etaleze talentul. Altele sunt contratimp, iar cicliștii trebuie să accelereze și să bată cronometrul. Nu în ultimul rând avem etapele de cățărare ce reprezintă poate cea mai dură probă la care este supus un sportiv. Atras de cursă vei ajunge să-ți stabilești ritmul existențial în funcție de etapa care are loc și caracteristicile acesteia.

5. Ieși la o plimbare cu bicicleta

Uitându-te la atâta ciclism ai mari șanse să-ți dorești să ieși și tu la o plimbare cu bicicleta. E bine pentru sănătatea ta, este cea mai bună perioadă a anului și vei ajunge să apreciezi efortul depus de cicliștii profesioniști. Dacă tu începi să ai probleme după o oră sau două de plimbare la viteză de croazieră gândește-te că ei rulează, aproape zilnic, între șase și opt ore la viteze de 40-65 de kilometri pe oră.

4. Urmărește etape alături de fanatici

Deși nu se bucură de același succes precum fotbalul, ciclismul are și el fanaticii lui. Este musai să găsești un asemenea grup de fanatici. Cei mai mulți se adună într-un bar de profil pentru a urmări etapele. Și ține minte că fanii devotați pot face o atmosferă de nedescris indiferent de sportul și sportivii pe care îi admiră.

3. Munții sunt totul

Cei mai mulți dintre specialiști sunt de părere că etapele de cățărare sunt sufletul Turului Franței. Pe acele vârfuri muntoase care îți taie respirația se dau bătăliile decisive. În munți, sportivii de top ating apogeul sau cedează încercând imposibilul. În general se spune că de etapele de cățărare trec cu bine numai adevărații campioni.

2. E un sport de echipă

În primul rând, ciclismul este un sport de echipă. Nu se pune problema ca la atletism unde, în majoritatea probelor, alergi cât de repede poți, de la început până la sfârșit. La ciclism este vorba de ierarhii, strategii, atacuri elaborate, blocaje eficiente și mutări gândite precum la o partidă de șah, totul în speranța că echipa și liderul ei vor obține locuri cât mai bune în clasamente. Când urmărești îndeaproape cum interacționează echipele îți dai seama că fiecare are propria personalitate, propriul stil și propriile probleme.

1. Este considerată cea mai dură competiție din lume

Deși pe această temă se poate discuta foarte mult, statistile arată că este în creștere numărul celor care consideră Turul Franței cea mai dură competiție din lume. Pentru un ciclist amator, de nivel mediu, să parcurgi 150 de kilometri într-o zi este o realizare uluitoare. Imaginează-ți că participanții de la Turul Franței trebuie să parcurgă timp de 21 de zile peste 150 de kilometri pe zi. Și nu oricum ci în condiții dificile, împotriva unor sportivi de renume mondial. Efortul depus de un ciclist participant la Turul Franței poate fi comparat cu cel al unui supererou din filmele de acțiune. Acești tipi în șorturi și tricouri pot fi considerați nebuni. Este uluitor să-i urmărești cum fac ceva ce nu orice om ar reuși – să împingă capacitățile umane peste limită.