7 delicatese pe care trebuie să le mănânci vii

De: Carmen Ulian / 20.03.2014, 12:15
Într-o piață competitivă se lasă mereu loc noului, provocărilor, competiției și nebuniei. Iată câteva produse care nu se consumă decât vii!

Exotism, provocare, adrenalină – toate trebuie să se regăsească în meniul tău. Trebuie să fi deschis la nou și să te supui tendințelor culinare. Aveți aici câteva delicatese care se consumă vii, nepreparate, oriunde în lume.

Pentru că distracție și pentru că informație! Noi te placem, tu ne PLACI?

7. Larve și insecte

delicatese

O bogată sursă de proteine. În lume, aproape 8 miliarde de oameni consumă larve și insecte vii. Printre aceștia se numără și oameni care încă mai fac parte din triburi, dar și lume selectă, cu milioane de dolari în conturi. Se servesc în restaurante de top, ca delicatese, alături de alimente uzuale.

6. Arici de mare

delicatese

Este popular în Japonia, Italia, Spania, Coreea și Chile. Ariciul de mare conține în cochilia sa cinci bucăți de carne sub formă de limbă, cu gust intens și savuros și textură de panna cotta.

Bucătarii americani gătesc ariciul de mare de puțin timp, neavând acces la el până acum, dar în Coreea sunt femei antrenate special pentru a captura această pradă. Ele sunt învățate cum să-și țină respirația când fac scufundări în adâncuri, în apa rece, unde se găsește ariciul de mare. În SUA ariciul este importat din Chile, California sau Maine. Se găsește în restaurantele selecte. Italienii preferă să îl gătească cu roșii, usturoi și pătrunjel, pe un pat de paste.

5. Sannakji

delicatese

Caracatița se servește vie, iar preparatul este denumit de unii degustători drept „inima întunericului”. Este o delicatesă coreeană. Caracatița se taie bucăți, se folosesc tentaculele care se servesc cu semințe de susan și ulei de susan. Pe când sunt aduse în farfurie și servite clienților, tentaculele încă se mai zbat și odată băgate în gură simți că vrea să se lipească de tine. Adrenalină la farfurie. Se recomandă îndelunga mestecare a preparatului.

4. Casu Marzu

delicatese

Casu Marzu este o specialitate italienească de brânză de oaie care este fermentată până la stadiul de descompunere. Este derivată din Pecorino. Casu Marzu este gata atunci când musca își lasă ouăle în brânză, iar din acestea ies larvele care mișună cum le taie capul prin brânză. Textura este una moale, larvele consumă grăsimile din brânză, precum și excrementele rămase, ceea ce îi conferă preparatului un gust acid.

Se spune că acest preparat este periculos de mâncat atunci când larvele din brânză mor. Se servește cu pâine coaptă și vin roșu. Locuitorii din Sardinia consideră delicatesa un afrodisiac.

3. Ikizukuri

delicatese

În Japonia i se spune „peștele care respiră”, pe bună dreptate că asta face când îți este servit la restaurant. Ikizukuri este un pește preparat pentru sashimi. Cât timp este viu. El este filetat fără a fi omorât și servit cât timp inima îi mai bate. Capul peștelui este frumos decorat pe platou, dar poți observa cum gura peștelui este căscată în disperarea după aer.

Sashimi este o modalitate de a servi peștele crud, în felii sau cuburi, cu adaos de codimente.

2. Sashimi de broască

delicatese

Romanii obișnuiau să consume și să facă negoț cu tot felul de cărnuri – de leu, hipopotam, pantere, girafe, etc. Nu au fost excluse nici vietățile acvatice sau zburătoarele. Există zvonuri că ei ar fi consumat și carne de om, dar este o altă poveste.

Sashimi de broască este o delicatesă în China, Japonia și Vietnam. Un astfel de meniu constă în servirea a cinci broaște vii pe un platou. Atunci când se comandă preparatului, bucătarul ia broaștele vii, le crestează ușor fără a le ucide, înlătură anumite părți ale acestora din care se face un sos. Nu vă închipuiți că toate broaștele sunt puse spre servit, ci unele speciale crescute în mici ferme. Preparatul este interzis în multe țări, lesne de înțeles și de ce.

1. Supă de liliac de fructe

delicatese

În Guam, o insulă din vestul Oceanul Pacific, se servește un preparat bizar. Este vorba de liliacul zburător Mariana, vegetarian convins, care, după ce este capturat, se aruncă de viu într-o oală cu apă clocotită. Exact așa cum este… viu. Se adaugă ceva legume, iar la sfârșit lapte de cocos. Se consumă cu tot cu oase, blană și ce mai are el în dotare…și la zile de sărbătoare.

Chiar și gătit, liliacul de fructe poate transmite diferite boli. În ultimii ani, locuitorii din Guam au avut de-a face cu tot felul de boli serioase, dintre care unele și neurologice.