Ce este răceala?

Apropo.ro / 01.04.2015, 20:00
Ce este răceala?
Aproape toată lumea știe gluma cu doctorul care spune unui pacient care este răcit: "Dacă ai fi avut pneumonie, aș fi putut să te vindec."

„Răceala nu este doar una dintre afecțiunile cele mai enervante pe care omul trebuie să le suporte, dar și una dintre cele mai misterioase afecțiuni”.

Știi foarte bine ce simptome ai atunci când ești răcit: strănuți, îți curge nasul, ai gâtul inflamat și uneori ai chiar dureri de cap și febră.

La adulți, o răceală este rareori o afecțiune serioasă, dar la copii aceasta poate declanșa o boală a copilăriei, mai serioasă, precum pojarul sau difteria. De aceea trebuie tratat totul cu mare seriozitate.

Există trei etape ale răcelii.

Prima, etapa „uscată”, care nu durează mult. Nasul este uscat și începe să te doară în gât. În a doua etapă, nasul intră în funcține, adică îți curge. Iar în a treia etapă intervine și febra.

Acum marele mister. Ce este răceala? Care este cauza acesteia?

Putem spune că este o inflamație acută a căilor respiratorii superioare, dar nu ajuta prea mult. Știința medicală pur și simplu nu știe cauza specifică a răcelii comune.

Se crede doar că raceala este provocată de un virus.

Cel mai bun mod de a evita o răceala este de a menține rezistența ridicată cu o dieta bună, odihnă și somn, îmbrăcăminte adecvată, și evitarea contactului cu persoanele care au răceli.