Casa de 300.000 de lire sterline din Bristol, unde a apărut peste noapte pictura murală „Aachoo!!” a lui Banksy, ar putea valora acum 5 milioane de lire sterline

De: Andra Voiculescu / 16.12.2020, 14:45
Casa de 300.000 de lire sterline din Bristol, unde a apărut peste noapte pictura murală „Aachoo!!” a lui Banksy, ar putea valora acum 5 milioane de lire sterline

Apariția unei noi picturi murale Banksy pe o casă din Bristol, Anglia, săptămâna trecută, a avut potențialul de a complica vânzarea planificată a proprietății pe care artistul de stradă a ales-o ca ultima sa pânză. Dar, potrivit BBC, proprietarul casei, cotată la 340.000 de lire sterline (aproximativ 453.000 de dolari), intenționează să avanseze cu vânzarea.

ITV News West Country și alte publicații britanice au scris că Aileen Makin, în vârstă de 57 de ani, care deține casa de pe Park Street din Bristol, unde arta lui Banksy a apărut peste noapte, pe 10 decembrie, a scos proprietatea de pe piață în urma dezvăluirii picturii. Unul dintre membrii familiei lui Makin a declarat pentru BBC că vânzarea a fost „suspendată” timp de 48 de ore după descoperirea lucrării.

„Când te trezești cu tabloide spunând că casa ta valorează acum 5 milioane de lire sterline, trebuie să te gândești la ceea ce faci”, a declarat Nick Makin, fiul lui Aileen, pentru BBC, adăugând că pictura murală nu „schimbă nimic” în ceea ce privește vânzarea casei pentru noi.”

„Credem că ar trebui protejată și să rămână acolo unde este”, a declarat Nick Makin publicației. El a mai spus că familia are în vedere „punerea unei clauze în actele casei” cu privire la conservarea picturii murale.

Experții estimează piesa intitulată „Aachoo!!” ar putea forța prețul proprietății sale de 300.000 de lire sterline la 5 milioane de lire sterline.

Ce reprezintă lucrarea?

Lucrarea lui Banksy, care descrie o femeie în timp ce strănută violent, a provocat agitație la Bristol săptămâna trecută. A fost cea mai recentă lucrare-surpriză dintr-un an plin pentru artist, care a făcut o altă pictură murală la vedere în orașul englez Nottingham, a avut vânzări la licitație la prețuri foarte ridicate și a făcut, de asemenea, un efort de a finanța o barcă destinată transportării refugiaților peste Marea Mediterană.

Se crede că strada din Bristol, orașul natal al artistului de stradă anonim, este cea mai abruptă stradă din Anglia, folosită în timpul competițiilor anuale de rostogolire a ouălor în Duminica Paștelui. Mulțimile au continuat să se adune în jurul străzii din Totterdown, Bristol, de când a apărut pentru prima dată piesa „Achoo!!”.

Opera de artă desenată arată o femeie purtând un batic și ținând o batistă, aplecându-se în timp ce strănut. Forța strănutului o face să scape bastonul și geanta de mână. Până li placa dentară apare în desen.

Într-o imagine publicată de Banksy, strănutul femeii pare să fi doborât un coș de gunoi la proprietatea de alături, în timp ce un bărbat care deține o umbrelă este suflat înapoi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Banksy (@banksy)


Banksy a confirmat joi după-amiază pe site-ul său și pe pagina sa de Instagram că piesa este opera sa. Piesa a fost pictată pe peretele unei case de culoare albastru deschis, care se află la capătul unui rând de case terasate.

Joe Syer, fondatorul MyArtBroker, a spus: „Piesele de artă stradală nu sunt vândute cu autentificare de către Pest Control – organismul de autentificare al lui Banksy, cu toate acestea, cu proveniența potrivită, am estimat că va fi în valoare de aproximativ 3-5 milioane lire sterline.

Cine este Banksy?

Daily Mail l-a numit pe Banksy ca fiind de fapt Robin Gunningham în anul 2008, după o anchetă ce a durat un an.

Căutările au început cu o fotografie făcută în Jamaica în care era prezentat un bărbat în cămașă albastră și blugi, cu un zâmbet pe față și un spray la picioare. Fotografia din 2004 se spunea că îl arăta pe Banksy la locul de muncă. Când a fost publicată poza, aceasta a fost considerată prima dezvăluire a artistului anonim care s-a protejat de când opera sa a început să atragă atenția întregii lumi.

Înarmată cu această fotografie, echipa Daily Mail a călătorit la Bristol, despre care se spune că ar fi fost orașul natal al lui Banksy, unde a luat contact cu un bărbat care a susținut că l-a întâlnit odată pe artist în carne și oase.

În rarele interviuri pe care le-a dat Banksy (întotdeauna în mod anonim), artistul a recunoscut că în timp ce era la școală a început să se intereseze pentru graffiti.

Robin Gunningham a părăsit însă școala la 16 ani și a început să se dedice artelor stradale.

Pe măsură ce ancheta a continuat s-a demonstrat din nou că detaliile poveștii de viață a lui Robin Gunningham se potrivesc perfect cu faptele cunoscute despre Banksy.

Nici presupușii săi părinți însă și nici ofițerul de relații publice al lui Banksy nu au confirmat povestea.

În 2018, tabloul „Fata cu balon” al celebrului artist Banksy a fost rupt în bucăți imediat după ce s-a vândut cu 1,4 milioane de dolari la o casă de licitații din Londra.