Catunul Runcuri, locul unde oricine se poate intoarce in timp

Apropo.ro / 06.03.2009, 11:39
Cristian Tabara te invita sa cunosti povestea catunului Runcuri din inima Muntilor Apuseni.

Duminica, 8 martie, de la ora 13.15, emisiunea "Te vezi la stirile Pro Tv" si Cristian Tabara trimit telespectatorii Pro Tv intr-un loc absolut spectaculos, neprihanit de goana contemporana: catunul Runcuri din inima Muntilor Apuseni. Aici, un speolog local a avut buna inspiratie sa faca din cateva case batranesti, pur traditionale, o atractie turistica inedita.

Povestea turismului din Runcuri, un catun cu doar opt gospodarii, a inceput sa se scrie cand Viorel Lascu, un aeronaut-speolog, a cumparat cateva case taranesti, pe care apoi le-a renovat ingenios si responsabil, pastrand cat de mult cu putiinta din farmecul lor de odinioara. El a indraznit sa amenajeze inclusiv pivnitele si cocinile, iar acum occidentalii platesc fara a clipi pentru a petrece o noapte sub acelasi acoperis sub care obisnuiau sa se adaposteasca animalele.

Daca initial numai prietenii calcau pragul "pensiunilor" sale arhaice, cu timpul vorba a circulat peste mari si tari, iar astfel locul a ajuns sa fie vizitat de nemti, olandezi sau francezi, avizi de o portie zdravana de natura. Nici macar drumul neasfaltat care permite accesul in Runcuri nu ii dezarmeaza, ba dimpotriva, ei considera ca face parte din farmecul locului. Nu de putine ori, oaspetii veniti la Runcuri l-au ascultat cantand pe batranul Dorel Codoban, singurul mester din zona care mai stie sa fabrice un instrument muzical cunoscut numai de bihoreni: vioara cu goarna. Batranul este invitat ca mester popular mai pe la toate muzeele din tara si nici chiar cele de peste hotare nu il trec cu vederea.

dorel codoban

Oamenii locului par insa sa nu aprecieze pe deplin frumusetea si unicitatea zonei si asta deoarece Pestera Campeneasca, o adevarata minune naturala a zonei, care adaposteste una din cele mai mari cascade subterane ale Europei a devenit vrand-nevrand o groapa de gunoi cat se poate de reala.

Din pacate, pestera a ajuns sa fie renumita pentru cele cateva zeci de metri cubi de pet-uri care o sufoca. Calea prin care aceste deseuri ajung acolo demonstreaza faptul ca localnicii arunca gunoiul pe malul apei. Revoltat de aceasta realitate, Viorel Lascu a incercat impreuna cu o echipa de speologi re-ecologizarea zonei, fapt ce i-au atras numele de "Omul Pesterilor". Numai la ultima actiune desfasurata, cei de la Asociatia Salvaspeo din Bihor au scos din pestera nu mai putin de 90 de metri cubi de pet-uri.

Editia din 8 martie a emisiunii "Te vezi la Stirile Pro Tv" le demonstreaza telespectatorilor Pro Tv ca nimic din ce este arhaic, autohton sau traditional romanesc nu este in contradictie cu modernitatea, cu atat mai putin rusinos sau jenant.

runcuri

runcuri