11 lucruri pe care nu le știai despre urșii polari

Apropo.ro / 14.08.2013, 16:00
Urșii polari sunt extrem de simpatici în ciuda durității și puterii de care dau dovadă. Ei au fost sursă de inspirație în filme, cărți, documentare sau emisiuni televizate.

Urșii polari se numără printre cele mai interesante animale de pe Pământ, și sunt ceva mai iubiți decât frații lor de prin păduri. Cercetătorii susțin că urșii polari ar fi descendenții urșilor bruni.

Iată câteva lucruri despre urșii polari pe care, poate, nu le cunoșteai:

11. Urșii polari în Roma Antică

poza

Urșii polari au luptat în arenele din Roma Antică. După modelul luptelor sângeroase între gladiatori au urmat apoi lupte între diferite animale sălbatice: leu cu tigru, urșii bruni cu taurii, etc.

Poetul roman Calpurnius Siculus a povestit despre o bătălie în arenă, extrem de sângeroasă. Arena a fost umplută cu foci, după care au fost eliberați câțiva urși polari.

10. Urșii polari sunt albi, dar nu prea

poza

Blana urșilor polari pare albă, dar nu este așa. Blana de la exterior o acoperă și o izolează pe cea de la interior. Părul lor este transparent, ceea ce ajută la reflectarea luminii și îi face să pară albi, mai mult primăvara și vara.

În unele cazuri urșii polari au blana gălbuie, datorită uleiurilor ingerate de la carnea de focă. Blana de la interior este de culoare închisă, ce îi ajută să se încălzească atunci când stau la soare.

Culoarea blănii se poate schimba în funcție de anotimp, locul în care se află și lumina soarelui. S-a întâmplat ca un urs polar să aibă culoarea blănii sale verde datorită algelor verzi din apropierea sa.

9. Urșii polari pot înota neîntrerupt și o săptămână

poza

Când vine vorba de apă și de înot, urșii polari prezintă abilități uimitoare. Labele lor imense îi ajută să se deplaseze și cu 6 metri pe oră atunci când sunt în apă.

Ca o comparație – cel mai bun înotător de la Olimpiadă a înotat cu 4,5 metri pe oră.

Urșii polari pot înota nonstop 100 de kilometri. Unii dintre ei au stabilit și recorduri – 321 km. Unicat a fost cazul unei ursoaice are a înotat 680 de km – a început cursa alături de puiul ei, însă acesta nu a rezistat și a murit. La final, ursoaica slăbise 22% din greutatea corporală.

8. Urșii polari au înclinații de canibali

poza

Urșii polari vor încerca pe cât posibil să nu moară de foame. Dacă au de ales între o focă și o altă masă sărăcăcioasă, ei vor alege foca. Cum climatul lor natural a avut de suferit în ultimii ani, nevoia de a se hrăni i-a împins să înceapă să-și consume și confrații pentru a trăi. Alteori mai atacă și urșii tineri.

7. Urșii polari sunt invizibili la camera cu infraroșu

poza

Urșii polari au o capacitate uimitoare de a se face nevăzuți, cel puțin atunci când sunt urmăriți cu ajutorul camerelor cu infraroșu.

Oamenii de știință au descoperit acest fenomen în timpul unui zbor deasupra Arcticii pentru a observa un grup de urși polari. Au reușit să-i repereze după ochi, nas și respirație. Se pare că blana lor i-ar ajuta să devină invizibili.

6. Urșii polari – grizzly hibrizi

poza

Un vânător care a ajuns în Artica prin 2006 a observat în urma unor analize de ADN la prada sa că era jumătate urs polar și jumătate urs grizzly. Aceasta a fost pentru prima dată când un polar-grizzly hibrid a fost găsit în sălbăticie. O altă întâmplare uimitoare a avut loc la o grădină zoologică din Germania când un urs polar a devenit bun prieten cu un grizzly.

În 2010 oamenii de știință au confirmat existența a 17 urși polar-grizzly hibrizi.

5. Urșii polari au fost venerați de populația inuită

poza

Populația inuită consideră ursul polar că trebuie respectat. Ei îl numesc Nanuk. Nanuk este pentru ei un animal mistic, aproape uman, care merită a fi venerat și după moarte.

