Care este actiunea alimentelor din soia asupra fertilitatii

Apropo.ro / 22.09.2008, 16:49
Care este actiunea alimentelor din soia asupra fertilitatii
Ai auzit povesti despre soia si efectele ei asupra spermatozoizilor si asupra fertilitatii, insa nu trebuie sa te sperii chiar atat de usor.

Ai auzit nenumarate povesti despre soia si efectele ei asupra spermatozoizilor si asupra fertilitatii, insa nu trebuie sa te sperii chiar atat de usor. Gandeste-te, in primul rand, ca orice lucru ingerat din abundenta nu iti face bine. La fel de bine si daca vei gusta dintr-o prajitura nu se vor depune kilograme decat daca mananci multe, multe prajituri.

Principalul motiv, sa zicem, pentru care barbatii au o aversiune fata de consumul de soia este acela ca le poate reduce fertilitatea. Alimentele cu soia contin compusi precum isoflavoni ce mimeaza estrogenul in organism. Isoflavonii, in nivel ridicat in organism, isi pun amprenta prin feminizare (hormoni de estrogeni).

Un studiu realizat de cercetatori de la Harvard School of Public Health din Boston, arata ca barbatii care consuma soia constant au cu 40% mai putini spermatozoizi fata de normal.

In urma unui alt studiu de fertilitate realizat pe 99 de barbati rezultatele au aratat ca multi au probleme de fertilitate. Cei care consuma soia zilnic se arata cei mai afectati si aceasta are impact asupra spermei.

Mai mult, soia creste nivelul de estrogen in organism care este "vinovat" si de acumularea de kilograme (tot din acest motiv femeile acumuleaza kilograme mai repede decat barbatii). Ca rezultat o dieta bogata in soia te poate impiedica in pierderea de kilograme.

Alte produse alimentare de care sa te feresti

Pe langa consumul de soia trebuie sa ai grija si de alti factori.

Unul dintre factorii care pot afecta motilitatea spermatozoizilor este mediul ambiant. Sperma prefera mediu alcalin, mancare ce produce o concentratie de amoniac mai ridicata, de exemplu o dieta bogata in carne poate deveni o problema.

In al doilea rand, ar trebui consumate produse o concentratie de zinc mai mare. Zincul este un nutrient care ajuta ca sperma sa creasca ca si cantitate, dar si nivelul de testosteron sa fie mai ridicat. Soia contracareaza absorbtia de zinc in organism. Acesta este un alt motiv pentru care poti consuma rar soia.

Produce bogate in zinc: fasolea, scoicile, nucile, samburii de caisa, seminte, cerealele.

Inainte de a scoate sau a adauga ceva din alimentatie pentru o dieta, in mod drastic, consulta un medic de specialitate.