9 lucruri inedite despre bere

De: Gabriela Voicu / 13.08.2013, 13:00
Iată 9 lucruri mai puțin cunoscute despre bere, care te pot convinge să apreciezi mai mult această băutură.

9. Berea și părul facial

Un producător din Oregon, SUA, a descoperit o cale de a obține bere din fungi colectați din propria barbă. Deși sună dezgustător, metoda este, de fapt, logică pentru că majoritatea microorganismelor care produc fermenți provin din surse naturale putrezite. Astfel, cele extrase din barba cuiva nu sunt decât o extensie neplăcută a unui proces natural.

8. Spuma

Mulți consumatori de bere nu apreciază spuma care se formează deasupra băuturii în pahar, dar aceasta este foarte importantă pentru că poate spune multe despre calitatea berii respective. Dacă spuma nu se formează când torni berea, aceasta este de calitate inferioară. Cireașa de pe tort în materie de spumă este cea care nu dispare în totalitate și formează ca o dantelă pe interiorul paharului pe măsură ce berea este consumată. Acesta este un semn că berea e de calitate superioară, dar condiția pentru formarea „dantelei” este ca paharul să fie foarte curat.

7. Berea și marijuana

Nu multă lume știe că cele două au ceva în comun. Agenții care dau aroma berii provin din familia Cannabaceae, care include și Cannabis sativa, planta din care este obținuta marijuana. Deși plantele fac parte din aceeași familie, ele nu pot fi înlocuite reciproc, însă unii au încercat să introducă marijuana în componența berii.

Berea „The End of History”

6. Berea și taxidermia

Taxidermia (animalele împăiate) și berea este una dintre combinațiile pe care ar trebui să le evităm. Cel puțin așa cred cei mai mulți dintre noi… Există însă excepții – producătorul BrewDog a realizat cea mai tare bere din lume, cu 55% volum alcoolic, în 2011. Sticlele cu această băutură numită „The End of History” au fost introduse în animale moarte, astfel că gâtul fiecăreia iese prin gura unei veverițe sau a unei hermeline.

5. Cea mai veche bere potabilă din lume

În 2010, lângă Finlanda au fost descoperite rămășițele unei nave din secolul al 19-lea, care ascundea o comoară: cea mai veche bere din lume, conservată datorită apei reci. Aceasta avea un gust neobișnuit, arzător și acidulat. Cele cinci sticle păstrate au devenit subiect al unor cercetări, iar finlandezii încearcă să descopere rețeta berii. Ulterior va fi fabricată o versiune a berii antice, sub denumirea „Shipwreck Beer”.

4. Apa și berea

Apa este foarte importantă pentru gustul berii – dacă nu este bună și bine dozată, niciun ingredient nu va face minuni pentru bere. Apa trebuie să fie de calitate și mulți producători aleg anumite locuri pentru a se aproviziona, în funcție de rezervele de apă pură găsite acolo. Mulți cred că cele mai bune izvoare care stau la baza producției berii de calitate se află în Irlanda.

3. Piramidele și berea

În Egiptul Antic, conținutul de bacterii din Nil era atât de ridicat încât localnicii aveau impresia că beau bere. Muncitorii care au construit piramidele din Giza erau recompensați parțial cu bere, iar acest dar era foarte apreciat pentru că reprezenta atât o sursă de nutrienți cât și un simbol al muncii lor.

2. Berea cu salivă

Chicha este o bere peruviana tradițională din porumb, despre care se spune că datează de pe vremea incașilor și al cărei ingredient principal este saliva. Cum gura umană conține multe bacterii, acestea pot înlocui microorganismele din procesul obișnuit de fermentație folosit pentru bere. În prezent oamenii nu mai folosesc saliva pentru a obține Chicha, însă unii au păstrat tradiția.

Berea Westvleteren 12

1. Cea mai bună bere din lume

Deși berile sunt greu de clasificat, iubitorii acestei băuturi au căzut de acord că cea mai bună este Westvleteren 12, cu 10,2 volum alcoolic, produsă încă din 1940. Aceasta este o bere neagră cu gust de ciocolată despre care se spune că este unica. Sticla poate fi recunoscută ușor după capacul cu scris galben și lipsa etichetei. Poate fi obținută doar de la o mânăstire din Belgia unde de obicei se formează o coadă imensă. Când mânăstirea a avut nevoie de un acoperiș nou, în 2012, a exportat berea în diferite țări cu prețuri care variază între 75 și 85 de dolari, pentru un bax cu șase sticle și două pahare pentru degustat. Westvleteren 12 a fost vândută în câteva minute.