Amicii de la Hollywood ai lui Putin. Starurile care s-au afișat bucuroase cu liderul autoritar

De: Adrian Popa / 07.03.2022, 14:44

Vladimir Putin a încercat, de-a lungul celor 22 de ani de când ține strâns frâiele Rusiei, să își cultive o imagine de bărbat puternic, stăpânit și bine conectat la nivel mondial. Liderul de la Kremlin nu a ratat ocazia de a se afișa cu diferite celebrități, inclusiv cu actori de la Hollywood faimoși și apreciați.

Starurile, la rândul lor, nu au refuzat posibilitatea de a-l cunoaște pe fostul ofițer KGB devenit șef de stat, chiar dacă a fost un personaj controversat încă de la începutul carierei lui politice. Sub comanda lui Vladimir Putin armata rusă a bombardat, până aproape nu a mai rămas nimic din ea, capitala cecenă, Groznîi. Apoi, Rusia a atacat Georgia, regimul de la Kremlin a băgat la pușcărie opozanți pe bandă rulantă, iar Putin a fost acuzat frecvent că a ordonat asasinarea a numeroși critici, aflați inclusiv peste hotare. Au urmat anexarea Crimeei, implicarea în războiul din Siria, care a salvat regimul dictatorului Bashar al-Assad, șantajarea clienților de gaz rusesc și atacuri informatice de amploare asupra statelor vestice. Rusia era, însă, o piață emergentă importantă pentru filme și muzică, așa că VIP-urile au închis ochii.

„Seducătorul” Putin

Astăzi, când Vladimir Putin a invadat Ucraina, staruri din lumea întreagă au condamnat acțiunile președintelui rus, apoi și-au arătat susținerea față de poporul ucrainean. În 2007, însă, Jean-Claude Van Damme participa, alături de liderul de la Kremlin, la un eveniment MMA organizat la Sankt Petersburg, iar în 2010 Leonardo Di Caprio îl întâlnea pe Putin la un eveniment dedicat conservării felinelor.

Tot în 2010, la un eveniment caritabil, organizat pentru susținerea copiilor la Sankt Petersburg, a participat un „pluton” de celebrități. Printre acestea se numărau: Sharon Stone, Kevin Costner, Kurt Russell, Goldie Hawn, Gerard Depardieu, Vincent Cassel și Monica Bellucci. Toate starurile l-au aplaudat energic pe Vladimir Putin când a cântat, fals, melodia „Blueberry Hill”.

După invazia din Crimeea, multe celebrități au refuzat să se mai apropie de Putin. Însă altele nu au părut deranjate de acțiunile liderului autoritar. Gerard Depardieu, Mickey Rourke, Steven Seagal și chiar regizorul Oliver Stone au pozat fericiți în preajma lui Putin.

Citește și: Antreprenor, despre scenariul în care Vladmir Putin va părăsi țara: „Elicopterul este pregătit”

Depardieu a primit chiar cetățenie rusă, pentru a-și transfera averea acolo, deoarece taxele din Franța erau prea mari. Actorul francez a spus despre Rusia că este „o mare democrație”, într-o scrisoare deschisă și a declarat cu altă ocazie că „Ucraina este parte din Rusia”. Acum, după invazia din 2022, starul francez a declarat că este împotriva acestui război. „Opriți armele și negociați”, a declarat el, potrivit The Gurdian.

Sharon Stone alături de Putin.

Rourke a spus despre Putin că este„un domn real”, apoi și-a cumpărat un tricou cu imaginea președintelui rus. Seagal, la fel ca și Depardieu, a primit cetățenie rusă în 2016. El a spus că anexarea Crimeei a fost o acțiune „foarte rezonabilă”, apoi a declarat că Putin este unul dintre cei mai mari lideri ai lumii.

În cazul lui Oliver Stone, situația este mai complicată. El a mai regizat documentare despre lideri totalitari, precum Fidel Castro sau Hugo Chavez. „The Putin Interviews”, din 2017, pune unele întrebări dificile președintelui rus, despre Cecenia sau „democrația” rusă. Însă, per total, seria a contribuit pozitiv la consolidarea cultului pentru Putin, potrivit unor critici.

Angela Merkel primește un buchet de flori de la Vladimir Putin, la Moscova (Foto: Profimedia Images)

Putin nu i-a fermecat doar pe oamenii faimoși din cinematografie. Omul de afaceri britanic Bernie Ecclestone a spus că Putin ar trebui să fie în fruntea Europei, iar fostul premier italian Silvio Berlusconi l-a invitat la petreceri în vila personală din Sardinia, transmite Newsweek. Chiar și Angela Merkel a fost suspectată că avea o slăbiciune pentru Vladimir.

Alte persoane influente care și-au arătat, cel puțin o dată, fascinația față de Putin au fost cântărețul Fred Durst, fostul mare boxer Roy Jones Jr. sau Donald Trump, cel mai puternic om din lume în perioada 2017 – 2021.

Citește și: De ce 1982 este considerat unul dintre cei mai buni ani din istorie pentru filme