Obișnuiesc să aducă ofrande urșilor polari morți uneltele lor, în funcție de sexul animalului, despre care se spune că vor avea nevoie de acele unelte în viața următoare.

Mai mult, ei cred că dacă nu respectă acest animal nu vor fi nici vânători iscusiți.

4. Meserie din urmărirea și numărarea urșilor polari

poza

Există locuri de muncă ce presupun urmărirea urșilor polari, precum și numărarea lor. Un grup de 2.400 de persoane din arhipelagul Svalbard au ajuns cu număratul urșilor polari la 3.000, și nu se opresc aici. Populația de urși de aici este în continuă creștere.

Cel care ar vrea să lucreze alături de acest grup din arhipelag trebuie să mai fi lucrat cu animalele sălbatice, să mânuiască armele de foc și să aibă o voce puternică (pentru a speria urșii). Este, totuși, o meserie ce presupune multe riscuri.

3. Urșii polari în Evul Mediu

poza

Urșii polari erau extrem de populari în Evul Mediu. Vikingii credeau că un urs polar este puternic cât 12 oameni vânjoși la un loc, și inteligent cât 11. Pentru urșii polari aveau mai multe denumiri precum – teroarea focilor, cățărătorii icebergurilor sau nenorocirea balenelor. În mitologia vikingă se spune că zeii Heimdallr și Loki au luat forma urșilor polari și s-au duelat între ei. Chiar și regele Harold the Fair a deținut o ursoaică cu un pui, cadouri primite de la vânătorii din Islanda.

Englezii considerau urșii polari ca fiind niște bestii exotice. Henry al III-lea deținea câteva exemplare fioroase, toate primite cadouri de la alte curți regale – lei, elefanți, etc, pentru ca într-un final Regele să inaugureze prima grădină zoologică.

Preferatul lui Henry al III-lea era, desigur, un urs polar, oferit de Regele Hakonal Norvegiei. Oamenii din subordinea sa aveau obligația să colecteze taxe pentru a cumpăra mâncare pentru ursul gurmand. Până la urmă i-au pus un lanț în jurul gâtului și l-au dus pe Râul Tamisa să-și prindă singur peștele.

2. Închisoare pentru urșii polari 

poza

Capitala urșilor polari este Churchill, Manitoba. I se spune așa pentru că în fiecare primăvară și vară când gheața începe să se topească ei sunt privați de terenul de vânătoare, astfel că vin în oraș. Cum ar arăta străduțele invadate de 1.000 de urși polari înfometați? Localnici spun că mânâncă orice întâlnesc în cale, de la gunoaie până la maidanezi.

Cu toate acestea, cei din Churchill sunt pregătiți pentru invazia anuală a urșilor polari. Casele nu sunt încuiate, tocmai pentru a fi refugiu pentru vreun localnic fugărit. Se gătește cu mare atenție pentru ca mirosul să nu îi atragă. De Halloween, cei care merg la colindat o fac înarmați pentru a preveni pericolele. Aici există și un hot-line unde se pot semnala urgențele legate de urșii polari.

Urșii polari care încearcă să le țină piept localnicilor înarmați sunt tranchilizați și băgați în închisoare – care a fost odinioară un hangar de avioane, iar astăzi adăpostește 28 de celule pentru condamnații albi care sunt ținuți prizonieri câteva luni de zile.

Ideea este să le facă sederea neplăcută, pentru ca ei să nu mai revină în oraș.

1. Ficatul de urs polar

poza

Deși nu ai crede, ficatul ursului polar poate fi fatal pentru om. Inuiții obișnuiesc să folosească fiecare părticică din ursul polar, cu excepția ficatului.

Nu este din cauză că este gras ci pentru că îți provoacă stări de greață, vomă, dureri de cap, somnolență, amețeală, iritație, se descuamează pielea, vederea se înțețoșează.

Acest lucru se datorează conținutului mare de vitamină A, care în doze mărite sunt percepute de organismul uman ca un șoc, iar el reacționează.

Organismul uman funcționează cu cantități mici de vitamina A, necesară creșterii, reproducerii, vederii, etc. Un adult poate procesa doar 10.000 de unități de vitamina A, iar consumul a 500 de grame de ficat de urs polar are o cantitate de 9 milioane de unități de vitamina A.