Cele mai ciudate 10 monumente din lume

De: Marian Andrei / 01.05.2014, 15:00
Atunci când vizitezi centrele istorice sau piețele diferitelor orașe, ai o senzație de deja-vu: aceleași monumente - oameni călare, generali, vizionari privind scrutător cerul sau fântâni de diverse forme - sunt prezente peste tot.

Iată de ce, pentru cei care doresc să iasă din rutină și  să vadă monumente cu adevărat deosebite, am întocmit această listă.

10. Memorialul șefului de trib Crazy Horse – Black Hills, Dakota de Sud

Pe lângă dimensiunea impresionantă, monumentul are și o poveste la fel de ciudată.

Crazy Horse a fost șeful tribului de indieni Lakota și i-a condus pe aceștia în lupta împotriva guvernului Statelor Unite pentru a-și apăra pământurile și stilul de viață. Mai mult, indienii Lakota au obținut, sub comanda lui, și o victorie împotriva armatei ameicane, la Little Big Horn.

Pe lângă faptul că, în general, celor care luptă împotriva guvernului unei țări nu i se ridică statuie în acea țară, este neobișnuit și timpul necesar ridicării acestui monument – 66 de ani, și încă nu este gata!

La final, monumentul va avea 195 de metri lungime și 170 de metri înălțime.

9. Kindlifresserbrunnen – Berna, Elveția

Numele acestei fântâni se poate traduce ca „Fântâna mâncătorului de copii”, din cauza controversatei statui care înfățișează un căpcăun mâncând un copil în timp ce pe umăr are un sac în care se găsesc alții.

Nimeni nu cunoaște semnificația exactă a monumentului, de aceea există o sumedenie de interpretări. Unii cred că l-ar reprezenta pe Krampus, o creatură din folclorul local care pedepsește copiii răi, în timpul sărbătorilor de iarnă, Alții afirmă că ar fi Căpcăunul Războiului luând copii elvețieni pentru a-i determina pe generali să renunțe la neutralitatea țării, iar interpretările nu se opresc aici.

Singurul lucru cu care majoritatea este de acord este că făntâna este inspăimântătoare.

8. Statuia Sfântului Wenceslas călărind un cal mort – Palatul Lucerna, Praga

Centrul istoric din Praga îl omagiază pe patronul Boemiei, Sfântul Wenceslas, cu o grandioasă statuie în care acesta călărește un cal.

Câțiva pași mai încolo, în Palatul Lucerna, vizitatorii por admira o parodie a statuii din Piața Wenceslas, în care Sfântul călărește un cal care pare mort, atârnat de picioare de tavan.

Sculptorul Dave Cerny nu a dezvăluit nici până în ziua de azi adevăratul mesaj al sculpturii, lăsându-i pe privitori să ghicească singuri mesajul.

7. Monumentul gărgăriței bumbacului – Enterprise, Alabama

Acest ciudat monument este dedicat insectei care le-a distrus locuitorilor din zonă culturile, eveniment care a condus la o creștere a prosperității zonei.

Până în 1915, când a apărut invazia de insecte, locuitorii din Alabama cultivau numai bumbac. În doar trei ani, culturile au fost decimate de gărgărițe. În loc să blesteme divinitatea pentru pierderile suferite, un anume H.W. Sessions s-a împrumutat și a inceput să cultive alune, fapt care i-a motivat și pe alți fermieri să-și diversifice culturile. În doar câțiva ani, fermierii și-au recuperat pierderile iar orașul Enterprise a avut parte de o creștere economică senzațională.

În onoarea regăsirii prosperității, municipalitatea a construit acest monument al gărgăriței în centrul financiar al orașului.

6. Carhenge – Alliance, Nebraska

Văzut de la distanță, ansamblu pare a fi Stonehenge. Totuși, de la mică distanță se vede clar că este doar Carhenge.

Monumentul a fost construit în 1987, din 38 de automobile vechi, vopsite în gri și aranjate astfel încât să formeze o copie a celebrului ansamblu britanic de la Stonehenge.

Ridicat în memoria tatălui creatorului, Carhenge a câștigat rapid popularitate, având acum și un centru special pentru îndrumarea vizitatorilor.

5. Monumentul Clismei – Zeleznovodsk, Rusia

Nu, nu este nicio greșeală! Și pentru a fi și mai ciudat, recipientul cu care se face clisma este purtat de heruvimi, inspirați de cei renascentiști ai lui Allessandro Boticelli, după cun mărturisește creatoarea Svetlana Avakina.

Construcția acestui monument nu mai pare un fapt ciudat după ce afli că orașul este renumit pentru SPA-urile sale, care folosesc apă proaspătă din izvoarele de munte pentru a face clismă clienților săi.

4. Robotul gigant Gundam – Tokyo, Japonia

Insula Odaiba din Golful Tokyo poate fi numită fără a exagera cu nimic „raiul fanilor Gundam”.

Fanii seriei de anime Gundam pot găsi aici mâncăruri, un parc de distracții, locuri de relaxare, toate inspirate din celebra (în Japonia) serie. Însă cea mai mare atracție este replica în mărime naturală a protagonistului seriei, robotul de luptă spațial Gundam.

Avand o înălțime de 13 metri, replica robotului RX-78-2 este impresionantă atât ziua, dar mai ales noaptea, când are loc un adevărat spectacol de lumină și sunete, inspirat, bineînțeles, tor din serial.

3. Rechinul din Headington – Headington, Oxford, Marea Britanie

Prima impresie pe care o ai văzând rechinul trecând prin acoperiș este că opera de artă semnifică ceva vesel.

Însă ascultându-l pe John Buckley, cel care a creat acest monument la aniversarea a 41 de ani de la bonbardamentul atomic de la Nagasaki, impresia se schimbă radical. „Rechinul vrea să semnifice sentimentul de neputință, furie și disperare… Fiecare trebuie să afle ce au simțit cei de la Nagasaki sau Cernobâl”.

2. Parcul de sculpturi subacvatice de la Molinere – largul coastelor insulei Grenada, Caraibe

Situat în largul coastelor vestice ale insulei Grenada, parcul poate fi văzut în adevarata lui splendoare doar de cei echipați cu costum de scafandru.

Statuile, făcute din ciment de artistul Jason deCaires Taylor, reprezintă locuitori ai insulei surprinși în viața de zi cu zi: oameni mergând pe bicicletă, stănd pe canapea și uitându-se la televizor, dar și in alte ipostaze.

Un plus de frumusețe este adus de depunerile oceanice, ceea ce le face unice.

1. Manneken Pis – Bruxelles, Belgia

Manneken Pis (Băiatul care face pipi), simbolul orașului Bruxelles, nu impresionează nici prin dimensiune (61 de centimetri), nici prin acțiunea surpinsă de sculptor, ci prin semnificația sa.

Una dintre legende spune că un localnic și-a pierdut copilul, care a început să fie căutat de toți locuitorii orașului. Fericirea tatălui a fost atât de mare atunci când copilul a fost găsit încât a creat această sculptură pe care a donat-o orașului.

Bineînteles, aceasta este doar una dintre multele legende care au în prim plan statuia. Indiferent care dintre ele este adevărată, Manneken Pis este adorată de locuitori.

În cursul unor ceremonii acompaniate adesea de formații muzicale, statuia este îmbrăcată periodic cu diverse costume. Multe dintre costume sunt porturile populare ale țărilor din care vin turiști.