Ce sunt protozoarele?

De: Dragos Tanase / 31.05.2016, 00:00
Ce sunt protozoarele?
Dacă am curăța o lingură de apă dintr-un lac și am putea să o examinăm la microscop, putem observa milioane de mici animale ce o poluează! Aceste animale sunt protozoarele, cele mai simple ființe unicelulare.

Toate protozoarele locuiesc în apă și în medii umede. Oamenii de știință au studiat aceste organisme, pentru că deși sunt compuse dintr-o singură celulă, ele pot avea funcții similare cu cele care ajută la supraviețuirea animalelor!

Protozoarele vânează, se hrănesc, digeră hrana și o transformă în materie vie. Respiră și ard energia, apoi elimină resturile. Se pot reproduce singure.

Protozoarele se reproduc divizându-se, iar fiecare dintre ele devine un animal complet diferit sau le pot crește proeminențe numite „boboci”, care se desprind și devin animale distincte.

Există peste 15.000 de specii diferite de protozoare, așa că oamenii de știință le-au construit subgrupuri sau clase. Principalele dintre ele sunt „Rhizopoda” sau „Infusoria”.

Rhizopoda au „picioare false”, ce se mișcă în diferite direcții și pot fi retrase în corp. Unul dintre subgrupurile remarcabile este „Foraminifera” sau perforatoarele. Ele au mici cochilii din cretă cu găuri minuscule. Trăiesc în mările cu temperaturi ridicate și în cele temperate.

Atunci când mor, cochiliile lor cad pe fundul oceanelor și, de-a lungul secolelor, scheletele lor au creat depozite de cretă. Infusoria este un grup de protozoare complexe. Ei au mici pori care se extind din celulele lor și sunt folosite ca vâsle prin apă. Cele mai avansate protozoare au crengi poroase, numite „cili”.

Unele protozoare sunt paraziți ai oamenilor sau altor animale. În anumite stadii de viață, ele formează spori. Unele protozoare cauzează insomnii sau malarie.