15 lucruri incredibile despre somn

De: Marian Andrei / 17.01.2014, 11:00
Somnul este o stare fiziologică periodică, caracterizată printre altele prin încetinirea funcțiilor vieții. Deși oamenii de știință nu cunosc cu exactitate de ce este atât de important pentru supraviețuirea noastră, observațiile făcute de ei, dintre care vă împărtășim o parte, demonstrează din plin această împortanță.

1. Lipsa somnului

Studiile arată că persoanele între 18 și 24 de ani resimt mult mai tare lipsa somnului decât adulții, alături de o scădere mult mai semnificativă a performanțelor. 

Ținând cont că în această perioadă a vieții un tânăr are parte și de educație și de „viață de noapte”, studiul oferă o scuză științifică celor care nu își promovează examenele.

2. Accidentele rutiere

Toată lumea așteaptă cu nerăbdare trecerea la ora de iarnă, atunci când ceasurile sunt date cu o oră înapoi, pentru a beneficia de un supliment de somn.

Ei bine, statisticile arată că în ziua următoare schimbării orei numărul accidentelor rutiere scade semnificativ, ceea ce demonstrează necesitatea unui somn bun înainte de a conduce.

3.  „Lenea” victoriană

În timpul epocii victoriene, atunci când nu se inventase încă iluminatul artificial, oamenii dormeau în medie 10 ore pe noapte.

4.  Toanele femeilor

Studii recente au arătat că femeile au nevoie de o oră de somn în plus față de bărbați. Cum acest lucru nu se prea întâmplă, ba mai mult, femeile dorm deseori mai puțin decât bărbații, experții dau vina pe lipsa de somn pentru instabilitatea emoțională pe care o manifestă multe dintre ele.

5. Nevoia de somn

Adolescenții, la fel ca și copiii, au nevoie de cel puțin 10 ore de somn pe zi. Așa că, atunci când părinții vă vor cataloga ca „leneș” sau „puturos”, arătați-le acest text.

6. Sforăitul

 

Aproximativ 10% dintre persoanele care sforăie au o afecțiune numită apnee. Aceasta se manifestă prin faptul că persoana respectivă încetează să mai respire pentru o perioadă scurtă de timp, iar acest lucru se poate întâmpla și de 300 de ori pe noapte.

Deoarece apneea poate conduce la probleme cardiace, în cazul în care sforăiți ar trebui să consultați un doctor.

7. Pe jumătate adormiți

Multe animale (de exemplu rațele și delfinii) au nevoie de a fi în permanență treze pentru a se putea feri de prădători. Cum acest lucru ar conduce la epuizare fizică și nervoasă, ele și-au dezvoltat un mecanism de somn special, care le permite să fie pe jumătate adormite, pe jumătate treze. Acest lucru se obține prin „stingerea” doar a unei jumătăți de creier o dată.

8. Căldura

Temperaturile ridicate pot cauza insomnie, din cauza faptului că ciclul somn-trezie este strâns legat de temperatura corpului. Așa că, dacă aveți probleme cu somnul, puteți încerca să… deschideți fereastra.

9. Lumina

Chiar și cea mai mică rază de lumină, provenind de exemplu de la un ceas sau telefon, poate fi uneori suficientă pentru a vă trezi.

Explicația științifică: lumina declanșează producerea compușilor chimici care „comandă” trezirea, astfel că somnul dumneavoastră poate avea de suferit.

10. Lipsa de somn = Alcool

Lipsa somnului are asupra șoferilor efecte echivalente consumului de alcool. 17 ore petrecute fără a dormi conduc la o scădere a performanțelor echivalentă cu o alcoolemie de 0,05%.

11. Somnul REM 

Somnul REM (Rapid Eyes Movement – mișcarea rapidă a ochilor), este una dintre fazele somnului, numită somnul tonic sau somnul adânc. În timpul acestei faze a somnului, activitatea cerebrală este similară cu cea din starea de trezie, de aceea somnul REM este benefic pentru creier.

12. Visele REM

Din cauza activității cerebrale intense, visele avute în timpul somnului REM sunt mult mai bizare și confuze decât cele avute în timpul somnului non-REM, care sunt mai liniștite, mai repetitive și cu mai puține imagini.

13. Copiii

Cuplurile care au copii nou-născuți pierd între 400 și 750 de ore de somn (fiecare) în primul an. După cum am arătat mai sus, lipsa somnului este una dintre cauzele producerii de accidente rutiere. Pe cale de consecință, copii sunt răi!

14. Insomnia

Cea mai lungă perioadă de timp înregistrată în care o persoană nu a dormit a fost de 18 zile, 21 ore și 40 de minute. Deținătorul „recordului” a mărturisit că începuse să aibă halucinatii, vedere încețoșată, vorbea neclar iar memoria era confuză. Medicii care l-au asistat au menționat suplimentar simptome paranoice și lipsă de concentrare. 

15. Genunchii

Un studiu asupra somnului efectuat în 1998 a ajuns la o concluzie bizară: iluminarea din spate a genunchilor „resetează” ceasul somn-trezie înregistrat în creier. Deși rezultatul este unanim acceptat, nici în ziua de azi cercetătorii nu au aflat mecanismul care cauzează acest lucru.