Cannes 2021: „Onoda – 10 000 de nopți în junglă”, al lui Arthur Harari, în deschiderea secțiunii Un Certain Regard

De: Nicoleta Lepădatu / 17.06.2021, 07:13
Cannes 2021: „Onoda - 10 000 de nopți în junglă”, al lui Arthur Harari, în deschiderea secțiunii Un Certain Regard

Cannes 2021: Cu al doilea lungmetraj și prima dată în selecția oficială, Arthur Harari va deschide secțiunea Un Certain Regard cu „Onoda – 10 000 de nopți în junglă”.

Filmată în japoneză, această coproducție internațională spune povestea soldatului Hiroo Onoda care a fost trimis pe o insulă din Filipine în 1944, pentru a lupta împotriva ofensivei americane. În timp ce Japonia se predă, Onoda ignoră acest lucru. Antrenat să supraviețuiască cu orice preț în junglă, el își continuă războiul. Va dura 10 000 de zile pentru a capitula, refuzând să creadă că sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial chiar a avut loc.


Între „Fires on the plain” al lui Kon Ichikawa, „Anatahan” al lui Jose Wonder Sternberg și „They Were Expendable”, al lui John Ford, „Onoda – 10 000 de nopți în junglă” este o odisee internă uluitoare, o viziune intimă și universală a lumii și a istoriei. Cu acest al doilea lungmetraj (și primul său în selecția oficială de la Cannes), Arthur Harari își impune cu măiestrie filmul și oferă o viziune minunată despre angajament și timp.

Produs de Nicolas Anthomé, filmat integral în Asia, scenariul pentru Onoda – 10.000 de nopți în junglă a fost scris de Arthur Harari și Vincent Poymiro. Va fi proiectat în premieră mondială miercuri, 7 iulie, în deschiderea Un Certain Regard, în fața juriului care va acorda premiile vineri, 16 iulie.

Anul acesta la Cannes, în secțiunea Un Certain Regard a fost selectat și lungmetrajul “La Civil”, de Teodora Ana Mihai, produs, printre alții, de Cristian Mungiu și frații Dardenne. Filmul, inspirat de o poveste adevărată, urmărește o mamă, Cielo, a cărei fiică adolescentă, Laura, este răpită în nordul Mexicului. În ciuda faptului că răscumpărarea este plătită, Laura nu este eliberată. Atunci când autoritățile nu oferă niciun sprijin în căutarea tinerei, Cielo decide să se descurce pe cont propriu și se transformă dintr-o gospodină într-o luptătoare răzbunătoare.

CITEȘTE ȘI: Cannes 2021: ”Întregalde”, de Radu Muntean, selecționat în Quinzaine des Réalisateurs

Foto: outnow.ch

 

Tags: