Adrian Năstase va fi eliberat!

Apropo.ro / 18.03.2013, 15:55
Adrian Năstase va fi eliberat!
Adrian Năstase va fi eliberat din Penitenciarul Jilava, după ce Tribunalul București a respins, luni, recursul Direcției Naționale Anticorupție.

Adrian Năstase a fost adus, luni dimineață, de la Penitenciarul Jilava la Tribunalul București, care urmează să ia o decizie definitivă privind cererea acestuia de eliberare condiționată după executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de închisoare primită în dosarul „Trofeul calității”. Procurorul DNA susține că a găsit documente depuse de avocații lui Năstase care nu poartă ștampila „conform cu originalul” și alte înscrisuri care au această ștampilă, dar este pusă în condiții suspecte.

UPDATE 14:45 – Tribunalul București a încheiat discuțiile în dosarul lui Adrian Năstase și urmează să decidă dacă îl eliberează condiționată după executarea unei treimi din pedeapsa de doi ani de închisoare, la finalul dezbaterilor fostul premier fiind aplaudat de cei prezenți în sală, care au strigat „Libertate”.

Înainte de încheierea dezbaterilor, Adrian Năstase a arătat în fața judecătorilor de la Tribunalul București că procurorii DNA cer practic menținerea la închisoare a unui om pentru gândurile exprimate, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului la liberă exprimare.

„Practic, prin ceea ce vă cere DNA se cere o pedeapsă cu închisoarea pentru exprimarea unor opinii, ceea ce este ușor exagerat. Faptul că m-am considerat nevinovat și că mi-am împărtășit liber opiniile nu trebuie să ducă la astfel de rezultate”, a spus Năstase în fața judecătorilor.

După încheierea dezbaterilor, Adrian Năstase a fost scos din sala de judecată și dus la Penitenciarul Jilava, unde va aștepta pronunțarea soluției definitive la cererea lui de eliberare din penitenciar la executarea unei treimi din pedeapsă.

UPDATE 12:40 – Instanța a reluat discuțiile în dosarul în care Adrian Năstase cere eliberarea condiționată, procurorul DNA susținând că a găsit documente depuse de avocații lui Năstase care nu poartă ștampila „conform cu originalul” și alte înscrisuri care au această ștampilă, dar este pusă în condiții suspecte.

Completul de la Tribunalul București a reluat luni, în jurul orei 12.00, judecarea recursului făcut de Direcția Națională Anticorupție în cazul deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiționată a lui Adrian Năstase, după ce ședința a fost suspendată mai bine de două ore, la cererea procurorului DNA, care a spus că nu a găsit la dosar documentele care detaliază activitățile pentru care Năstase a fost recompensat în penitenciar.

La reluarea discuțiilor din acest dosar, procurorul DNA prezent la ședința de judecată a arătat în fața instanței că, după ce a studiat documentele depuse la dosar, a găsit numeroase acte depuse de avocații lui Năstase care nu poartă ștampila „conform cu originalul” și alte înscrisuri care au această ștampilă, dar este pusă în condiții suspecte.

Procurorul a susținut că nu înțelege cum de a depus apărarea lui Năstase dosarul de penitenciar al acestuia, în condițiile în care doar unitatea de detenție deține acest dosar.

Apărarea lui Adrian Năstase a acuzat DNA de tergiversarea judecării cauzei, precum și de o competitivitate neloială, arătând că fostul premier a fost recompensat inclusiv după ce i s-a admis la Judecătorie cererea de eliberare condiționată. Avocatul a precizat că recompensa a constat în suplimentarea dreptului la vizită.

Procurorul DNA prezent la ședința de judecată a arătat în fața instanței că, deși a studiat joi și vineri acest dosar, nu a găsit documentele ce detaliază activitățile pentru care Adrian Năstase a fost recompensat pe parcursul executării pedepsei, cerând astfel acordarea unui termen.

În replică, apărarea lui Adrian Năstase a acuzat DNA de tergiversarea judecării cauzei, precum și de o competitivitate neloială, arătând că fostul premier a fost recompensat inclusiv după ce i s-a admis la Judecătorie cererea de eliberare condiționată. Avocatul a precizat că recompensa a constat în suplimentarea dreptului la vizită.

Instanța a suspendat pentru două ore judecarea cauzei, timp în care procurorul DNA va studia din nou acest dosar.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat la intrarea în Tribunalul București că se așteaptă ca spiritul de dreptate și corectitudinea să triumfe și, după mai bine de 300 de zile de când a fost încarcerat, fostul premier să fie alături de familie.

