Ascultă cea mai veche melodie din lume care a fost scrisă acum 3.400 de ani

De: Nicoleta Lepădatu / 07.07.2021, 07:03
Ascultă cea mai veche melodie din lume care a fost scrisă acum 3.400 de ani

O „partitură” muzicală a ceea ce se crede că este cea mai veche melodie compusă vreodată, care datează de apoximativ acum 3400 de ani, a fost descoperită în vechiul oraș sirian Ugarit.

Anne Draffkorn Kilmer, care este curator la Muzeul de Antropologie din Berkeley, California a petrecut cincisprezece ani descifrând tăblițele de lut descoperite și excavate în Siria de către arheologii francezi la începutul anilor 1950. Acestea au format „un imn de cult complet și este cel mai vechi cântec conservat cu sistem de notație din lume”.

Kilmer, care este, de asemenea, profesor de asiriologie la Universitatea din California, a lucrat alături de colegii ei Richard L. Crocker și Robert R. Brown pentru a crea o înregistrare și o broșură despre piesa care a fost numită „Sunete din tăcere”.

„Suntem capabili să potrivim numărul de silabe din textul cântecului cu numărul de note indicate de notațiile muzicale”, a subliniat Kilmer. „Această abordare produce mai degrabă armonii decât o melodie cu note simple.”

Richard Crocker, colegul lui Kilmer, a adăugat: „Acest lucru a revoluționat întregul concept al originii muzicii occidentale”.

În timp ce o recreere de bază a piesei muzicale a fost lansată ceva mai târziu, un nou videoclip al melodiei a fost făcut de muzicianul și compozitorul Michael Levy care se concentrează pe „cercetarea intensă și recrearea vechilor tehnici de cântat la liră din antichitate” .

În timp ce arheologii au reușit să dezgroape 29 de tăblițe în timpul proiectului din anii 1950, doar unul dintre texte a fost păstrat suficient de bine pentru a permite reconstrucția modernă. „În ultimii ani, am înregistrat câteva dintre aranjamentele mele pentru lira solo a Imnului Hurrian”, a spus Michael Levy înainte de a explica că misiunea sa a fost „reintroducerea lirelor frumoase ale antichității în muzica modernă”.

El a adaugat: „Textul salvat este cel mai vechi fragment substanțial (aproape complet) al unei melodii reale, descoperit până acum în istorie. Bineînțeles, muzica este expresia emoției estetice prin sunet, probabil chiar înainte de utilizarea limbajului, dar până când această piesă muzicală a fost de fapt descoperită, nu au fost găsite niciodată alte melodii scrise din această perioadă și înainte.”

„Prin urmare, muzica textului imnului Hurrian H6 este cel mai vechi exemplu cunoscut al unei piese de muzică scrisă reală datând de acum aproximativ 3.400 de ani, care poate fi interpretată din nou astăzi,” a spus compozitorul.

Îți lăsăm mai jos o recreare a acestei melodii pe care o poți asculta, da, ai citit bine, la 3400 de ani după ce a fost scrisă.

Foto: YouTube

CITEȘTE ȘI: Foștii membri Nirvana au înregistrat „muzică frumoasă”, dar pe care n-o vor lansa niciodată

 

Tags: