Actrița Luminița Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani

De: Ana Obretin / 05.07.2021, 06:00
Actrița Luminița Gheorghiu a murit la vârsta de 71 de ani

Actrița Luminița Gheorghiu, cunoscută pentru roluri precum cele din „Moromeții” și „Moartea domnului Lăzărescu”, a murit la vârsta de 71 de ani.

Cariera Luminiței Gheorghiu acoperă peste trei decenii, iar printre rolurile memorabile se numără cele din „Moromeții” (1987), de Stere Gulea, „Code Inconnu” (2000), de Michael Haneke, și „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), de Cristi Puiu, pentru care a primit premii la Festivalul Internațional de Film de la Namur și din partea Asociației Criticilor din Los Angeles.

Luminița Gheorghiu s-a născut în București, pe 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din Capitală în 1972 și a debutat în teatru cu rolul Mărioara într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu. După o scurtă incursiune la Teatrul Mihai Eminescu din Botoșani, în 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, iar, între anii 1976 și 2003, a jucat la Teatrul Bulandra din București.

Pentru rolul din lungmetrajul „Poziția copilului” (2013), de Călin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la Berlin, a fost elogiată în presa internațională, nominalizată la premiile Academiei de Film Europene și recompensată cu un Gopo.

Un alt premiu Gopo l-a primit în 2010, pentru rolul din filmul „Francesca”, de Bobby Păunescu.

A mai jucat în filme precum „Marfa și banii” (2001) și „Aurora” (2010), ambele regizate de Cristi Puiu, „A fost sau n-a fost”, de Corneliu Porumboiu, „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, de Cristian Mungiu, „Aferim!”, de Radu Jude, „Sunt o babă comunistă”, de Stere Gulea.

CITEȘTE ȘI: Scriitoarea și scenarista Delia Fiallo, supranumită „mama telenovelelor”, a murit

Joe Lara, star al serialului „Tarzan: The Epic Adventures”, a murit într-un accident de avion

Foto: Profimedia Images