Când s-a înființat prima bibliotecă

De: Carmen Ulian / 11.02.2015, 15:03
Când s-a înființat prima bibliotecă
Prima bibliotecă cunoscută de specialiști a existat cu 8.000 de ani în urmă!

Mesopotamienii scriau pe tăblițe umede de lut în care scrijeleau cu un băț în formă de pană denumit cuneus. Prin urmare, scrisul lor a primit numele de cuneiform. Tăblițele de lut erau arse și, cele mai bune dintre ele, erau puse la păstrare în plicuri de argilă. Mii de astfel de tăblițe erau păstrate și palate și temple, aranjate după subiecte. Toate tăblițele adunate într-un loc s-a numit bibliotecă.

Egiptenii le aveau în temple, iar preoții aveau grijă de ele. Ei scriau pe suluri de papirus, care erau puse apoi la păstrare.

Cea mai faimoasă bibliotecă antică a fost cea din Alexandria, în jurlui anului 300 d.Hr. Existau cel puțin 7.000 de role de papius scrise, atent ordonate.

Romanii sunt cei care au venit cu ideea unei biblioteci publice. Julius Caesar avea un plan pentru bibliotecile publice, iar după el s-au transformat în instituții romane. Cetățenii bogați aveau o atracție specială pentru biblioteci și nu ezitau să mai pună bazele unora noi pentru cei din jur, și să lărgească colecțiile pentru ei. Un număr de 28 de biblioteci publice existau în Roma, în secolul 4.

La începutul Erei Creștine, bibliotecile au devenit parte din mănăstiri și biserici. Călugării aveau misiunea de a citi și copia cărțile. Datorită eforturilor lor au rezistat bibliotecile.

Când au fost construite catedralele la sfârșitul Erei Întunecate, bibliotecile mici erau în catedrale. Universitățile, de asemenea, au început să adune cărți. Universitățile din Paris, Heidelberg, Florența aveau colecții de cărți rare, motiv pentru care erau puse sub lanțuri.

Pe la 1.400, Universitatea Oxford a început să lucreze la propria bibliotecă – Bodleian, care astăzi este cea mai mare bibliotecă a unei universități din lume.

Bibliotecile publice de astăzi nu au o vechime mai mare de 100 de ani. Liderii englezi au urgentat public suportul pentru ele la sfârșitul secolului 19. În 1850, Parlamentul Englez a emis o lege prin care se permitea înființarea bibliotecilor publice, iar ele sunt într-o permanentă dezvoltare și astăzi.