A murit starul rock Meat Loaf, autorul hitului „I’d Do Anything For Love (But I Won’t Do That)”

De: Ana Obretin / 21.01.2022, 14:01
A murit starul rock Meat Loaf, autorul hitului

Meat Loaf, starul rock din spatele trilogiei de albume „Bat Out of Hell”, care a avut și roluri memorabile în „The Rocky Horror Picture Show” și „Fight Club”, a murit.

Artistul, care avea 74 de ani, a murit joi seară, cu soția sa, Deborah, alături, a confirmat agentul său, Michael Greene, într-o declarație pentru The Hollywood Reporter. Nu a fost dezvăluită nicio cauză a morții.

Un personaj expansiv, care a avut succes pe Broadway, precum și în televiziune și filme, Meat Loaf a ajuns cunoscut la nivel mondial cu albumul său solo de debut, „Bat Out of Hell”, din 1977, care a fost vândut în 14 milioane de exemplare numai în SUA și a devenit unul dintre cele mai de succes discuri din toate timpurile. Continuările albumului, cu balade lungi și puternice scrise și compuse de regretatul Jim Steinman, au înregistrat vânzări similare.

Născut Marvin Lee Aday, pe 27 septembrie 1947, în Dallas, Texas, Meat Loaf era fiul lui Orvis, un fost ofițer de poliție, și al Wilmei, profesoară. „Meat Loaf” a fost o poreclă pe care i-a dat-o tatăl său, i-a spus cântărețul lui Oprah Winfrey în 2016, explicând că „s-a născut de un roșu aprins”. Meat Loaf a părăsit Texasul pentru Los Angeles în 1967, pentru a urma o carieră muzicală. Prima sa trupă, Meat Loaf Soul, a avut o serie de schimbări de nume, inclusiv Popcorn Blizzard și Floating Circus, și a avut turnee cu grupuri ca Who și Grateful Dead, dar a înregistrat doar un succes minor. Din întâmplare a ajuns la o audiție pentru musicalul „Hair”, în care a și jucat, apoi i s-a oferit șansa de a înregistra primul său album la Motown Records. Lucrând cu Stoney Murphy, Motown a lansat discul „Stoney and Meat Loaf”, în 1971, dar încă o dată succesul a fost limitat și a revenit să lucreze pe Broadway. 

Meat Loaf, artist complex în muzică, teatru, film și televiziune

La începutul anilor 1970, Meat Loaf a început o fructuoasă colaborare cu compozitorul Jim Steinman. Duoul a început să lucreze la albumul rock opera „Bat Out of Hell” în 1972. Acesta a fost lansat abia în 1977 și a devenit un hit global uriaș, cu vânzări de peste 40 de milioane de exemplare la nivel global. Albumul a generat single-urile „Paradise by the Dashboard Light” și „Bat Out of Hell” și a făcut din Meat Loaf un nume cunoscut.

În ciuda contribuției creative integrale a lui Steinman, Meat Loaf, cu numele său pe album, a fost în centrul atenției când a venit vorba de materiale promoționale și a fost atracția vedetă la spectacolele live. Între cei doi au apărut dispute legale în anii următori. 

Meat Loaf și Steinman, care a murit în aprilie 2021, și-au rezolvat diferendele pentru a lucra la albumul „Dead Ringer”, din 1981, și mai târziu la discul din 1984 „Bad Attitude”, dar ambele au fost eșecuri comerciale.

În 1993, Meat Loaf și Steinman au lucrat împreună la o continuare directă a „Bat Out of Hell”, „Bat Out of Hell II: Back into Hell”, care conținea hitul „Id Do Anything for Love (But I Won’t Do That)”, cu un videoclip regizat de Michael Bay. Albumul a primit mai multe discuri de platină și a continuat cu „Bat Out of Hell III: The Monster Is Loose”, în 2006.

Un talent consacrat pe Broadway, Meat Loaf a început să joace în filme în anii 1970, iar printre acestea se numără „The Rocky Horror Picture Show” (1973) și „Fight Club” (1999), dar și „Wayne’s World” (1992), „Black Dog” (1998). În televiziune, a jucat în seriale ca „Elementary”, „Nash Bridges”, „Ghost Wars”, „The Outer Limits” și „The Equalizer”. 

CITEȘTE ȘI: Meat Loaf ar vrea sa moara pe scena

Foto: Profimedia Images