Au insectele inimă?

De: Mia Nicolescu / 31.05.2016, 00:00
Au insectele inimă?
Poate părea greu de crezut că insectele, niște ființe atât de mici, au organe interne precum inimă sau creier. Însă, ele chiar au. O insectă are nervuri interne și creier.

Un centru nervos important din capul insectei este în creier. Acesta primește senzații și trimite mesaje anumitor mușchi, pentru a-i face să funcționeze. Totul se întâmplă automat, la fel ca orice acțiune a insectei.

Sângele insectelor, totuși, nu este roșu, pentru că nu transportă oxigen și, astfel, nu are hemoglobină – substanța care face sângele să fie roșu. Inima unei insecte face parte dintr-un tub lung, aflat sub piele, ce trece prin tot corpul.  Acesta începe de sub creier.

Tubul conține și mici valve, de-a lungul inimii lor în formă de tub. Sângele este absorbit în inimă prin aceste valve. Inima se contractă și forțează sângele să curgă înspre creier.

În cap, sângele se revarsă peste creier și curge înapoi în corp. Pe măsură ce sângele curge, spală organele corpului, mușchii și sistemul nervos. El asimilează mâncarea digerată și elimină materialele nefolositoare.

Unor specimene vii li se poate vedea inima. Dacă te uiți cu atenție la o omidă, o larvă de țânțar sau unii viermi, le poți vedea inima sub formă de tub pe spate. Privește-o cum bate. Vei putea observa că inima bate mai rapid când insecta este caldă, decât atunci când este rece.

Un alt aspect interesant al insectelor este puterea lor. Dacă le luăm în considerare dimensiunile, ele au o putere remarcabilă. Totul este din cauza grosimii mușchilor lor și din cauza numărului lor. Omul are circa 800 de mușchi. O lăcustă are aproape 900!