Actorul și regizorul Ion Caramitru va fi înmormântat vineri, la Bellu

De: Ana Obretin / 10.09.2021, 10:03
Actorul și regizorul Ion Caramitru va fi înmormântat vineri, la Bellu

Actorul și regizorul Ion Caramitru va fi înmormântat vineri, la prânz, pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu din București.

În jurul orei 12.00, în drumul de la Biserica Visarion spre Cimitirul Bellu, cortegiul cu trupul neînsuflețit al lui Ion Caramitru se va opri în fața Teatrului Național ”I. L. Caragiale” (TNB), pe care acesta l-a condus în ultimii 16 ani, potrivit reprezentanților instituției de spectacole. Respectând dorința familiei, sicriul cu trupul neînsuflețit al actorului nu a fost depus în foaierul TNB. Publicul a avut însă acces în foaierul Sălii Mari a Teatrului Național pentru a semna în cartea de condoleanțe.

Actorul și regizorul Ion Caramitru  a murit la vârsta de 79 de ani, duminică. Acesta fusese internat la Spitalul Elias din București, iar medicii de acolo au confirmat că, după trei săptămâni în care s-a luptat cu un stafilococ foarte rezistent la antibiotice, lupta sa a luat sfârșit, după ce a suferit o insuficiență multiplă de organe.

Ion Caramitru a fost președinte al UNITER din 1990, iar, între 1996 și 2000, a fost ministru al Culturii. În 2017, el a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga sa carieră pusă în slujba teatrului şi filmului.

Ion Caramitru a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”, Bucureşti, în 1964, și a mai jucat pe scena Teatrului Bulandra, unde a și fost director, în perioada 1990 – 1993. A jucat în spectacole după mari dramaturgi precum William Shakespeare, A.P. Cehov, Luigi Pirandello, Georg Büchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset. A colaborat cu mari regizori ai scenei româneşti precum Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter, Liviu Ciulei, Vlad Mugur, Andrei Şerban, Radu Penciulescu, Alexandru Tocilescu, Cătălina Buzoianu. De asemenea, a jucat în filme precum „Pădurea spânzuraţilor”, premiat la Cannes, în 1965, pentru regie (Liviu Ciulei), „Iarba verde de acasă”, de Stere Gulea (1978), „Ecaterina Teodoroiu”, de Dinu Cocea, dar și seria „Liceenii”, potrivit uniter.ro. A jucat și în filme străine precum „Kafka” (1991), de Steven Soderbergh, „Mission: Impossible”, de Brian de Palma, și „Amen” (2002), de Costa-Gavras.

CITEȘTE ȘI: Ion Caramitru e căsătorit de 40 de ani cu o colegă de scenă! Cât de frumoasă este Micaela

Loredana Groza are bani de dat! Ion Caramitru a câştigat drepturile de autor pentru “Bună seara, iubito!”