7 motive să consumi cătină

Apropo.ro / 02.04.2015, 10:00
7 motive să consumi cătină
Cătina reprezintă o comoară pentru sănătate. Proprietățile ei antioxidante oferă beneficii sănătății tale.

Cătina crește și la noi în țară. Se culege între august și octombrie, și rezistă cu bine peste iarnă și ținute la congelator. Veți vedea și vă veți convinge că nu i se spune degeaba ginsengul românesc.

Cătina are de 10 ori mai multă vitamina C decât citricele și de 2 ori mai mult decât măceșele. Printre vitaminele benefice organismului conținute de cătină se numără vitamina C, vitamina A, complexul de vitamine C, vitaminele D, E, K, P, F, betacaroten, fosfor, calciu, magneziu, fier, uleiuri complexe și multe altele.

De la cătină se consumă fructele, dar și scoarța și rădăcina plantei. Cel mai des sunt folosite și consumate fructele și scoarța, căci rădăcina este mai greu de scos la suprafață, și în plus are aceleași prorpietăți precum scoarța.

Iată de ce ar trebui să consumi cătină:

1. Cătina conține o cantitate de vitamina E de trei ori mai mare decât germenii de grâu și de trei ori mai multă vitamina E decât morcovii.

2. Cătina are de patru ori mai multă enzime care protejează organismul de radicalii liberi, față de ginseng.

3. Cătina are proprietăți antirid, antiîmbătrânire și împiedică acumularea de kilograme în plus.

4. Cătina, sub formă de ulei, ajută la reglarea tranzitului intestinal, fiind de un real folos celor care suferă de constipație.

catina

Cătina și proprietățile ei. Rețete cu cătină

5. Cătina, sub formă de ulei presat la rece, vindecă arsurile solare de pe piele, rănile, psoriazisul, acneea, herpesul, dermatitele, etc.

6. Cătina este și un bun anticancerigen și antitumoral. Cantitatea mare de antioxidanți din frunzele cătinei previn apariția cancerului.

7. Cătina, sub formă de ulei, reduce nivelul colesterolului, menține sănătatea sistemului cardiovascular, conține acizi grași Omega 7 – ajută la slăbit, luptă împotriva diabetului, etc. Cătina conține și acid folic.

Cătina poate fi consumată ca atare, sub formă de sirop, fructe uscate sau pulbere, precum și sub formă de ulei presat la rece.