Bocetul miresei, o tradiție de nuntă bizară

De: Gabriela Voicu / 30.11.2012, 13:30
Miresele din comunitatea chineză Tujia au un obicei de nuntă trist și ciudat pe care îl respectă cu strictețe.

De-a lungul vremii, au existat o mulțime de tradiții de nuntăƒ frumoase, haioase și chiar ciudate. Una dintre acestea vine din China, unde femeile din provincia Sichuan bocesc înainte de căsătorie.

Acest obicei era respectat cu precădere în secolul al 17-lea, până la căderea dinastiei Qing, în 1911. Se spune că bocitul înainte de nuntă ar fi fost practicat prima dată în perioada 475 – 221 î.Hr., când prințesa statului Zhao urma să se mărite în statul Yan. La plecare, mama ei i-a căzut la picioare și a început să plângă, rugând-o să se întoarcă acasă. Se spune că acesta a fost primul bocet dinaintea unei nunți.

Bocitoare la nuntă

Deși această cutumă nu mai este la fel de populară că altădată, există încă multe familii care o respectă. De altfel, bocitul înainte de nuntă este un „must” pentru comunitatea Tujia din China. Aici, femeile trebuie să plângă înainte de a se mărita, iar dacă unele nu vor sau nu pot, oamenii le consideră ființe slabe. Mai mult, acestea pot deveni ținta ironiilor în sat, iar în cazuri extreme sunt bătute de mamele lor.

Ritualul este practicat diferit în provincia Sichuan. În vest, de exemplu, bocitul înainte de nuntă se numește Zuo Tâng și presupune ca mireasa să stea într-o sală și să plângă. Timp de o lună, înainte de ceremonie, fata intră în camera respectivă în fiecare seară și plânge circa o oră. După 10 zile, mama ei o însoțește și plâng amândouă. După alte 10 zile bunica fetei li se alătură, iar după câteva zile vin surorile miresei și mătușa ei pentru a plânge împreună. Tradiția nu ar fi completă, însă, fără melodia „Crying Marriage Song”, care pregătește atmosfera pentru bocit.

Mireasa și rudele ei plâng

Vi se pare bizar? Asta nu e totul! Unele mirese entuziasmate nu se limitează doar la a plânge, ci aruncă blesteme asupra pețitorilor. Cum pe vremuri nunțile erau aranjate, iar mirîi se supuneau deciziilor altora în ceea ce privea căsătoria lor, își rezervau dreptul de a-i blestema. Dar și aceasta este o practică aproape pierdută. Scopul bocetelor prenupțiale este de a crea stări pozitive prin utilizarea unor cuvinte negative false. Cu toate acestea, unele mirese chiar sunt nemulțumite de faptul că se vor mărita și plâng cu adevărat.