Cazacu a precizat că apărarea este pregătită și va combate recursul DNA cu argumente care țin de cauză. Avocatul a mai spus că, în opinia lui, recursul procurorilor DNA este lipsit de consistență.

La Tribunalul București a venit și Andrei Năstase, care a declarat că nu are emoții și speră ca tatăl lui să meargă astăzi acasă.

Întrebat cum îl așteaptă acasă pe Adrian Năstase, Andrei Năstase a spus că nu este nimic special, sunt doar cei din familie. El a precizat că mama lui se simte mai bine, dar nu a putut să vină la Tribunal și îl așteaptă acasă.

La Tribunalul București a venit și Codrin Ștefănescu, el declarând că justiția trebuie să facă dreptate și Adrian Năstase trebuie eliberat din motive foare bine cunoscute.

Codrin Ștefănescu a spus că o parte a justiției este coruptă și răspunde la comenzi politice, iar DNA a făcut tot ce se poate pentru a-l ține pe Adrian Năstase în penitenciar.

Judecătoarele Viorica Dinu și Antonela Costache, care trebuiau să facă parte din completul care va judeca recursul la eliberarea fostului premier, au fost arestate preventiv pentru 29 de zile, vineri, de Curtea de Apel București, în dosarul în care sunt acuzate de luare de mită și trafic de influență pentru soluții în mai multe dosare, printre care și cel al lui Dinel Nuțu (fost Staicu).

Președintele Tribunalului București, Laura Andrei, a declarat pentru MEDIAFAX, joi, după reținerea celor două judecătoare, că dosarul privind eliberarea lui Adrian Năstase va fi judecat la termenul stabilit, întrucât fiecare secție are asigurat un complet de permanență, pentru situații neprevăzute. Completul de permanență asigură judecata în orice dosar atunci când situația o cere.

Duminică, fostul premier a fost vizitat la penitenciar de cei doi fii ai săi, Andrei Năstase declarând că speră ca aceasta să fie ultima ocazie în care își vede tatăl în închisoare și că nu vede vreun motiv pentru amânarea procesului de luni.

În 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Năstase de eliberare din penitenciar înainte de termen, decizia fiind contestată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție.

DNA a notat, în motivarea recursului făcut împotriva deciziei Judecătoriei Sectorului 4 de eliberare condiționată al lui Adrian Năstase, că acesta, prin materialele și articolele pe care le-a scris și publicat, dovedește că nu regretă faptele pentru care a fost condamnat și că în continuare nu le admite, singurul regret al său fiind acela că este singurul față de care s-a pronunțat o condamnare cu executare.

Îm motivarea deciziei din 12 februarie, Judecătoria Sectorului 4 a arătat că Adrian Năstase a avut un comportament conform „întru totul” cu rigorile mediului carceral și nu a fost niciodată sancționat, iar regimul de detenție și-a atins scopul pentru care fostul premier a fost condamnat.

Totodată, instanța a precizat că lucrarea științifică scrisă de Adrian Năstase în penitenciar a fost întocmită conform dispozițiilor legale, iar cele 45 de zile scăzute din pedeapsă pentru activitatea desfășurată în detenție au fost stabilite corect.

Instanța a mai notat în motivare că lucrarea științifică „Reprezentarea României la Uniunea Europeană în contextul reglementărilor interne și europene” a fost scrisă de Adrian Năstase în perioada 10 august – 24 decembrie 2012, constatând astfel că „acordarea a 45 zile câștig s-a făcut în conformitate cu dispozițiile legale”.

„Că lucrurile stau astfel o demonstrează și aprobarea cererilor formulate de deținut la 10 și 21 august 2012, prin care acestuia, conform propunerilor comisiei de selecție muncă din Penitenciarul Jilava făcute în conformitate cu dispozițiile articolului 59 alineatele 1 și 3 din Legea 275/2006, i s-a permis să lucreze la elaborarea lucrării opt ore pe zi (40 de ore/săptămână) și apoi zece ore pe zi (50 ore pe săptămână)”, a precizat judecătorul, în documentul citat.

La judecarea cererii de eliberare înainte de termen, procurorul de ședință a solicitat instanței Judecătoriei Sectorului 4 București respingerea acesteia, invocând faptul că Adrian Năstase nu a dovedit o atitudine de îndreptare, întrucât a continuat să facă afirmații la adresa judecătorilor care l-au condamnat la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”.

Procurorul Direcției Naționale Anticorupție a mai arătat în fața instanței că este pusă la îndoială calitatea de operă științifică a lucrării fostului premier avute în vedere pentru punerea lui în libertate și a invocat că Judecătoria Sectorului 4 nu este competentă să soluționeze cererea.

Adrian Năstase este încarcerat din 26 iunie 2012.